Ultima oră

Judecătorii protestează în privinţa discriminărilor salariale

Gabriel Sava
23 aug 2016 1229 vizualizări
Magistraţii vranceni susţin cererile formulate de AMR şi UNJR

Circa 800 de magistraţi din întreaga ţară, membri ai Asociaţiei Magistraţilor din Romania (AMR) şi ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor din Romania (UNJR) susţin un protest în vederea egalizării drepturilor salariale ale judecătorilor şi procurorilor. Printre aceştia se numără şi magistraţii instanţelor din Vrancea, care au semnat memoriul înaintat ministrului justiţiei, Raluca Prună. Aceştia sunt judecătorii Iolanda Bejeneru, Cristina Anei, Mariela Dibuş, Elena Sandu, Silva Duţă, Florentina Timofte şi Ana Maria Văsi, de la Tribunalul Vrancea şi Delia Boicu, Georgeta Ciungan, Ioana Focşa, Oana Jelea, Alina Mănescu, Alina Mîrza, Marilena Nicolau, Irina Şerbănuţ, Anca Trofin şi Alexandra Ţiu. Protestul judecătorilor este susţinut şi de trei procurori vranceni, care au semnat, la începutul acestei săptămani, o scrisoare publică, alături de alţi 200 de colegi din cadrul Ministerului Public.  Printr-un comunicat trimis ieri ministrului justiţiei Raluca Prună, magistraţii “au solicitat, de asemenea, Guvernului că până la sfârşitul anului să asigure logistica necesară pentru ca bugetul instanţelor să treacă de la Ministerul Justiţiei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aşa cum e prevăzut în legea 304/2004, prevedere care însă nu s-a aplicat până acum. Magistraţii au mai scos, de asemenea, în evidenţă anomalia din sistemul de justiţie, unde instanţele-care ar trebui să fie independente-depind bugetar de Ministerul de Justutie, în timp ce procurorii-care sunt sub autoritatea Ministerului Justiţiei-îşi administrează bugetul independent. Chiar şi în cazul parchetelor, însă, situaţia nu este omogenă, DNA fiind ordonator de credite distinct. «Mai mult, crearea în rândul parchetelor a unui ordonator de credite distinct pentru DNA reflectă o politică guvernamentală părtinitoare şi nejustificată faţă de acest parchet, raportat la volumul mic de activitate al acestei structuri. Volumul de activitate al acestei structuri, atât în raport cu cea a Parchetului General şi DIICOT, cât şi cu milioanele de cauze care sunt pe rolul instanţelor, nu justifică în nici un mod crearea unei structuri distincte de administrare bugetară», au spus magistraţii prin intermediul unui comunicat de presă comun al AMR şi UNJR

Judecătorii vor protesta după care se gandesc să meargă în instanţă

Judecătorul Mariana Croitoru, vicepreşedinta Tribunalului Vrancea şi a AMR, a precizat ieri că au fost discuţii legate de aceste discriminări, iar AMR a fost singura care a făcut propuneri pe legea salarizării de la care pleacă protestul judecătorilor. “Noi ştiam despre aceste decalaje, am discutat despre uniformizarea salariilor, ar trebui probabil să ne caştigăm aceste drepturi în instanţă. Va fi o petiţie şi se va merge apoi pe discriminare”, ne-a declarat magistratul Mariana Croitoru. Ministrul Justiţiei Raluca Prună a fost solicitată ieri de asociaţiile profesionale ale magistraţilor să aplice "de îndată" legea "în vederea egalizării drepturilor salariale ale judecătorilor şi procurorilor, în prezent discriminaţi prin acordarea unor salarii diferite, deşi se aflăîn condiţii similare de muncă".

Ce au susţinut magistraţii în scrisoarea către ministrul Prună

Toate aceste anomalii "în loc să fie corectate, au fost perpetuate şi amplificate de Guvern, lucru ce a condus inclusiv la scăderea încrederii în justitie”, au afirmat magistraţii în scrisoarea lor. În cazul salarizării discriminatorii, magistraţii i-au cerut Ministrului Justiţiei să aplice ordonanţa de urgenţă 20/2016, "care a fost emisă cu scopul declarat de a elimina urgent nivelurile diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie, în cadrul aceleiaşi instituţii". Textul acestei ordonanţe prevede că, începând cu luna august 2016, salariile personalului plătit din fonduri publice vor fi egalizate prin raportare la nivelul maxim al salariului de bază din cadrul instituţiei sau autorităţii publice respective, dacă activitatea este desfăşuratăîn aceleaşi condiţii. "În aplicarea acestui act normativ, Procurorul General Augustin Lazăr a emis deja ordine de salarizare care au adus la acelaşi nivel salariile procurorilor aflaţi în funcţii similare, cu excepţia procurorilor DNA, pentru care procurorul şef Laura Codruţa Kovesi nu a emis încă ordine de salarizare similare", au spus magistraţii în scrisoare. Diferenţe de salarizare existăşi între judecători, cu toate acestea "Ministerul Justiţiei a refuzat să acţioneze precum Procurorul General, menţinând inechităţile în sistem", au mai susţinut magistraţii. "Atât atitudinea Guvernului faţă de justiţie cât şi acest mod de construcţie bugetară trebuie urgent revizuit şi corectat. Nu se justifică în nici un mod menţinerea unui număr atât de mare de ordonatori principali de credite în sistemul de justiţie, fiind necesară o reconstrucţie a acestuia, pornind de la principiile constituţionale ce reglementează justiţia”, şi-au concluzionat magistraţii scrisoarea către Ministrul Justiţiei, Raluca Prună. Textul integral al comunicatului de presă poate fi accesat la adresa: http://www.unjr.ro/comunicate-de-presa/117-magistratiisolicitaministruluijustitieiralucaprunasaaplicelegeainvedereaeliminariidiscriminarilorsalariale.html (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.