Ultima oră

Cum poţi ajunge de la ASE direct într-o celulă?

Dan Chiriac
28 iun 2016 1538 vizualizări
Un absolvent al celei mai importante facultăţi din Capitală ispăşete o pedepasă de şapte ani la Penitenciarul Mîndreşti pentru lovituri cauzatoare de moarte u transformaţi pentru câteva ore în "cărţi vii", deţinuţii au povestit cum s-au adaptat vieţii carcerale Penitenciarul Focşani a organizat marţi, în Parcul central, ”Biblioteca Vie”, la care au luat parte patru deţinuţi de la Penitenciarul Focşani, dar şi cadrele unităţii.

Cei patru deţinuţi ce au participat la eveniment au fost Ionuţ Prohrib şi vărul său Marian, Ionuţ Constantin şi Ionuţ George Paraschiv, aflat la a doua ediţie a evenimentului. Manifestarea a fost organizată la iniţiativa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi se desfăşoară la nivel naţional de către toate unităţile penitenciare, la aceeaşi dată. “Scopul acestei manifestări vizează combaterea  stereotipurilor şi prejudecăţilor despre mediul de detenţie, personalul de penitenciar şi persoanele aflate în detenţie,  precum şi stimularea comunicării şi diminuarea distanţei sociale dintre sistemul penitenciar şi comunitate, prin implicarea personalului şi a persoanelor custodiate în activităţi legate de viaţa socială a comunităţii, în spaţii neconvenţionale. Biblioteca Vie funcţionează ca o bibliotecă obişnuită, la care oamenii vin, împrumută cărţi şi le returnează, cu precizarea că aceste cărţi sunt oameni cu care cititorii interacţionează şi au posibilitatea de a afla informaţii despre mediul penitenciar şi despre cei care definesc acest spaţiu - personalul din sistemul penitenciar şi persoanele custodiate. O carte vie nu este un actor, care joacă un rol, este spectacolul care devine fascinant, atrăgător, doar în momentul şi  în măsura în care descoperi bucuria de a împărtăşi, de a comunica şi de a te lăsa descoperit”, detaliază proiectul subcomisarul Geta Gură, de la Penitenciarul Focşani.
Se întorc cu faţa către Dumnezeu
La activitatea de ieri au luat parte preotul instituţiei, Valerică Cristiean, care a povestit despre modul în care deţinuţii merg pe rând la biserică. În general, aceştia vin în serii de 15-20 de persoane pentru a se ruga şi a cere sprijin Divinităţii. Preotul consideră că activităţile moral-religioase sunt unele dintre cele mai importante în această perioadă de detenţie. La eveniment au luat parte şi directoarea adjunctă a Penitenciarului Focşani, Iuliana Giurgea, şi subinspectorul Mirela Anghel, cea care a vorbit despre condiţiile de detenţie, cosniderate a fi în acest moment decente, aşa cum cer regulamentele Ministerului Justiţiei.  Asta în condiţiile în care unul din participanţii la prima ediţie, un fost primar din judeţul Buzău, a acţionat în judecată penitenciarul pentru condiţiile din celule.
De la un pumn, la închisoare
Printre "cărţile vii" de la această ediţii s-au aflat doi tineri cu numele de Ionuţ. Prohrib a ajuns la Mîndreşti după ce a  constituit o reţea în capitală care încasa banii pe asigurări, iar maşinile vizate nu mai erau reparate. Prejudiciul de câteva sute de mii de euro a fost realizat cu sprijinul unor poliţişti, ajunşi după gratii la rândul lor. Mai are de executat, împreună cu vărul său, încă patru luni de închisoare. “Această perioadă mi-a demonstrat că în penitenciar sunt condiţii nu aşa de rele cum ne-am închipuit. Sprijinul familiei a fost foarte important. Îmi doresc ca după ce ies să mă apuc, alături de familie, de cultivat flori. Familia mea are mai multe sere şi îi vor ajuta în mica afacere”, ne-a spus Prohrib. În schimb, buzoianul Ionuţ Constantin are de ispăşit o pedeapsă de şapte ani pentru lovituri cauzatoare de moarte. Acesta a avut un coflinct cu un prieten, căruia i-a aplicat lovitura fatală. “Înainte să se întâmple nenorocirea lucram în sistemul bancar. A fost o seară neagră, regret mult cele întâmplate. Chiar dacă am stat câţiva ani, cred că am reuşit să trec mai ales cu ajutorul familie. Mi-am dat seama cât de important este ajutorul ei. Fără ei, cu greu aş fi reuşit. Mă vizitează în fiecare săptămână şi mă ajută financiar”, ne-a povestit Alin Ionuţ Constantin, care îşi doreşte să se întoarcă în sistemul bancar la finalul condamnării. Acesta este absolvent de ASE şi a ajuns după gratii în urma unei seri în care a uitat pur şi simplu de el iar alcoolul a decis în locul său. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.