Ultima oră

Nouă poliţişti vrânceni au refuzat mită în 2015

Dan Chiriac
12 feb 2016 2389 vizualizări
în fiecare caz, procurorii au organizat un flagrant, iar autorii au fost acuzaţi de dare de mită

Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) împlineşte zece ani de la înfiinţare, iar numărul lucrătorilor din cadrul MAI care primesc mită a scăzut. În schimb, DGA a instrumentat multe dosare în care sunt cercetate persoane care au încercat să corupă oamenii legii. Ca urmare a eforturilor susţinute pentru derularea acţiunilor de informare şi instruire anticorupţie, în 2015 au fost consemnate 231 situaţii în care funcţionarii ministerului au sesizat D.G.A. atunci când li s-au oferit sume de bani sau alte foloase în schimbul unor servicii ori au denunţat cazuri în care colegii lor au fost implicaţi în comiterea unor fapte de corupţie, după cum spun oficialii acestei structuri.  Faţă de anul 2014 , numărul de sesizări interne a crescut cu 10%. În Vrancea au fost nouă situaţii în care agenţii sau ofiţerii de poliţie au reclamat că li s-a propus sume de bani pentru a nu întocmi dosare penale. În toate cazurile, procurorii vrânceni au organizat flagrant, iar autorii sunt cercetaţi acum pentru dare de mită. Cele mai multe dintre cazuri s-au întâmplat la Pufeşti şi Garoafa, localităţi aflate pe tronsonul vrâncean al E 85. “În anul 2015, fenomenul corupţiei a suscitat un interes tot mai mare din partea opiniei publice faţă de teme legate de astfel de sfidări la adresa ordinii de drept, în special când sunt comise de către reprezentanţi ai unor structuri responsabile cu aplicarea şi respectarea legii. Combaterea acestor comportamente ilicite s-a impus ca fiind necesară şi ca urmare a evenimentelor sociale recente ce au avut loc în ţara noastră, în care populaţia a clamat luarea de măsuri adecvate pentru demascarea şi sancţionarea corupţilor. Devine tot mai evident faptul că, lipsa de integritate şi implicarea în fapte de corupţie a unor funcţionari ai M.A.I. conduc la erodarea gravă a încrederii populaţiei în structurile ministerului. Acestea nu constituie doar abateri izolate de la moralitate şi de la exercitarea corectă a datoriei, ci afectează reputaţia unui întreg corp profesional”, se arată într-un comunicat al DGA. În 2015, Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a fost activă în ceea ce priveşte promovarea măsurilor de prevenire, prin activităţi anticorupţie, sesiuni de informare şi pregătire, ghiduri pentru cetăţeni şi studii de cercetare. În perioada analizată, au fost organizate în cadrul structurilor ministerului 3.532 activităţi de informare şi instruire la care au participat 62.753 angajaţi ai M.A.I. Din totalul participanţilor la aceste activităţi, 8.281 deţineau cu funcţii de conducere, iar 54.472 aveau funcţii de execuţie. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
relu, acum 2986 zile, 22 ore, 28 minute, 4 secunde
Ceilalti au acceptat.
Adi, acum 2987 zile, 10 ore, 31 minute, 33 secunde
Alte Reportaje voi nu aveți?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.