Ultima oră

Decizii bizare la Judecătoria Focşani: La opt ani, un băieţel a fost “condamnat” să stea cu mama sa cu probleme

Gabriel Sava
10 feb 2016 2172 vizualizări
In urma divorţului, copilului i s-a stabilit domiciliul, câte două săptămâni, când la mamă, când la tată. Fostul soţ a prezentat documente şi instanţei din care rezultă că aceasta ar avea tulburări psihice. Instanţa nu a ţinut însă cont şi a respins cererea prin care tatăl a solicitat ordin de protecţie. Pe 3 februarie, mama copilului a dat foc unor hârtii pe aragaz, cu minorul în casă, după care a anunţat pompierii.

O decizie dată de judecătoarea Andreea Pascaru de la Judecătoria Focşani se poate considera că a pus în pericol viaţa unui minor pe care legea ar trebui să îl ocrotească. Şi este vorba de una dintre decizii, după ce acelaşi magistrat a respins cererea prin care tatăl copilului a solicitat instanţei instituirea unui ordin de protecţie, pentru siguranţa copilului în primul rând. Asta după ce procurorul de şedinţă şi-a dat acordul în ceea ce priveşte acordarea ordinului de restricţie cu pricina. Ultima încercare la care a fost supus micuţul Andrei A.  s-a petrecut pe 3 februarie, când băiatul fusese luat de către mamă. Incidentul a fost relatat la momentul respectiv în presa locală. Mama copilului a sunat miercuri dimineaţă la 112 şi a anunţat că “este în casă cu copilul său şi există riscul să se intoxice cu fum”. La faţa locului s-a deplasat imediat un echipaj de la Detaşamentul de pompieri Focşani, dar salvatorii ajunşi la faţa locului au constat că nu era niciun fel de pericol vital pentru mamă şi copil. “Femeia era în stare de agitaţie şi a fost transportată la spital. În momentul sosirii la locul intervenţiei nu era fum în apartament, aşa cum se anunţase la numărul unic de urgenţă 112”, ne-a spus lt. Cristina Duţă de la ISU Vrancea la momentul incidentului. Tatăl copilului a ajuns într-un suflet la apartamentul unde fosta sa soţie locuieşte şi l-a luat pe băiat iar mama a fost dusă la secţia de psihiatrie unde a fost internată pentru un consult şi tratament. 

 

Obligat să bea agheasmă şi să facă pipi pentru alungarea dracilor

 

Tatăl copilului nu a mai rezistat după episodul din 3 februarie şi a povestit prin ce a trecut copilul în primul rând. “Eu ştiam că băiatul ar trebui să fie la şcoală. Dimineaţă m-a sunat însă şi m-a implorat să vin să îl iau pentru că mama lui a dat foc la hârtii în casă, ca să fugă dracii. Când am ajuns, am găsit în parcare echipajul SMURD şi pe pompieri şi am intrat alături de ei în apartament. Fosta mea soţie era în genunchi şi se pierduse cu firea, iar eu am luat  copilul şi l-am dus la mine acasă. Mama lui a fost luată şi dusă la secţia de psihiatrie”, a spus tatăl copilului. Acesta a aflat apoi, din discuţiile cu micuţul, că mama sa l-ar fi trezit la ora 12 noaptea, că i-a dat agheasmă să bea, băgându-i mâna pe gură si obligându-l pe copil să înghită apa sfântă, apoi să se roage şi nu în ultimul rând să urineze în cameră, totul pentru o presupusă alungare a “dracilor” şi pentru a-i întoarce în pământ. Tocmai de aceea, tatăl este mai convins decât oricând să nu mai lase copilul cu mama sa decât în prezenţa şi sub supravegherea atentă a altei persoane. Bărbatul mai este decis să ceară instanţei o expertiză psihiatrică a fostei sale soţii. 

 

Tatăl se judecă azi pentru a obţine definitiv copilul

 

