Ultima oră

Apele dezlănţuite au terorizat mai multe localităţi. Primul bilanț a fost făcut public!

Ziarul de Vrancea
25 mai 2016 8561 vizualizări
Mai multe localităţi au fost afectate de precipitaţiile abundente, în unele gospodării fiind nevoie de intervenţia pompierilor pentru a scoate apa. Si de această dată autorităţile au arătat că sunt depăşite de situaţie. Cel mai mult a plouat la Panciu: 62,4 l/mp.

Ploile căzute în Vrancea de marţi seara şi până miercuri au afectat drumuri, podeţe, gospodării, dar şi culturi agricole din mai multe localităţi. Cel mai mult a plouat la Panciu unde, potrivit specialiştilor Sistemului de Gospodărire a Apei (SGA) Vrancea, au căzut 62,4 l/mp. Precipitaţii însemnate au fost şi la Vidra – 47 l/mp, Gura Caliţei – 46 l/mp, Adjudu-Vechi – 42,3 l/mp, Nereju – 39,3 l/mp. Cursurile de apă s-au umflat atât de mult în unele localităţi, încât au ieşit din matcă inundând căile de acces şi punând în pericol gospodăriile oemenilor. La Vînători, DJ 204 E, la intrarea în Mirceştii Noi, a fost impracticabil miercuri, după ce podul din tuburi peste pârâul Şoimu nu a mai făcut faţă debitului şi a fost nevoie de intervenţia  de urgenţă autorităţilor pentru ca apa să nu inunde în jur de 30 de gospodării. “Avem două utilaje cu ajutorul cărora am făcut un dig, direcţionând apa pe drum, dincolo de pod, în albia pârâului. Niciodată nu au fost probleme în acest punct până acum, dar a plouat mult şi albia pârâului nu a mai făcut faţă. Circulaţia este întreruptă, dar în cel mai scurt timp, după scăderea nivelului apei, aducem piatră şi refacem drumul”, ne-a declarat aseară primarul comunei Vînători, Ionel Lupu. Apa a pătruns în cateva gospodării încă de marţi noaptea, unde a compromis sursele de alimentare cu apă şi a inundat beciurile. Reţelele de apă au fost compromise şi în alte sate. La această oră, mii de oameni din judeţ au rămas fără apă potabilă.

Cod roşu pe râul Milcov

Cel mai mult a crescut nivelul râului Milcov care, la Goleşti, marţi seara, a depăşit, mai întâi cota de inundaţie, apoi pe cea de pericol, nivelul apei ajungând la 4,54metri. La miezul nopţii nivelul apei era în scădere, iar spre dimineaţă s-a liniştit. “Pe celelalte cursuri de apă nu s-au atins cotele de apărare. A fost cod roşu pe râul Milcov, dar din care s-a ieşit miercuri la ora 9,00”, ne-a declarat Sergiu Mihăilă, purtătorul de cuvânt al SGA Vrancea.  “Am avut noroc că Putna a avut un debit mic, pentru că altfel nu mai puteau fi preluate apele Milcovului. Milcovul a crescut în mai puţin de două ore cu 1,5 metri”, ne-a declarat prefectul Sorin Hornea. 

Gospodării afectate de aluviuni
 

Probleme au fost în şi comunele Broşteni, Mera, Jariştea şi Boloteşti, unde apa a pătruns în curţile oamenilor, dar şi în becurile caselor, fiind nevoie de intervenţia pompierilor  militari de la ISU Vrancea. Astfel, în comuna Broşteni, satele Pituluşa şi Arva au fost afectate 11 gospodării şi anexe, iar pe DN 2M în satul Pituluşa s-a intervenit cu 12 subofiţeri şi un autocamion de intervenţie ISU, pentru degajarea aluviunilor care îngreunat circulaţia. În comuna Jariştea şi în satul Scînteia au fost afectate şi s-a intervenit pentru evacuarea apei din 9 curţi, cât şi pentru degajarea aluviunilor depuse pe străzile comunale. În comuna Mera, satele Vulcăneasa şi Milcovelu, au fost afectate şi s-a intervenit pentru evacuarea apei din 2 curţi şi pentru degajarea aluviunilor depuse pe străzile comunale. “În continuare, se monitorizează evoluţia fenomenelor meteorologice, precum şi a situaţiei operative, iar instituţiile care asigură funcţii de sprijin în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea sunt pregătite să intervină, cu personal şi tehnică specifică în sprijinul cetăţenilor şi autorităţilor publice locale, dacă situaţia va impune”, spune lt. Pavel Bîndar, de la biroul de presă al ISU Vrancea.

Indiferenţă, gunoaie şi noi promisiuni

Poate că dezastrul din aceste localităţi ar fi putut fi evitat dacă se curăţau la timp canalele de scurgere a apelor pluviale. În multe cazuri, canalele au fost înfundate cu gunoaiele aruncate de localnici, care nu au mai dorit să plătească pentru ridicarea resturilor menajere de către societăţile de salubritate. Și de această dată, edilii și-au arătat măsura profesionalismului, în sensul că puţini au fost în stare să gestioneze cu eficienţă situaţia. La Broșteni, cheile de la buldoexacavtor erau acasă la primar, iar când să fie pus în funcţiune, acesta nu a vrut să mai pornească pentru a face treaba pentru care bugetul comunal a fost uşurat de o sumă importantă, după cum ne-au relatat surse de la faţa locului. Prea ocupaţi cu campania electorală de pe internet, decidenţii noștri de la judeţ au arătat că nu sunt în stare să apere oamenii și agoniseala acestora. Și asta pentru că s-a investit prea puţin în infrastructura de apărare, ca să nu mai amintim de tăierile necontrolate de păduri, care favorizează scurgerile devastatoare de pe versanţi la fiecare ploaie mai serioasă. Desigur, candidaţii din alegeri profită de această situaţie şi promit că vor fi ei mai harnici după alegerile locale din 5 iunie. Se va schimba oare ceva? (D. CHIRIAC, M. BOICU)



Cititi si :

Galerie foto!!! 24 de ore de groază în mai multe localități din județ

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Radulesti, acum 2885 zile, 20 ore, 1 minut, 40 secunde
Primarul nostru, din Vinatori, mai întâi face drumurile, le asfaltează abia apoi se gândește ca pot veni viituri care sa le distrugă. Tot ce face omul asta numai anapoda face. După ce am stat citeste integral
PESCARUL VESEL, acum 2885 zile, 19 ore, 23 minute, 17 secunde
PAI RADULESTIUL ERA RECUNOSCUT CU BALTILE DE PESTE. ACUM SE POATE PESCUI DIRECT DIN CASA:))
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.