Ultima oră

Escrocii nu au scrupule. Ce numere să nu formezi niciodată de pe telefonul mobil

Dan Chiriac
4 mar 2016 3756 vizualizări
Citeşte ce le-a mai trecut prin cap infractorilor! Oamenii sunt rugaţi să nu formeze anume combinaţii de cifre, deoarece vor redirecţiona apelurile către numere de mobil.

Tot mai mulţi vrânceni au picat în plasa escrocilor în ultima perioadă. Este şi motivul pentru care poliţiştii vrânceni au decis să demareze o nouă campanie de prevenire. Intenţia oamenilor legii este ca numărul faptelor de acest fel să scadă semnificativ. În ultima perioadă de timp, poliţiştii se confruntă cu noi tehnici de comitere a infracţiunilor de înşelăciune şi anume cea prin intermediul telefoniei fixe sau mobile cât şi prin intermediul oferirii unor produse alimentare drept pomană. Infractorii se bazează pe prima reacţie a victimei, în  situaţia  unui  eveniment cu impact emoţional puternic, dar şi pe naivitatea acesteia. Ultima „invenţie” este cea a oferirii produselor de pomană. Modul de operare este următorul: o persoană se sex feminin (de obicei) necunoscută, sună la uşă şi sub pretextul oferirii unor alimente de pomană, pătrund în locuinţă, la invitaţia victimei, solicită să-i schimbe o bancnotă de 200 lei, moment în care, profitând de neatenţia proprietarului, sustrage din locuinţă bani şi alte lucruri, după care părăseşte locuinţa.

Atenţie la premiile fictive!

Un alt mod de înşelăciune este cel al oferirii unor premii fictive la diferite concursuri. „Dacă primiţi apeluri pe numărul dvs. de telefon fix sau mobil, de la persoane care pretind ca sunt reprezentanţi ai companiei, prin care vi se solicită informaţii confidenţiale pentru anumite verificări în baza de date sau pentru că aţi câştigat un premiu, trebuie să vă asiguraţi că aţi participat la un astfel de concurs cu premii şi să cereţi mai multe detalii cu privire la evenimentul în urma căruia aţi fi putut câştiga premiul respectiv. Nu comunicaţi informaţii / date personale confidenţiale (precum CNP, serie şi număr de buletin, conturi bancare, parole, etc). Dacă sunteţi rugat să apelaţi un număr de mobil sau un număr care începe cu cifrele 090, pentru a putea intra în posesia unui premiu: Nu apelaţi numerele indicate înainte de a verifica dintr-o sursă sigură dacă sunt alocate ca parte a unui concurs. Dacă sunteţi rugat sa efectuaţi o plată bancară pentru a putea intra în posesia premiului sau pentru a ajuta o cunoştinţa care ar avea probleme (de sănătate sau cu diverse instituţii): Nu faceţi plăţi bancare către beneficiari pe care îi cunoaşteţi doar prin intermediul telefonului. Dacă vi se solicită cumpărarea de cartele telefonice preplătite, să nu cumpăraţi cartelele preplătite solicitate”, spun poliţiştii vrânceni. 

Metoda banilor falşi este folosită şi ea

Oamenii sunt rugaţi să nu formeze combinaţii de cifre de forma 91407%, deoarece vor redirecţiona apelurile către numere de mobil. Poliţiştii spun că un deranjament telefonic nu se rezolvă prin formarea de coduri speciale, iar un aparat telefonic obişnuit nu se poate virusa. Alţi escroci folosesc metoda banilor falşi. „Dacă primiţi apeluri de la persoane care pretind că sunt poliţişti şi vă informează că vor veni la dumneavoastră pentru verificarea bancnotelor întrucât deţin informaţii că sunt false, vă informăm că poliţia nu acţionează în acest mod atunci când are suspiciuni cu privire la autenticitatea banilor. Verificaţi autenticitatea celor afirmate, prin alte căi, respectiv contactarea altor persoane (rude, cunoştinţe) ce vă pot oferi informaţii suplimentare. Spuneţi şi prietenilor şi cunoştinţelor dvs. despre acest mod de operare şi sfătuiţi-i să fie precauţi şi nu primiţi în locuinţa persoane necunoscute”, vă mai recomandă poliţişti. (Dan CHIRIAC)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.