Ultima oră

Soluţie finală în dosarul vrâncenilor protejați de fostul procuror general Dumitru Gîlcă

Gabriel Sava
4 feb 2016 5872 vizualizări
Fostul director al Direcţiei Silvice, Petrică Tudosă, omul de afaceri Vasile Bogdan şi Dorel Dumitraşcu au fost achitaţi definitiv u singurii doi condamnaţi cu suspendare sunt agentul de poliţie gălăţean Alexandru Şerban şi notarul Dumitru Cozma

Decizie finală în dosarul în care fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gîlcă, a fost trimis în judecată alături de fostul director al Direcţiei Silvice Vrancea, liberalul Petrică Tudosă, oamenii de afaceri vrânceni Vasile Bogdan, patronul de la hotelul Unirea şi afaceristul cu lemn, Dorel Dumitraşcu. În timpul judecării dosarului de fond, în 2011, fostul procuror general a decedat ca urmare a unor probleme cardiace, după ce i s-a făcut rău chiar în sala de judecată, unde se afla în calitate de avocat. În total, zece inculpaţi, printre care Costel Pohrib, administrator a două societăţi de la Tecuci şi Galaţi, Alexandru Şerban, agent de poliţie din comuna Vânători, judeţul Galaţi, la momentul comiterii faptelor, Dumitru Cozma, notar public, Ion Popescu, membru al ATOP Vrancea, Alexandru Bălan, avocat din Baroul Galaţi şi Lili Dediu, directorul unui ziar din Galaţi, au fost achitaţi iniţial de către Curtea de Apel Iaşi, în 2014, pentru faptele pentru care au fost trimişi în judecată de DNA Galaţi în septembrie 2010. Afaceristul Dorel Dumitraşcu a fost cel care s-a ales la Iaşi cu o sancţiune, respectiv cu un avertisment. Soluţia de miercuri din faza de apel a dosarului, pronunţată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aduce însă achitarea lui Dorel Dumitraşcu, menţine achitarea lui Petrică Tudosă, Vasile Bogdan, Costel Pohrib, Ion Popescu, Alexandru Bălan şi Lili Dediu. Cu privire la fostul agent de poliţie din comuna Vânători, judeţul Galaţi, şi la notarul Dumitru Cozma, instanţa i-a găsit vinovaţi şi a dispus condamnarea acestora la câte doi ani şi şase luni de închisoarea cu suspendare pe un termen de încercare de cinci ani.

Dosar soluţionat după şase ani

Înregistrată iniţial pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), timp de cinci termene, cauza a fost amânată pentru diverse motive. În mai 2011, judecătorii ÎCCJ au respins cererile a trei dintre inculpaţi privind restituirea cauzei la procuror şi refacerea urmăririi penale precum şi disjungerea cauzei privitoare la poliţistul implicat în dosar. Pe 31 octombrie 2011, Înalta Curte decide încetarea procesului penal împotriva fostului procuror general Dinu Gîlcă, ca urmare a decesului acestuia survenit pe 30 iunie. Dosarul este înregistrat astfel pe rolul Curţii de Apel Galaţi, instanţa competentă în soluţionarea cauzei. Din 8 februarie şi până pe 10 mai, în dosarul de corupţie nu s-a judecat nimic pană la soluţionarea cererii de strămutare formulată de DNA. Pe 30 aprilie 2012, Înalta Curte a decis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Iaşi, unde dosarul ajunge pe 7 iunie 2012. Pe 4 iulie, între judecătorii Curţii de Apel Iaşi apare un conflict de competenţă, unii dintre magistraţi considerând că dosarul în cauză ar trebui soluţionat de ÎCCJ, cerere respinsă însă. Aşa se face că dosarul a fost trimis de Înalta Curte pentru continuarea judecăţii la Curtea de Apel Iaşi, unde a fost finalizat prin decizia luată pe 10 iunie. Ca urmare a declarării apelului, dosarul a ajuns din nou pe rolul ÎCCJ unde a fost înregistrat pe 12 noiembrie 2014. Soluţia finală a fost pronunţată miercuri, pe 3 februarie, urmând ca în perioada următoare să fie redactată şi motivarea acesteia.