Virgil A., tatăl copilului, a spus încă de la început că tot ceea ce doreşte este ca băiatul să fie protejat de situaţii precum cea de miercurea trecută, dar şi de multe altele. Tocmai de aceea, pe rolul Judecătoriei se află azi o ordonanţă preşedinţială, prin care tatăl a cerut dreptul de a se ocupa exclusive de minor în aceste condiţii.  Asta pentru că, aşa cum rezultă din cele povestite, dar şi din documente medicale care au fost depuse şi la instanţă, Mirela M. M. (fostă A.) a fost diagnosticată cu “episod depresiv sever cu elemente psihotice în tratamentul antipsihotic”, conform unui certificat medico legal din octombrie 2014, în urma căruia “se apreciază că A.M.M. nu îndeplineşte, la momentul actual) aptitudinile mentale şi fizice minime pentru conducerea unui vehicul (inapt conducere auto)”. Pe baza constatărilor acestui document, femeia a rămas fără permis de conducere. “Şi dacă s-a apreciat, pe baza unor documente şi a unor observaţii directe, că fosta mea soţie nu poate conduce o maşină, cum poate să aibă în grijă un copil?”, se întreabă revoltat bărbatul de situaţia în care a ajuns.Asta pentru că, prin decizia dată în februarie 2015, s-a dispus, printre altele “exercitarea în comun de către ambii părinţi a autorităţii părinteşti cu privire la minorul A A – G, născut la data de (…)2008. Stabileşte locuinţa minorului la ambii părinţi, astfel: - câte două săptămâni, consecutiv, de duminică ora 17 până duminica de peste 2 săptămâni, ora 17, minorul va locui la reclamantul pârât,(n.r.- la tată) şi - câte două săptămâni, consecutiv, de duminică ora 17 până duminica de peste 2 săptămâni, ora 17, minorul va locui la pârâta reclamantă (n.r.- la mamă)”. Deşi au declarat apel, părinţii minorului au încercat apoi să se înţeleagă şi au încheiat un acord prin care copilul să stea câte o lună la fiecare dintre părinţi. Decizie care s-a pus în practică de anul trecut, de la jumătatea lunii septembrie când s-a dat soluţia definitivă. 

 

“Vreau ca băiatul meu să aibă relaţii cu mama sa”, spune tatăl

 

Principala problemă care a dus la ruperea relaţiei a fost reprezentată, după cum spune Virgil A., de “episoade depresive severe”, care au început la scurtă vreme după naşterea copilului, ca o depresie postpartum.În 2008, fosta sa soţie era diagnosticată cu “tulburare psihotică acută şi tranzitorie”, în 2012 cu “atac de panică”, în 2014 cu “episod depresiv major cu elemente psihotice”, iar în 2014, la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola de la IaşI cu “tulburare depresivă majoră recurentă cu elemente psihotice în tratament antipsihotic”.   Aceasta a condus la situaţii care au necesitat, conform lui Virgil A., internări repetate, administrarea unor antidepresive puternice, consult şi tratament în clinici cu specialitate psihiatrie. “Am tot sperat să fie bine, mai ales că am încercat să o conştientizez să urmeze tratamentul pentru a ţine afecţiunea sub control. În ultima vreme, aceste episoade de revenire au fost tot mai dese. Nu mi-am dorit să îndepărtez niciodată copilul de mama sa, dar nu în condiţiile astea, în care îi este pusă viaţa în pericol”, mai afirmă Virgil A. Acesta a prezentat documente prin care copilul a fost investigat şI, conform acestora, manifestă un ataşament mai ridicat faţă de tată decât faţă de mamă. “Au fost atâtea situaţii în care copilul a spus că nu vrea să mai meargă la mama sa şi tot eu l-am convins că va fi bine şi că trebuie să fie şi cu mama lui”, a mai spus tatăl copilului care, după ce a avut şi alte probleme cu fosta sa soţie, a decis să ceară un ordin de protecţie.  Care a ajuns tot la completul condus de Andreea Pascaru, care a respins cererea ca neîntemeiată, prin decizia din 13 ianuarie 2016. Tot azi se va judeca şi apelul la decizia din 13 ianuarie. Rămâne însă de văzut ce vor considera, mai ales în aceste condiţii, magistraţii vrânceni. Conform unor surse medicale, femeia s-ar afla în continuare internată.  (Gabriel SAVA)

 

Foto: Andreea Pascaru, judecător la Judecătoria Focşani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
MATRIX, acum 2997 zile, 9 ore, 57 minute, 2 secunde
DACA E ADEVARAT........TANTI DE LA SPELUNCA BOLȘEVICO-FASCISTĂ DENUMITĂ IMPROPRIU JUDECĂTORIA FOCŞANI AR TREBUI SĂ DEGAJEZE TERENUL
, acum 2997 zile, 10 ore, 39 minute, 57 secunde
Si asta daca ar fi vorba doar de un exemplu izolat, insa D-na Pascaru ia si alte decizii "surprinzatoare", in contradictie cu interesul si cu siguranta copilului! Cu alte cuvinte, se crede citeste integral
danb, acum 2997 zile, 12 ore, 53 minute, 3 secunde
Pai daca doamna are tulburari psihice si nu are capacitate de exercitiu legea este destul de clara in acest caz. Ea insasi are nevoie de un reprezentant legal si nu poate fi in niciun caz reprezentant citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.