Ultima oră

Guvernul a schimbat legislaţia în domeniul serviciilor publice

Mihai Boicu
25 sep 2016 2759 vizualizări
Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice a fost corelată cu noile legi în domeniul achiziţiilor u OUG 58/2016 aduce schimbări cu privire la contractele de gestiune a serviciilor publice, cine poate face gestiunea directă şi cat durează contractele de delegare a gestiunii

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care modifică sau abrogă o serie de prevederi din Legea nr. 51/2006, a serviciilor comunitare de utilităţi publice. În această categorie intră serviciile de alimentare cu apă sau de salubritate. Prin OUG 58/2016 se corelează prevederile Legii  51/2006, cu cele privind achiziţiile publice, care au fost adoptate în acest an. Astfel, ordonanţa stabileşte că un contract de delegare a gestiunii serviciilor de utilităţi publice poate fi contract de concesiune de servicii sau contract de achiziţie publică.  Gestiunea directă se realizează atat prin intermediul operatorilor de drept public, cat şi a operatorilor de drept privat, eliminandu-se referirea doar la operatorii de drept public. Similar, se elimină distincţia dintre operatorii economici de drept public sau privat la acordarea accesului la atribuirea contractelor de delegare. OUG 58/2016 corelează prevederile referitoare la durata contractelor de delegare de gestiune cu prevederile Legii 98/2016, privind achiziţiile publice, Legii 99/2016, privind achiziţiile sectoriale şi Legii 100/2016, privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii. S-au eliminat din Legea 51/2006 prevederile referitoare la durata contractelor de delegare a gestiunii. Potrivit alin. 3 introdus la art. 32, durata contractelor de delegare a gestiunii este limitată. Pentru contractele a căror durată estimată este mai mare de cinci ani, aceasta nu va depăşi durata maximă necesară recuperării investiţiilor prevăzute în sarcina operatorului/operatorului regional prin contractul de delegare. În cazul gestiunii directe, autorităţile administraţiei publice, cu excepţia celor care sunt membre ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, sunt obligate ca odată la 5 ani să facă analize privind eficienţa economică a serviciului, respectiv să schimbe modalitatea de gestiunii a serviciilor publice, după caz. La acordarea licenţelor serviciilor de utilităţi publice, Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Publice Comunitare (ANRS) se va urmări, cu precădere, îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: atingerea de către operatori a obiectivelor stabilite la nivel naţional şi existenţa hotărarii privind darea în administrare a furnizării serviciilor de utilităţi publice, respectiv a contractului de delegare a gestiunii. Operatorii au obligaţia de a solicita şi de a obţine eliberarea licenţei în termen de 90 de zile de la data aprobării hotărarii de dare în administrare sau, după caz, de la data semnării contractului de delegare a gestiunii. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.