Ultima oră

Ce dosare au numărat „economiştii” lui Marian Harap în 2015

Gabriel Sava
12 feb 2016 2427 vizualizări
Anul trecut, în aproape 1.400 de cauze de natură economico-financiară a fost începută urmărirea penală, însă doar 19 dosare au ajuns în Justiţie u în continuare, cei mai mulţi bani negri se învârt în economia subterană

Lupta cu criminalitatea economico-financiară este, cel puţin la nivel declarativ, prioritară atât pentru Ministerul Public cât şi pentru poliţiştii de la noi din judeţ. Cu toate acestea, anul trecut, serviciul condus de comisarul şef Marian Harap, respectiv Serviciul de Investigare a  Criminalităţii Economice (SICE) sau Economicul, nu a repurtat nicio acţiune spectaculoasă. Acest serviciu a fost arătat cu degetul de însuşi prim procurorul Florin Ţîrlea, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, care a considerat la instalarea sa în post că soluţionarea dosarelor aflate pe rolul acestui serviciu se face cu întârziere. Între timp, procurorul şef nu a anunţat dacă, după un an de lucru cu oamenii legii, şi-a schimbat sau nu părerea. Poliţiştii au explicat la momentul respectiv că problema este legată de complexitatea acestor dosare dar şi de faptul că singurii care se pot pronunţa cu privire la valoarea prejudiciilor din aceste dosare sunt inspectorii antifraudă care lucrează în subordonarea directă a Parchetului.

Patru dosare penale complexe

Oficial, anul trecut s-a început urmărirea penală în 1.372 infracţiuni de natură economico-financiară, din care 653 în mediul urban şi 718 în mediul rural. În ceea ce priveşte dosarele complexe, poliţiştii spun că, în 2015, au existat 15 astfel de cauze din care au finalizat 11, în alte 4 cercetările fiind continuate în anul curent.Nu au oferit însă detalii concrete despre cei care au făcut obiectul cercetărilor. “Un accent deosebit s-a pus pe constatarea şi instrumentarea infracţiunilor economico financiare complexe (...) Pe linia constatării şi combaterii infracţiunilor de evaziune fiscală, în anul 2015 lucrătorii de profil au desfăşurat activităţi specifice în 288 dosare penale.  A fost începută urmărirea penală pentru faptă în 209 infracţiuni, iar împotriva suspectului  în 199 infracţiuni. Dintre acestea 21 dosare  au fost soluţionate cu  R.T.U.P (referat de terminare a urmăririi penale), fiind întocmite 19 rechizitorii, 186 au fost soluţionate cu clasare şi 81 cu renunţare la urmărirea penală”, se mai indică în materialul de bilanţ.

Două dosare au fost trimise la DNA

Pe linia spălării banilor au fost soluţionate cinci dosare penale, dintre care două cu R.T.U.P (referat de terminare a urmăririi penale), fiind întocmite două rechizitorii înaintate magistraţilor. Prejudiciul reţinut la emiterea rechizitoriilor a fost în sumă de 5,321 milioane lei, iar prejudiciul recuperat de aproape 3 milioane lei, reprezentând un procent de 55,48%, după cum se arată în bilantul IPJ Vrancea pe 2015. Şi infracţiunile care privesc sfera achiziţiilor publice se regăsesc în bilanţ. Soluţionarea acestora intră tot în atribuţiile Serviciul de Investigare a  Criminalităţii Economice condus de Marian Harap. Pentru anul trecut, au fost raportate 17 dosare aflate în lucru, din care 14 au fost soluţionate,  “din care 2 cu R.T.U.P, 2 declinate în favoarea DNA, 3 la alte parchete iar  în 7 s-a dispus clasarea şi au mai rămas în lucru la sfârşitul perioadei 3 dosare”, se mai indică în raportul activităţii pe 2015. Unul dintre dosare declinate către procurorii anticorupţie se referă la modul în care municipalitatea focşăneană a înţeles să facă deszăpezirile din iarna 2013-2014, când a nins abundent. Există în acest caz informaţii legate de operaţiuni care, conform sesizărilor, multe dintre operaţiunile decontate ar fi fost realizate doar pe hârtie, fără vreun echivalent fizic. Cu toate acestea, până în prezent nu s-a mai auzit nimic despre acest dosar.  (G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.