Ultima oră

Ştiaţi că pe statuia Independenţei sunt sculptate numele a 245 de ostaşi?

Ziarul de Vrancea
28 iun 2016 4384 vizualizări
Astăzi au loc o serie de manifestări culturale interesante prilejuite de centenarul “Statuii Independenţei” din faţa fostului Tribunal Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea marchează astăzi centenarul existenţei „Statuii Independenţei” din Focşani cu vernisarea unei expoziţii de fotografie de epocă din colecţia Petru Mincu.

Monumentul Independenţei a fost ridicat la iniţiativa generalului Zamfir şi inaugurat în timpul Primului Război Mondial,fiind dezvelit la data de  29 iunie 1916,în cinstea jertfei de sânge a militarilor din Regimentul 10 Dorobanţi  „Putna”.

Priviţi cu atenţie! Aici ar putea fi şi numele străbunilor voştri

 Construcţia monumentului istoric a fost finanţată din subscripţie publică, la iniţiativa generalilor Gheorghe Macarovici şi Ion Raşcu, şi a omului politic N. N. Săveanu,după cum o arată şi inscripţia de pe soclu: ”Ridicat prin subscripţia Putnenilor. Preşedinte şi iniţiator este G-ral Gheorghe Macarovitsch, N. N. Săveanu, G-ral Ion Raşcu delegat cu execuţia. Atacul Griviţei la 30 08 1877”

Monumentul aflat în faţa fostului Tribunal Vrancea evocă sacrificiul făcut de vrânceni în Războiul de Independenţă de la 1877

”Statuia Independenţei”  este închinată eroilor vrânceni din Războiul de Independenţă şi are înscrise numele a 245 de ostaşi, în frunte cu maiorul George Şonţu, erou al luptelor de la Griviţa. Alături de acesta îi găsim, printre alţii, pe căpitanul Leon Cracalia şi sublocotenentul George Botescu, văr al maiorului Gheorghe Pastia, ctitorul ”Teatrului Municipal” şi ”Ateneului Popular”.

 Ceremonial militar

Initiativa ridicarii monumentului a revenit generalului Gh.Macarovici, care a demarat intierea strângerii fondurilor necesare prin subscripţie publică

Astăzi, începând cu ora 11.00,  sub organizarea militarilor din Garnizoana Focşani, în vecinătatea monumentului “Statuia Independenţei” se va desfăşura un ceremonial militar şi religios care va cuprinde serviciul religios, alocuţiuni, depuneri de coroane şi defilarea gărzii de onoare. Toţi cei interesaţi de istoria oraşului sunt invitaţi la eveniment. De asemenea, începând cu ora 12.00, Direcţia Judeţeană pentru Cultură va marca centenarul monumentului istoric ”Statuia Independenţei” cu vernisarea expoziţiei de fotografii de epocă. Imaginile vor fi expuse prin generozitatea colecţionarului focşănean, Petru Mincu, evenimentul fiind găzduit de spaţiul expoziţional ”Trepte de Istorie” din Piaţa Unirii. (Alexandra TĂTARU)


Centenarul “Brigăzii 8 Larom”

Tot astăzi, la Teatrul Municipal ”Mr. Gheorghe Pastia” vor fi o serie de manifestări dedicate aniversării centenarului “Brigăzii 8 Larom ”Al. I. Cuza” din Focşani.  Se va viziona un film şi se va lansa cartea aniversară ”Brigada 8 LAROM un secol de existenţă”. Totodată se va lansa şi revista ”Artileria Modernă”, se vor înmâna plachete, însemne heraldice, diplome, dar va avea loc şi un concert al muzicii Garnizoanei Focşani. Brigada sărbătoreşte 100 de ani de la înfiinţare pe data de 1 iulie. Seria manifestărilor aniversare dedicate centenarului “Brigada 8 Larom ”Al. I. Cuza” Focşani a început pe 28 iunie şi se va termina pe 2 iulie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.