Ultima oră

Iulian Cristian, patronul Univers Nord, judecat pentru evaziune fiscală

Gabriel Sava
6 dec 2016 3803 vizualizări
Patronul uneia dintre firmele abonate la lucrări pe banii publici din Vrancea a fost trimis în judecată pentru evaziune u dosarul a fost disjuns din cel al fraudării de fonduri de la Mera u Univers Nord şi Podgoria Coteşti au “preluat” afacerile pe bani publici lăsate de Prunache şi apoi de Vega 93 Galaţi

Noi probleme pentru Iulian Cristian, patronul SC Univers Nord SRL din Vînători. Procurorii vrânceni au finalizat cu trimitere în judecată pentru evaziune fiscală cauza în care patronul de la Vînători a fost acuzat de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Conform materialului de urmărire penală, în calitate de administrator al SC Univers Nord, societate având ca obiect lucrări de construcţie a drumurilor şi autostrăzilor, Iulian Cristian nu a înregistrat în evidenţele contabile toate veniturile aferente lucrărilor executate în urma derulării unor contracte cu mai multe unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Vrancea. Acest fapt a condus la diminuarea sumelor datorate către bugetul de stat, în contul impozitului pe profit şi TVA, iar în anumite cazuri au fost depistate situaţii de sustragere de la plata redevenţelor datorate statului aferente tuturor cantităţilor de resurse minerale excavate şi comercializate. Valoarea totală a prejudiciului calculat de către inspectorii antifraudă în cazul SC Univers Nord se cifrează la  234.091 lei, care nu a fost recuperată. Pentru a recupera măcar parţial, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale societăţii.

Necazurile i s-au tras din dosarul Mera

Prezenta cauză a fost disjunsă din dosarul lotului Mera, în care Iulian Cristian a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Conform rechizitoriului, faptele la care face referire ancheta se referă la diferite lucrări realizate din bani publici, în special în perioada campaniei electorale din anul 2008, dar şi din cursul anului 2009. Procurorii au dispus trimiterea în judecată a nu mai puţin de zece inculpaţi, printre care se numără şi actualul primar, Ion Sticlaru şi fostul viceprimar, Aurel Trifan. Pe lângă patronul de la Univers Nord, au fost trimişi în judecată alţi doi patroni de societăţi comerciale, ambele din localitate: Danes Trans şi Zate Serv. Administratorul de la Univers Nord a fost acuzat că a întocmit în fals situaţii de lucrări, care nu corespund realităţii şi a emis facturi care au fost achitate de beneficiar, chiar dacă acestea nu reprezentau lucrări reale. Iulian Cristian a fost acuzat la momentul trimiterii în judecată că a produs UAT Mera o pagubă de peste 323.000 lei. Tot în legătură cu afacerile derulate de Univers Nord cu Primăria Mera, procurorii l-au trimis atunci în judecată şi pe Valeriu Iacob, în calitate de diriginte de şantier. Acesta a fost acuzat că a semnat şi întocmit în fals situaţii de lucrări în urma cărora Univers Nord a beneficiat de plata unor sume în mod nelegal. La prima soluţie dispusă de instanţa de fond, respectiv de Tribunalul Vrancea, Iulian Cristian a primit cinci ani de închisoare, iar Valeriu Iacob, trei ani de închisoare. Decizia a fost atacată în apel, iar dosarul se află acum în rejudecare la instanţa de fond.

Dosarul “frăţiei” se judecă în apel la Ploieşti

Pe când lucrările pe sute de mii şi milioane de euro ajungeau cu dedidaţie la firmele controlate de afaceristul de partid Corneliu Prunache, primeau lucrări de balastare de drumuri şi firma lui Iulian Cristian, Univers Nord, Podgoria Coteşti, aparţinând lui Vasile Bută, trecut recent la cele veşnice, dar şi Top Media şi Utilaj Construct, aparţinând altor apropiaţi ai baronului Marian Oprişan, Vasile Graur şi Vasile Mihăiuc. De altfel, dosarul în care cei cinci au fost trimişi în judecată, alături de firmele pe care le reprezentau la momentul întocmirii rechizitoriului de către Direcţia Naţională Anticorupţie, se judecă în fază de apel la Curtea de Apel de la Ploieşti, după ce, în cursul acestui an, Tribunalul Prahova a decis achitarea acestora. Dosarul a fost disjuns din cel în care preşedintele CJ Vrancea a fost achitat definitiv la Cluj Napoca. Toţi cei cinci inculpaţi au fost achitaţi, în cazul lui Iulian Cristian fiind vorba despre complicitate la abuz în serviciu, faptă din cursul anului 2004.

