Ultima oră

Reacţii de la Tribunal după dezvăluirile din dosarul "Mită pentru judecători"

Gabriel Sava
3 feb 2016 6775 vizualizări
Procurorii DNA fac dezvăluiri "picante" în legătură cu activitatea infracţională a avocatei Dascălu, care a intrat în combinaţii cu interlopi, dar şi cu judecători, grefieri sau alţi avocaţi. In două cazuri, avocata a mers cu doi martori acasă la fosta judecătoare Topor pentru a le arăta că are "intrare". In denunţul martorilor apar mai multe nume, între care grefiera Roxana Racoviţeanu de la secţia a II-a Civilă, care ar fi primit “atenţii” în schimbul unor informaţii, avocatul Victor "Didi" Băjenaru, sau judecătorul Ion Împăratu. "Cred că după momentul ăsta nici pe stradă nu mai poţi saluta un judecător, că se interpretează", a reacţionat un avocat.

Ziarul de Vrancea a dezvăluit miercuri, în exclusivitate, amănunte legate de modul în care se derula activitatea infracţională a avocatei Nicoleta Dascălu, reţinută de procurorii DNA. În prima parte a materialului v-am relatat cum a intrat avocata în “combinaţie” cu un cămătar care acorda împrumuturi, după care punea în executare actele notariale de împrumut, prin intermediul instanţelor de judecată. O altă “victimă” a avocatei a fost administratorul unei firme care, sub mirajul câştigării a 100.000 euro, a dat bani grei avocatei pentru a “unge” magistraţi. În referatul cu propunerea de arestare preventivă se face vorbire şi de nume de judecători, grefieri, procurori, avocaţi, despre care avocata le spunea clienţilor că îi cunoaşte şi o pot ajuta să obţină câştigarea unor procese, chiar şi fără ca părţile să se prezinte la termenele de judecată. Cel mai des, avocata făcea referire la numele fostei judecător Anişoara Topor, care se află în închisoare pentru fapte de corupţie. De altfel, aceasta apare ca martor în dosarul avocatei. Numele altor judecători şi grefieri de la instanţele vrâncene au fost invocate de avocata arestată la domiciliu în acest moment ca fiind persoane care urmau să o ajute în soluţionarea favorabilă a mai multor cauze.

Cum apare în “peisaj” fosta judecătoare Topor

Un alt martor denunţător din acest dosar, Ion Banu, fost coleg cu martorul Gabriel Vieru, a ajuns să apeleze după acelaşi model la serviciile avocatei Dascălu. La una dintre întâlniri, “inculpata D.N. i-a pretins suma de 2.500 lei din care suma de 500 lei reprezenta contravaloarea onorariului său, iar suma de 2.000 lei era necesară "intervenţiilor" ce urmau a fi făcute pe lângă ….. T.P. (prieten cu tatăl său), care o ajuta la redactarea acţiunilor, T.A. (prietenă cu ea) (n.r.- fosta judecătoare Topor Anişoara), A.G.A. (fostă colegă de facultate), persoane care urmau să «îl ajute în soluţionarea favorabilă» a dosarelor civile sau penale viitoare înregistrate în baza acţiunilor sau plângerilor redactate de către avocată”, se mai indică în motivare. Mărioara Colniceanu, verişoara lui Ion Banu, a ajuns să-i dea avocatei, al rândul său, alţi 2.500 lei, “din care suma de 500 lei reprezenta onorariul ei, iar suma de 2.000 lei urma să fie dată la cei trei judecători T.P., T.A., A.G.A. care urmau să o ajute în soluţionarea favorabilă a cauzei penale”, după cum se mai arată în motivare. Ion Banu i-a dat, conform propriilor calcule, suma totală de 20.000 lei pentru a-şi rezolva afacerile judiciare. Pe langă taxele de timbru şi alte cheltuieli, au fost puşi bani deoparte, pentru ca judecătorilor "să le facă mese" sau să le dea mici cadouri”, au precizat procurorii.

