Ultima oră

(VIDEO+ Galerie foto)!!!Jurnalistul Ovidiu Nahoi a conferenţiat la Focşani pe teme europene

Ziarul de Vrancea
2 sep 2016 2042 vizualizări
Discuția a fost moderată de Dan Nichita, fondatorul blogului VranceaAltfel.ro si inițiator al evenimentului

 

 


Jurnalistul Ovidiu Nahoi a fost invitat la dezbaterea „Impas european. Soluţii europene?”

Ovidiu Nahoi a fost invitatul special la dezbaterea organizată de Dan Nichita, fondatorul blogului de atitudine civică „VranceaAltfel.ro”. Dezbaterea liberă pe teme europene intitulată: „Impas european. Soluţii europene?” a avut loc sambătă, 24 septembrie 2016, în Sala mică a Ateneului Popular. Evenimentul a  fost organizat cu sprijinul unui agent economic local, Asociaţiei de Tineret „Eu, tu şi ei”, a Ziarului de Vrancea şi Emigrantul.It. În sală au fost prezenţi peste 30 de oameni, din toate categoriile de varstă şi profesionale, care au dorit să afle ce soluţii europene există la multitudinea de probleme şi unde se află Romania în această schemă europeană.

,„Cum ar fi arătat Romania daca nu era în U.E.?”.

Moderatorul Dan Nichita a exprimat celor prezenţi motivaţia organizării acestei dezbateri şi ideile de bază care au condus la conturarea acesteia într-un moment de răscruce a Uniunii Europene. „Este foarte important să înţelegem ce este această Uniune Europeană, de ce s-a creat şi de ce astăzi se află la un moment de răscruce: acte teroriste, Brexit, migraţie ş.a.”, a precizat Dan Nichita în introducere. După prezentarea unui scurt istoric al U.E. şi clarificării unor concepte şi noţiuni care crează confuzii în randul populaţiei, Dan Nichita a mai exemplificat cateva ţări care, de-a lungul timpului, au avut avantaje sau dezavantaje ca urmare a integrării. Încă de la începutul dezbaterii s-au lansat mai multe întrebări dintre care: „De ce nu are aderenţă la populaţie ideea de U.E.?”, „Este Romania colonie U.E.?”, „Datorăm U.E. ceva?”,„Cum ar fi arătat Romania daca nu era în U.E.?”. Dan Nichita a invitat participanţii să afle răspunsul doar uitandu-se dincolo de graniţe sau să dezbată problema în detaliu împreună cu invitatul special.

Pacea nu se păstrează prin sărăcie

Invitatul special, Ovidiu Nahoi, cunoscutul jurnalist care ne ţine la curent cu realitatea europeană, redactor şef al RFI Romania, a expus ideile personale cu privire la principalele teme de interes anunţate: despre Uniunea Europeană, principiile, direcţiile şi politicile U.E., migranţi, Brexit, terorism, dar şi alte teme de geopolitică sau de interes general.
Ovidiu Nahoi a explicat, de la început, că Uniunea Europeană a fost creată în primul rand pentru a păstra pacea. „Cu cat suntem mai dependenţi unii de alţii, cu atat suntem mai puţin interesaţi să facem războaie. Cu cat punem mai multe lucruri în comun, cu atat suntem interesaţi să fie pace. Pacea nu se păstrează prin sărăcie şi tocmai de asta a fost inventată politica de coeziune, pentru a crea niveluri de dezvoltare relativ apropiate, pentru a reduce decalajele”. Jurnalistul a mai specificat că ţările care au aderat la U.E. au considerat acest model ca fiind de succes, exemplele unor state care au făcut salturi economice precum Irlanda, Danemarca, chiar şi Spania ar fi relevante. Aceste ţări au gandit economii integrate şi procese de convergenţă. Referitor la Romania, invitatul a afirmat că „Romania este o ţară tanără, chiar dacă are un popor vechi. Caţiva oameni, destul de puţini, în urmă cu 150 de ani, au gandit că Romania nu poate progresa decat în relaţie cu vestul. O Romanie mai bine integrată în spaţiul european înseamnă o Romanie mai civilizată. Romania a plecat de la şalvari şi papuci în 1840 – 1850 şi a ajuns în 1935 o ţară europeană”, a mai spus Ovidiu Nahoi cu privire la ideea pentru care Romania s-a înscris în acest model de succes. 

Avem nevoie de coeziune

Jurnalistul a demonstrat cu date cantitative relevante evoluţia Romaniei a fost pe pantă ascendentă din 1990 în prezent. „După integrarea în U.E. decalajele s-au redus simţitor, dar aşa cum şi în alte state a fost nevoie de timp, şi noi mai avem nevoie de continuarea politicii de coeziune încă 2 cicluri bugetare. Avem nevoie de coeziune, avem nevoie de parghii, inclusiv de moneda comună şi trebuie să rămanem alături de Germania şi Franţa”, a mai spus invitatul.
Dezbaterea a continuat şi cu alte discuţii pe marginea limbajului politicienilor europeni şi romani, asumarea responsabilităţii deciziilor, despre euroscepticism, cameronism, despre Brexit şi efectele sale, despre poziţia Germaniei în privinţa acestuia, despre vecini şi ameninţările externe, despre Politica Agricolă Comună şi altele. Timpul nu a permis extinderea dezbaterii pe mai mult de două ore, dar Ovidiu Nahoi a promis că va reveni la Focşani şi pentru alte discuţii la fel de interesante.
Ovidiu Nahoi a fost moderatorul a numeroase conferinţe pe teme europene organizate de reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti şi Reprezentanţa Parlamentului European la Bucureşti. Jurnalistul a fost premiat de nenumărate ori pentru munca sa. În 1999 a obţinut Premiul Clubului Român de Presă pentru Promovarea Democraţiei. În 2014 a primit Premiul de Excelenţă al Institutului European din România pentru promovarea valorilor europene, iar în 2015 i s-a înmânat Premiul de Excelenţă al  Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România pentru documentarul ”Bugeac, la Răsărit de Europa”. (Alexandra TĂTARU)


Foto VranceaAltfel.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 2764 zile, 6 ore, 44 minute, 32 secunde
Multumiri si pe aceasta cale sotilor Nichita care au organizat bine evenimentul. Ne dorim si in continuare dezbateri cu fratii nostri bucuresteni, indiferent de culoarea politica a dansilor, acestea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.