Ultima oră

Fostul şef al CAS Vrancea a fost condamnat la trei ani cu suspendare în dosarul mitei

Gabriel Sava
12 oct 2016 2240 vizualizări
Sentinţa a fost pronunţată azi de judecătorii de laTribunalul Brăila şi nu este definitivă. Dacă va rămâne în această formă, Mihail Copaci va merge să muncească la adăposturile de zi şi de noapte sau la spaţii verzi.

Mihail Copaci, fostul preşedinte-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, a fost condamnat la trei ani de închisoare în dosarul mitei primită de la fostul manager al spitalului din Adjud. Este decizia la fond luată azi de Tribunalul Brăila în cauza care a fost strămutată din Vrancea, după ce Copaci a fost trimis în judecată pentru luare de mită. “Condamnă pe inculpatul Copaci Mihail la 3 ani închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a, b şi g Cod penal în referire la art. 66 alin. 2 Cod penal, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în perioada martie 2015 - 27.02.2016. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit.a,b şi g Cod penal pe durata prevăzută de art. 65 alin. 3 Cod penal. În baza art. 91 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal”, se arată în decizia de azi a instanţei brăilene. 

Obligat să presteze muncă în folosul comunităţii

Printre obligaţiile generale stabilite în cadrul programului de supraveghere, în cazul în care sentinţa va fi atacată şi păstrată în faza de apel, Mihail Copaci nu va avea voie să plece peste graniţă decât cu acordul instanţei iar “pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Focşani – Adăposturile de zi şi de noapte Crucea Roşie Vrancea sau Primăria Focşani – Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice Focşani, judeţul Vrancea, pe o durată de 90 zile”, se arată în decizia de miercuri a Tribunalului. Judecătorii au mai dedus din pedeapsa aplicată cele aproape trei luni de arest preventiv “începând cu data de 27.02.2016 până la data de 18 mai 2016”. Prin sentinţa de azi, magistraţii au dispus confiscarea sumelor de 3500 lei şi 2000 euro şi au menţinut măsura sechestrului asigurător pe bunurile care aparţin familiei Copaci până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Mita era primită pentru finanţarea spitalului de la Adjud

În mai puţin d eo lună, procurorii DNA au finalizat materialul de urmărire penală în cazul fostului preşedinte al CAS Vrancea. Mihail Copaci a fost „săltat” de procurori pe când avea asupra sa un plic cu 1000 euro pe care tocmai îl primise de la Florin Pădurariu, fostul manager al Spitalului Municipal Adjud. „În perioada martie 2015-27 februarie 2016, inculpatul Copaci Mihail, în calitate de preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, a solicitat şi primit de la o persoană din conducerea unui spital, în tranşe periodice, suma totală de 3.000 de euro şi 3.500 de lei, pentru ca, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să asigure bugetarea corespunzătoare a spitalului, prin contractele încheiate în acest sens între casa de asigurări şi spital. Potrivit înţelegerii,  inculpatul Copaci Mihail urma să primească  lunar suma de 1.000 de euro. Ca urmare, în lunile aprilie şi mai 2015, preşedintele CAS Vrancea a primit câte 1.000 de euro (în total 2.000 de euro), de fiecare dată sumele fiindu-i date în biroul acestuia din sediul CAS Vrancea”, se arată în comunicatul de presă al DNA de la momentul trimiterii în judecată. 

Denunţătorul a început să dea şpaga cu „ţârâita”

Motivele pentru care managerul Florin Pădurariu a negociat să-i dea mită preşedintelui CAS Vrancea se leagă, aşa cum au precizat procurorii, de bugetarea corespunzătoare a unităţii spitaliceşti de la Adjud. Managerul de la Adjud nu l-a denunţat însă de bună voie pe Copaci. Pădurariu ar fi fost prins în flagrant cu o zi înainte de flagrantul de la Carefour, pe când primise o sumă importantă în euro, conform unor surse fiind vorba de 10.000 euro, de la reprezentantul unui furnizor de servicii medicale de laborator. Când procurorii DNA au intrat în biroul managerului de la Adjud, acesta a spus că banii nu îi erau destinaţi lui, ci ajungeau să fie „distribuiţi” în sistem, cea mai mare parte ajungând la Copaci, despre care a dat informaţii suplimentare. Aşa s-a făcut că Pădurariu l-a sunat pe Copaci, care a acceptat să se întâlnească cu Pădurariu în Promenada Mall din cadrul complexului comercial Carefour din Focşani. A fost momentul în care Pădurariu i-a „strecurat” lui Copaci plicul în care se aflau 1.000 euro. Când a ajuns în dreptul autoturismului personal, Copaci ar fi vrut, conform declaraţiilor sale, să-i înapoieze plicul managerului de la Adjud. A fost însă „înhăţat” de cei trei anchetatori, după care a fost dus la Bucureşti, la sediul DNA, unde a fost audiat, după care a fost reţinut preventiv. A doua zi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, măsura care a rămas definitivă prin decizia Curţii de Apel Bucureşti. „Ulterior, din cauza lipsei de disponibilităţi, persoana din conducerea spitalului nu a mai putut respecta înţelegerea, făcând plăţi sporadic, respectiv 2.000 de lei în luna august sau septembrie 2015 (în parcarea D.S.P. Vrancea), 1.500 de lei în luna decembrie 2015 (de asemenea în biroul lui Copaci Mihail din sediul CAS Vrancea). La data de 27 februarie 2016,  inculpatul Copaci Mihail a primit 1.000 de euro, împrejurare în care procurorii au realizat constatarea infracţiunii fragrante”, au mai precizat procurorii anticorupţie la momentul trimiterii în judecată. Ulterior, cauza trimisă pe rolul instanţelor vrâncene a fost strămutată la Brăila, având în vedere că soţia lui Mihail Copaci, Adriana Copaci, este magistrat al secţiei a II-a Civilă a Tribunalului Vrancea. Fostul şef al Casei de Asigurări a fost apoi eliberat din arest, fiind pus sub control judiciar începând cu luna mai. Decizia de azi nu este definitivă şi poate fi atacată în apel atât de Mihail Copaci cât şi de procurorii anticorupţie.  (Gabriel SAVA) 

CASETĂ: 

Pădurariu este încă anchetat de către DNA în dosarul mitei

La momentul derulării anchetei dar şi după trimiterea în judecată a lui Copaci, Florin Pădurariu făcea obiectul unui dosar distinct de luare de mită, după cum a precizat Biroul de Presă al DNA la momentul respectiv. Ultima solicitare trimisă procurorilor de către Ziarul de Vrancea cu privire la stadiul anchetei în cazul fostului manager adjudean a primit un răspuns că nu pot fi oferite informaţii suplimentare conform prevederilor legii informaţiilor publice, articolul invocat făcând referire la caracterul nepublic al urmăririi penale. Nici pe portalul instanţelor competente în judecarea unei eventuale trimiteri în judecată a lui Pădurariu nu se regăsesc informaţii cu privire la persoana fostului manager de la Adjud, aşa că, cel mai probabil, cauza se află încă pe masa procurorilor anticorupţie. (G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
mona, acum 2744 zile, 22 ore, 21 minute, 5 secunde
Mai bine ziceau sa faca munca in folosul Spitalului Judetean, ca tot nu a facut nimic pentru acest spital...Daca ar fi calcat macar odata prin sectiile spitalului si ar fi ascultat bolnavii cum se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.