“S-a rezolvat treaba!”, era promisiunea avocatei

Procurorii DNA au indicat în referatul cu propunerea de arestare preventivă că, în cazul martorilor Banu şi Colniceanu, după ce avocata le cerea bani, aceasta urca, la vechiul tribunal, în birourile judecătorilor. “Totodată, martorul R.I. (n.r.- Ionel Rusu) a declarat că la unul dintre termenele de judecată într-un dosar civil, martorul R.I. a declarat că, după ce, la solicitarea inculpatei, el i-a dat suma de 500 lei, iar martorul B.I. i-a dat suma de 1.000 lei, aceasta le-a spus să aştepte în holul «Tribunalului Vechi», iar ea a urcat la etajul unde judecătorii îşi aveau birourile, sub pretextul că va duce banii strânşi judecătoarei T. şi judecătorului T.. Când s-a întors, le-a spus că a rezolvat treaba”, spun judecătorii în motivare. În cazul unui alt denunţător, martorul Petrică Vasilescu, avocata i-a cerut după acelaşi scenariu suma de 2.500 lei. O parte din bani, acesta i-a împrumutat de la sora sa din Italia, însă, când bărbatul a verificat stadiul acţiunii, a realizat că acesta nici măcar nu fusese introdusă pe rolul vreunei instanţe. Şi în acest caz, avocata invoca influenţa pe care o avea asupra judecătoarei Anişoara Topor. Maricel Praja, care lucra ca taximetrist şi Sorin Romeo Popescu au ajuns să apeleze la servciile avocatei pentru rezolvarea unui litigiu de muncă, cei doi fiind victime ale unei posibile concedieri abuzive.

O vizită de 2 ore şi ... 5.000 de lei la judecătoare

Acelaşi scenariu i-a adus pe cei doi să dea câte 1.000 lei pentru promovarea unor acţiuni, în urma cărora avocata Dascălu le-a promis că ar putea câştiga bani buni drept despăgubiri de la firma care le desfăcuse contractele de muncă. Acelaşi scenariu, aceiaşi magistraţi menţionaţi, judecătorul T., judecătoarea T., judecătoarea A., în diverse relaţii de prietenie...  “Astfel, în timp ce această acţiune se afla pe rol, inculpata i-a solicitat martorului P.M. să o transporte cu taximetrul la o adresă din municipiul Focşani. În momentul în care s-a întors, i-a solicitat să închidă toate aparatele care puteau înregistra discuţia dintre ei, după care i-a spus martorului că a fost acasă la ... T.A. şi a discutat cu aceasta despre dosarul civil, respectiv că urma să dea cu titlu de mită judecătoarei T.A., suma de 5.000 lei (câte 2.500 lei fiecare) şi câte 15.000 euro din banii ce urma să îi obţină prin admiterea acţiunii. Această discuţie cu inculpata a fost relatată şi martorului P.S.M. care a fost de acord cu sumele solicitate. Drept urmare, la câteva zile, martorul P.M. i-a dat inculpatei suma de 5.000 lei, atât din partea lui cât şi din partea fostului său coleg, după care inculpata l-a rugat să o transporte la domiciliul judecătoarei T.A. (….) unde a stat 2 ore, iar când a revenit i-a spus că s-a rezolvat şi totul va fi bine”, se mai indică în motivare. Judecătoarea în cauză, respectiv Anişoara Topor, a fost arestată cateva zile mai târziu, presupunându-se că ar fi luat banii daţi de denunţători.

Kent, Jacobs şi Poiana  în schimbul informaţiilor din dosare

După ce judecătoarea a fost arestată, avocata a promis că va aduce dosarul la Tribunalul Vrancea. Astfel, “inculpata i-a dus într-o cameră situată la parterul clădirii Tribunalului Vrancea – Secţia Comercială unde se afla o doamnă grefier "R." cu care avocata a discutat despre procedura introducerii acţiunii civile. Grefiera i-a spus că urmează ca a doua zi să introducă acţiunea civilă pentru că era un judecător anume al cărui nume nu a fost pronunţat. În acest context, avocata le-a spus că totul va fi bine, în sensul că acţiunea va fi judecată de un anumit judecător. A doua zi, în prezenţa martorului P.M., inculpata a depus acţiunea civilă iar după câteva zile la sunat pe acest martor şi l-a rugat să-i ducă "doamnei grefier R." o sacoşă în care era o cutie de bomboane fondante de la Poiana, o pungă de cafea Jacobs de 250 gr şi 2 pachete de Kent lung. " Grefiera R." i-a spus să-i transmită inculpatei că trebuie să ia legătura urgent cu domnul judecător. Aceasta nu a precizat niciun nume de judecător, dar martorul P.M. a înţeles că era vorba de judecătorul ce urma să judece acţiunea civilă în care el şi martorul P.S.M. aveau calitatea de reclamanţi”, se mai indică în motivare. Cei doi martori au avut convingerea că avocata chiar are relaţiile pe care le invoca după ce  “i-a solicitat să o transporte la locuinţa judecătoarei T., purta discuţii repetate la telefon cu o persoană de sex feminin despre care îi spunea că este ... A. şi căreia i se adresa cu prenumele de A., a transportat-o în localitatea …, la locuinţa avocatului B. D. (cumătrul lui O.M.), l-a trimis de mai multe ori cu "atenţii" la grefiera R. care o ajuta prin furnizarea de informaţii, în mod frecvent urca la etajul 1 unde judecătorii îşi aveau birourile, i-a spus că .... este un fost procuror care urma să ajungă în judeţul Vrancea pentru a discuta cu ei în vederea câştigării cauzelor pe care le aveau pe rol etc. De remarcat este faptul că toate acţiunile civile în pretenţii ale celor doi martori denunţători au fost respinse de către instanţele de judecată, iar în dosarul civil …. al Judecătoriei Focşani acţiunea civilă a fost respinsă, deoarece inculpata nu a făcut dovada că este reprezentantul celor doi martori”, se mai indică în motivarea magistraţilor gălăţeni, care, în final, au decis măsura arestului domiciliar pentru avocata Nicoleta Dascălu.

