Ultima oră

Locuitorii din comuna Tulnici nu-şi plătesc taxele şi impozitele

Alexandra TĂTARU
29 aug 2016 3093 vizualizări
80% dintre cei care deţin o locuinţă pe raza comunei Tulnici au datorii către primărie u deficitul în bugetul local depăşeşte 25 de miliarde de lei din taxe, impozite, amenzi ş.a. u deţinătorii de pensiuni şi case de vacanţă sunt pasivi la acest aspect u cel mai mare datornic are de plătit 2 miliarde de lei vechi

Primaria Tulnici se confruntă cu numeroase probleme şi aspecte, fie moştenite de la vechea administraţie locală, fie datorate neconcordanţei dintre strategiile judeţene cu cele locale. Mare parte dintre locuitorii comunei Tulnici refuză sau neglijează să-şi achite obligaţiile anuale către primărie, iar cota de 15 tone de cotei impusă de Consiliul Judeţean nu ţine cont de presiunea turistică mult mai mare aici, faţă de restul unităţilor administrative. Primarul este pus în situaţia să gestioneze atat deficitele, dar şi noile situaţii apărute, iar fără implicarea şi înţelegerea tuturor părţilor, nu prea e posibil.

Proprietarii de pensiuni sunt cei mai datori



Datoriile către Primărie au ajuns la peste 25 miliarde lei vechi. Acestea au fost acumulate de-a lungul timpului din neplata taxelor, impozitelor şi amenzi neplătite atat de cei care au domiciliul stabil pe raza comunei, dar mai ales de către cei care deţin pensiuni şi case de vacanţă care locuiesc temporar în Lepşa-Greşu. Majoritatea caselor de vacanţă sunt deţinute de proprietari care au domiciliul în Focşani, Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea ş.a. Mare parte dintre proprietarii de pensiuni şi case de vacanţă consideră că dacă locuiesc temporar în zonă nu ar fi obligaţi să-şi plătească taxele şi impozitele, în special taxele pentru ridicarea gunoiului. “Orice deţinător de proprietate pe raza unei comune se supune H.C.L localităţii respective. Dacă eu am locuinţă la Focşani şi locuiesc şi la Tulnici ar însemna să nu mai plătesc utilităţile la Focşani?”, precizează primarul despre rău platnicii greu de găsit. Primarul mai spune că sunt mulţi proprietari care sunt greu de găsit şi nu trec din bunăvoinţă şi pe la Primărie. “De cand sunt primar nu eliberez nicio adeverinţă rău platnicilor, dar tocmai aceştia sunt greu de găsit. Sunt de pe la Focşani, Galaţi, Constanţa, Brăila şi consideră că nu prea au obligaţii. Cel mai mare datornic este proprietarul unei pensiuni care a intrat în faliment şi de la care am de recuperat peste 2 miliarde de lei vechi”, mai spune primarul Boţu.

Turiştii lasă în urmă tone de gunoaie

Educaţia turiştilor privind protejarea mediului şi aruncarea gunoaielor la întamplare lasă de dorit. Cei mai mulţi consideră că e datoria altcuiva să cureţe zona. Ceea ce nu ştiu turiştii este că administraţiile locale au şi probleme financiare. Un alt aspect, deloc de neglijat, ar fi şi recuperarea taxelor pentru ridicarea gunoiului, cantitatea limitată de deşeuri ce trebuie colectată fiind acum de doar 15 tone impusă de CJ ca urmare a restricţiilor de depozitare la rampele învecinate.  Avand în vedere şi presiunea turistică de care nu prea se ţine cont cand se impun cote generalizate la nivelul UAT urilor, situaţia a devenit chiar specială. “Există mulţi turişti care tranzitează comuna Tulnici, se cazează sau aruncă gunoaie la întamplare. Lunar se colectează 40-50 de tone de deşeuri. Nu ştim ce soluţii finale vom adopta, dar trebuie să se ţină cont de către CJ că puţine alte comune au o situaţie asemănătoare”, conchide primarul comunei Tulnici. (Alexandra TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vrinceanu, acum 2789 zile, 7 ore, 34 minute, 4 secunde
Rezulta 40-50 t/luna de deseuri dar cca.30t sant deseuri reciclabile care pot fi valorificate. Daca s-ar face acest lucru s-ar incadra in limita de 15 t impusa de CJ. Asta trebuie sa inteleaga toti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.