Ce au reţinut procurorii anticorupţie în rechizitoriu din 2011

Conform rechizitoriului întocmit de DNA în 2011, „cauza se află în legătură cu un dosar în care anterior au fost trimişi în judecată mai mulţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Vrancea (în calitate de autori ai faptelor), dosar având ca obiect legalitatea şi oportunitatea plăţilor în sumă de peste 56 miliarde ROL făcute de CJ Vrancea pentru lucrări de pietruire a drumurilor comunale, lucrări care s-au făcut doar sporadic, de proastă calitate sau, uneori, chiar deloc”. Corneliu Prunache, Vasile Mihăiuc, Vasile Graur, Vasile Bută şi Iulian Cristian au beneficiat, prin societăţile pe care le aveau la acel moment, de fonduri pentru a pietrui mai multe drumuri judeţene în 2004. Pentru a recupera măcar parţial din prejudiciul estimat, procurorii au pus sechestru pe bunurile unei singure firme, respectiv pe ale SC Podgoria Coteşti. După decesul lui Vasile Bută, moştenitorii săi au cerut ridicarea sechestrului asigurător şi disjungerea cauzei, însă judecătorii au respins ambele cereri ca nefondate.

La vremuri noi… tot noi!

Cele două societăţi au continuat să primească din partea Consiliului Judeţean Vrancea, sau prin diferite consilii locale, mai multe lucrări pe bani publici. Cel puţin în cazul SC Univers Nord, aceasta a lucrat cu primăriile de la Gura Caliţei şi cu Andreiaşu de Jos. Univers Nord a contractat la Gura Caliţei lucrări de construcţie de poduri, pe un contract de peste 400.000 lei, la o valoarea asemănătoare ridicându-se şi contractul cu primăria de la Andreiaşu de Jos. Lucrările pe bani publici au fost redirecţionate după ce firma afaceristului de partid Corneliu Prunache a intrat în insolvenţă iar ultimele lucrări i-au fost atribuite până la începutul anului 2009. După modelul Prunache, abonat la majoritatea lucrărilor pe bani publici, grupul de firme Vega Galaţi a ieşit în ultimul an de pe piaţa afacerilor din Vrancea pe care le-a subcontractat altor societăţi. Firma lui Corneliu Istrate a intrat în insolvenţă în cursul anului 2014, iar presa de la Galaţi face vorbire despre o acţiune controlată de închidere a firmei Vega 93, cu scopul de a scăpa de sume uriaşe aferente datoriilor la stat. Asta în condiţiile în care familia Istrate şi-ar fi mutat déjà majoritatea afacerilor în portofoliul altor firme, nou înfiinţate. De reţinut este că în aceeaşi situaţie, respectiv în insolvenţă, se află şi două dintre societăţile din dosarul de la Ploieşti, respectiv Top Media şi Utilaj Construct. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
consilierul, acum 2689 zile, 21 ore, 42 minute, 19 secunde
La Dumitresti cand vin procurorii sa cerceteze cati bani a dat primarul Dogaru pe lucrari fictive,la aceeasi firma?
silvia tiglaru, acum 2690 zile, 6 ore, 48 minute, 42 secunde
DE CE MI-ATI STERS COMENTARIUL?//?
silvia tiglaru, acum 2690 zile, 7 ore, 54 secunde
DOMNULE DRAGA NU CRED CA AFIRMAREA PRIN ASEMENEA ARTICOL VA ADUCE O FAIMA ACEST TITLU ESTE UN ATAC ORDINAR PENTRU CA DOMNUL IULIAN NU ESTE VINOVAT . ATACUL ACESTA IMPOTRIVA LUI SE VEDE DESIGUR citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.