Ce acuzaţii le-au adus procurorii inculpaţilor

Dinu Gîlcă, fost procuror general al regiunii, devenit între timp avocat în Baroul Galaţi, a fost acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă în formă continuată, şantaj, fals în declaraţii în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals în formă continuată. Omul de afaceri Vasile Bogdan, în calitate de admistrator al Ciscom SRL Focşani, a fost acuzat de faptul că a cumpărat influenţă, prin intermediul procurorului general Dinu Gîlcă. “În perioada februarie-iulie 2009, inculpatul Gîlcă Dinu, procuror general al Parchetului de pe langă Curtea de Apel Galaţi, a pretins, a acceptat promisiunea oferirii şi a primit de la inculpatul Bogdan Vasile, administrator al Ciscom S.R.L. Focşani, diverse foloase necuvenite (cum ar fi mese gratuite la restaurant şi produse alimentare în valoare de 3.200 lei) în scopul de a determina pe funcţionarii Prefecturii Vrancea să elibereze în favoarea inculpatului Bogdan Vasile un titlu de proprietate pentru un teren în suprafaţă de 15 ha situat în intravilanul municipiului Focşani. Eliberarea actului respectiv urma să se realizeze în detrimentul altor persoane îndreptăţite să primească titlul de proprietate”, arată DNA.

Directorul Direcţiei Silvice, acuzat că şi-a menţinut funcţia prin Gîlcă

Legat de directorul Direcţiei Silvice, Petrică Tudosă, anchetatorii au reţinut că acesta şi-ar fi menţinut postul tot cu ajutorul magistratului, care a convins alţi doi inculpaţi să intervină în acest sens. “În perioada aprilie-iunie 2009, inculpatul Gîlcă Dinu a acceptat promisiunea oferirii şi a primit foloase necuvenite de la inculpatul Tudosă Petrică promiţandu-i că va obţine menţinerea sa în funcţia de director coordonator sau cel puţin de director coordonator adjunct la Direcţia Silvică Vrancea prin influenţa pe care o are asupra unor funcţionari publici. Intervenţia s-a realizat prin intermediul inculpaţilor Popescu Ion şi Bălan Alexandru şi a avut drept consecinţă menţinerea lui Tudosă Petrică în funcţia respectivă. Fiind audiaţi în calitate de martori în prezentul dosar penal, inculpaţii Popescu Ion şi Bălan Alexandru au făcut afirmaţii mincinoase, în sensul că Gîlcă Dinu nu le-ar fi cerut să intervină pe langă funcţionarii publici respectivi pentru menţinerea în funcţie a lui Tudosă Petrică. Foloasele pretinse şi primite de Gîlcă Dinu de la Tudosă Petrică au constat în înlesnirea întocmirii şi aprobării documentaţiei pentru schimbarea destinaţiei terenului forestier deţinut de mătuşa soţiei lui Gîlcă Dinu, transmis acestuia prin testament, în localitatea Lepşa, comuna Tulnici, jud. Vrancea, plata contravalorii construcţiei gardului împrejmuitor la acest teren, în sumă de 1.000 lei şi materialele necesare construcţiei acestuia în valoare de 2.241,06 lei cat şi înlesnirea construcţiei unei vile pe acelaşi teren”, mai arată DNA în rechizitoriu. Tot cu privire la construcţia vilei se indică şi participarea lui Dorel Dumitraşcu, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual în Legea Contabilităţii. Procurorii l-au acuzat că i-a “fabricat” fostului magistrat documente din care să rezulte achiziţia unor materiale de construcţie în mod legal. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
andrei, acum 2998 zile, 8 ore, 7 minute, 53 secunde
**** scurta domnu flory
Durex, acum 2998 zile, 8 ore, 11 minute, 51 secunde
Domnule flory, ramaneti dumneavoastra la spalatul toaletelor si terminati cu aberatiile. Lasati oamenii legii sa faca dreptate.
Viorel, acum 3002 zile, 13 ore, 55 minute, 30 secunde
Acest domn Flory a spus tot eu pot doar sa sustin ceea ce a spus suntem in directie gresita!!!!
flory, acum 3002 zile, 16 ore, 17 minute, 23 secunde
Daca asta este justitia dreapta din Romania in anul 2016, solutia fiind data de Inalta Curte, este cazul sa ne vedem de treaba si sa plecam din aceasta tara, in care hotii si interlopii sunt protejati citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.