Ultima oră

Unde puteţi face analize medicale de sange gratuite în Vrancea

Dana Lepădatu
31 aug 2016 20637 vizualizări
În Vrancea aveţi la dispoziţie 10 laboratoare care au intrat în contract cu CJAS Vrancea pentru a face analize de laborator gratuite u bugetul alocat de CJAS Vrancea pentru decontarea analizelor de laborator este de aproape 2,5 milioane lei u înainte de a merge să faceţi analizele ar fi bine să evitaţi o serie de erori care pot compromite rezultator analizelor

Vrancenii care cotizează la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pot beneficia de analize medicale gratuite, atat în sistemul de stat cat şi în cel privat. Anul acesta nu mai puţin de 10 laboratoare din Vrancea, nouă din Focşani şi unul din Adjud, au intrat în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vrancea pentru servicii medicale paraclinice. Printre noutăţile din acest an se numără Spitalul Militar din Focşani care a intrat în contract cu Casa pentru efectuarea analizelor de laborator. În Spitalul Judeţean “Sf. Pantelimon” din Focşani, de caţiva ani buni, serviciul de analize de laborator a fost externalizat, acestea fiind efectuate în cadrul spitalului de firma Medcenter SRL. De asemenea, analize gratuite puteţi face cu un simplu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist şi la Clinica Materna, Laboratorul Gaspar, SM Simona SRL, SC Diamed Center, SC Medical Gisana, Clinica Sante şi SC Graal Medical. De asemenea, la Adjud puteţi face analize gratuite la CMI Marinescu Mihaela SRL. Atenţie însă! Aceste investigaţii se acordă în baza unor criterii, iar dacă acestea sunt încălcate, pacienţii sau laboratoarele trebuie să suporte contravaloarea tuturor analizelor decontate iniţial de CJAS Vrancea. În acest an, CJAS Vrancea a alocat pentru decontarea  analizelor de laborator suma de 2.350.420 lei.

Bolnavii pot fi programaţi

Pentru a beneficia de analize medicale, pacientul trebuie să prezinte un formular cu regim special, unic pe ţară, care se întocmeşte în două exemplare şi are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Prin excepţie, biletele de trimitere pentru efectuarea de investigaţii paraclinice specifice pentru afecţiunile cuprinse în unele programe naţionale de sănătate: diabetul şi bolile de nutriţie precum şi cele pentru afecţiunile oncologice, au valabilitate de până la 90 de zile calendaristice. Pentru celelalte boli cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice specifice este de până la 60 zile calendaristice. „Un exemplar al biletului de trimitere rămâne la medicul care a făcut trimiterea şi un exemplar este înmânat asiguratului. În situaţia în care, din motive obiective, investigaţiile nu au putut fi efectuate la momentul prezentării, furnizorul de servicii medicale paraclinice are obligaţia de a-l programa în perioada de valabilitate a biletului de trimitere, consemnând pe verso-ul exemplarului de bilet de trimitere data prezentării pentru programare şi data programării, semnătura şi ştampila furnizorului; dacă asiguratul refuză programarea, furnizorul va restitui asiguratului biletul de trimitere pentru ca acesta să se poată prezenta la alt furnizor de investigaţii medicale paraclinice”, spun oficialii CAS Vrancea.
De asemenea, dacă în perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice un asigurat se internează în spital fără ca investigaţiile recomandate să fie efectuate în ambulatoriu anterior internării, biletul de trimitere îşi pierde valabilitatea.

Greşeli care pot compromite rezultatele analizelor medicale

Analizele medicale sunt singurele proceduri de depistare exactă a unei probleme de sănătate, motiv pentru care nu este lipsită de importanţă pregătirea corectă înainte de efectuarea acestora. Este bine să ştiţi că există o serie de lucruri care pot compromite analizele medicale şi astfel şi  diagnosticul stabilit de specialist. Erori aparent minore, precum consumul de alimente sau administrarea unor medicamente înainte de efectuarea analizelor medicale, sunt suficiente pentru compromiterea rezultatelor.

Ce trebuie evitat înainte de analizele de sange

Analizele de sange sunt necesare pentru evaluarea stării generale de sănătate sau pentru stabilirea unui diagnostic în cazul în care o anumită afecţiune în cazul în care există suspiciunea unui diagnostic. În vederea obţinerii de rezultate valide, este foarte important să evitaţi unele erori commune precum:
Consumul de alimente cu mai puţin de 14 ore înainte de efectuarea unei analize de sange va compromite întotdeauna valorile probei de laborator, în special ale colesterolului şi glicemiei. Cu cat timpul de consum al alimentelor înainte de prelevarea mostreio de sange scade, mai ales produse cu zahăr sau alcool, cu atat mai mult riscaţi să primiţi rezultate greşite.
Administrarea de medicamente precum  anticoncepţionalele, estrogenul, anticonvulsivele, medicamentele pentru reglarea presiunii arteriale, diureticele, corticosteroizii, antidepresivele sau niacina (vitamina prescrisă pentru reducerea nivelului de colesterol) ale căror substanţe active  interferează întotdeauna cu rezultatele unei probe de sange şi pot influenţa în special valorile colesterolului. Este de dorit să informaţi medicul cu privire la urmarea unui tratament medicamentos.
Stresul fizic. În cazul în care vă aflaţi într-o perioadă de stres fizic, cauzat de o boală acută sau de o infecţie, analizele de sange vor înregistra un nivel mai mic de colesterol bun HDL şi un nivel ridicat al trigliceridelor.
Consumul de băuturi, în cazul analizelor de sange care urmăresc măsurarea nivelului lipidelor şi al glucozei. Doar apa este permisă pentru consum cu 14 ore înainte de efectuarea analizelor de sange. Multe băuturi conţin zahăr şi grăsimi (inclusiv laptele), de aceea pot influenţa rezultatele testelor sangvine.
Guma de mestecat este de asemenea de evitat, inclusiv sortimentele fără zahăr, înainte de analizele de sange. Pot avea acelaşi efect de compromitere a analizelor medicale ca şi consumul de alimente.
Exerciţiile fizice susţinute. Orice formă de efort fizic este intezisă cu 8 ore înainte de analizele de sange, întrucat exerciţiile fizice solicitante modifică nivelul real al glucozei în sange.
Fumatul. Substanţele nocive din ţigarete ajung cu rapiditate în sange, de aceea fumatul este strict intezis cu cel putin 14 ore înainte de efectuarea testelor de sange.
Administrarea de vitamine şi suplimente alimentare. Vitaminele, mineralele şi suplimentele din plante trebuie să fie evitate înainte de analizele medicale de sange, mai ales dacă se urmăreşte măsurarea nivelului de plumb la nivel sangvin. (Dana LEPĂDATU)

Ataşat puteţi găsi lista tuturor celor 10 furnizori de servicii medicale de analize de laborator, cu numere de telefon, respectiv adresele de mail unde puteţi face programări pentru recoltarea de sange.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.