Nu s-a impus arestarea...

Ultimul dintre martorii denunţători din acest dosar, Costică Coman, a fost pur şi simplu păcălit cu 600 lei pentru a-l reprezenta în două dosare,  având ca obiect plângere contravenţională. Avocata a pretins că 300 lei urmau să ajungă la judecătoarea T. A. care însă a respins cererea, moment în care avocata i-a promis martorului că va rezolva în “vreun fel”. Magistraţii gălăţeni au apreciat însă, în raport cu gravitatea faptelor săvârşite, cu modalitatea de comitere, persoane implicate, circumstanţele personale, existenţa unor eventuale antecedente, amploarea activităţii infracţionale şi alte considerente, nu se impune luarea măsurii arestării preventive şi au dispus arestul la domiciliu pentru 30 de zile. Contestaţia depusă de procurori se va judeca vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Printre obligaţiile stabilite de instanţa gălăţeană, în ceea ce priveşte arestul la domiciliu, se numără cea de a nu comunica “cu martorii - denunţători Banu Ion, Vieru Gabriel, Damian Valeriu, Rusu Ionel, Colniceanu Mărioara, Praja Maricel, Popescu Sorin Romeo,Vasilescu Petrică şi Coman Costică şi cu martorii Topor Anişoara, Damian Ionuţ şi Coforea Radu", se arată în încheierea de şedinţă.

Judecătorii se delimitează de orice legătură cu avocata arestată

Şi nu doar magistraţii! Unul dintre judecătorii al cărui nume apare menţionat printre “pilele” avocatei este magistratul Ion Împăratu de la Secţia Civilă a Judecătoriei Focşani. “Nu-mi vine să cred că numele meu apare în aşa ceva. Nu reuşesc măcar să îmi dau seama, dar nu cred că am văzut-o pe această avocată decât în sală, la una sau două cauze care au ajuns la completul meu. Nicidecum să stau de vorbă cu ea în particular. Ceea ce a afirmat sau a lăsat să se înţeleagă această persoană afectează grav numele meu, ca magistrat, independenţa justiţiei şi profesionalismul nostru de judecători”, ne-a declarat judecătorul Ion Împăratu. După o verificare sumară, magistratul spune că în cauza în care ar fi fost vizat respectivul martor denunţător, acţiunea promovată de Nicoleta Dascălu a fost respinsă. “Vă daţi seama că ceea ce a susţinut această avocată în faţa clientului său, în ceea ce mă priveşte pe mine, şi sunt convins şi pe ceilalţi colegi, a fost total fals. Acţiunea respectivă a fost respinsă, din câte am verificat, şi mă bucur că s-a întâmplat aşa pentru că altfel ar fi putut plana suspiciuni asupra modului în care s-a soluţionat cauza”, a mai precizat judecătorul focşănean.

"Mi-a fost oarecum să o iau de mână şi să o dau afară”

Şi grefiera Roxana Racoviţeanu se declară "interzisă" în faţa celor susţinute de avocata Nicoleta Dascălu. “Această avocată a afirmat lucruri care sunt total neadevărate, care îmi afectează grav situaţia profesională. Ca grefier arhivar am preluat nişte cereri de restituire a texei de poluare şi de înmatriculare, dar nu aveam nicio relaţie de prietenie. Venea în arhivă şi se plângea că are probleme cu fostul soţ, legate de copil, de una, de alta, mi-a fost oarecum să o iau de mână şi să o dau afară”, ne-a precizat Roxana Racoviţeanu care a mai adăugat că nu a fost solicitată, până în prezent, să depună mărturie în cauza în care este cercetată penal avocata Dascălu. Şi colegii avocaţi se declară afectaţi de “combinaţiile” Nicoletei Dascălu. “Ceea ce a făcut această zisă- avocată ne afectează grav credibilitatea. Cred că după momentul ăsta nici pe stradă nu mai poţi saluta un judecător, că se interpretează. Oricum, ea nici nu se prea prezenta pe la şedinţele de judecată, era mai mult pe la arhivă sau la registratură, să depună acţiuni”, ne-a precizat o colegă avocat care a ţinut să-şi păstreze anonimatul. Reamintim că, imediat după ce avocata a fost reţinută de procurori, Colegiul Baroului Tulcea a decis să o suspende din activitate. (Gabriel SAVA)

 

Citeste si

http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?news=1588826109


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
Un focsanean, acum 2996 zile, 15 ore, 40 minute, 41 secunde
In speranta ca mai sunt si avocati,judecatori,procurori de buna credinta si care -si fac meseria cu dragoste de oameni,vreau sa fac si eu un comentariu -De ce pe acest nenorocit de camatar Damian citeste integral
Focșănean, acum 2996 zile, 18 ore, 35 minute, 3 secunde
De ce camatarul din Vulturu Damian Valeriu nu este luat la intrebari de justitie?Aveti dovada clara ca este camatar,cati oameni trebuie sa mai nenoroceasca ? Colegul meu a trebuit sa plece din tara citeste integral
, acum 2996 zile, 23 ore, 41 minute, 23 secunde
Fratii Usurelu Catalin si Gabriel sunt cei mai mari CAMATARI din judet si nu numai,si ei dau spagi la la parchet si tribunal,pt. ca scot oameni afara din case si nimeni nu i opreste.
steluta, acum 2996 zile, 23 ore, 12 minute, 15 secunde
Asa patesti cand esti pacalit sa garantezi pentru un escroc ca Garboiu.Comentati degeaba.Hotararea definitiva si irevocabila a unei instante nu se discuta.Nu meritati compasiune.Aut.....
, acum 2996 zile, 23 ore, 42 minute, 52 secunde
Fratii Usurelu Catalin si Gabriel sunt cei mai mari CAMATARI din judet si nu numai,si ei dau spagi la la parchet si tribunal,pt. ca scot oameni afara din case si nimeni nu i opreste.
, acum 2996 zile, 23 ore, 54 minute, 4 secunde
De ce stergeti comentariul? Rusine sa va fie,acoperiti camatarii..,rusine sa va fie Ziarul de Vrancea
steluta, acum 2996 zile, 22 ore, 58 minute, 44 secunde
De ce se sterg comentariile mele ?! Continutul lor este mai mult decat decent.Nu-i prima data cand se intampla acest lucru si asta ma face sa cred ca sunteti total partinitori.Mai criticati pe cei de citeste integral
, acum 2997 zile, 7 minute, 50 secunde
Dar pe fratii Usurelu Ctalin si Gabriel care scot oamenii din casa, nu ii intreaba nimeni de unde au banii sa dea cu CAMATA? De unde provin banii pe care ii plaseaza cu CAPAC,de ce nu ii intreaba citeste integral
razvan, acum 2997 zile, 4 ore, 5 minute, 21 secunde
Da' pe stimata doamna director de la Caminul de batrani din Focsani nu o ia nimeni in vizor? Are dosar la DNA si ia spaga fara nicio problema de fiecare data. Cum poate sa fie in continuare citeste integral
ulise, acum 2997 zile, 4 ore, 8 minute, 48 secunde
cum e cu ENET . sa vina nebunul sa explice
TEPES, acum 2997 zile, 4 ore, 52 minute, 18 secunde
toti spun că nu-i adevarat, nu se fură, nu se ia șpagă din ce prinsi dar in spatele lor răsar PALATE MODEL Judecătoarea BORDEA vila de la VALEA SĂRII care in 16 luni a fost gata .... la Lepsa citeste integral
Cineva lucrat de camatar, acum 2997 zile, 6 ore, 8 minute, 50 secunde
Si de ce nu se ia si camatarul la purificat?Sau e protejat de justitie?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.