Ultima oră

Munţi de gunoi pe platforma fostului MOPAF: Garda de Mediu se luptă cu birocraţia

Ziarul de Vrancea
15 ian 2016 2416 vizualizări
Garda de Mediu a dat amenzi de 50.000 de lei, dar este departe de a soluţiona problema gunoaielor de pe platforma fostului Mopaf u în lipsa proprietarilor, unul în faliment şi celălalt în lichidare, Garda de Mediu se luptă cu un lichidator judiciar u ultima soluţie pentru eliberarea zonei de gunoaie ar putea fi Primăria Focşani

Pe platforma fostului Mopaf, acolo unde a funcţionat pentru mulţi ani fabrica de mobilă din Focşani, doar câteva ruine mai amintesc de mărirea de altădată. Acum, munţi de gunoaie şi mizerie te întâmpină la tot pasul. Deşi situaţia nu este străină instituţiilor abilitate, acestea sunt blocate în hăţişurile birocratice. Cu atat mai mult cu cat în prezent cei doi proprietari ai terenului sunt în faliment, respectiv în lichidare. „Cei vinovaţi de focarul de infecţie de pe fosta platformă a Mopaf, adică cei care stau liniştiţi şi nici nu-i doare capul că pe proprietatea lor, pentru că încă nu a fost valorificată prin licitaţie şi deci încă le aparţine răspunderea, se adună munţi de gunoaie, care pot declanşa în verile viitoare multe necazuri în oraş. Aici s-a făcut o adevărată rampă de gunoi care a ajuns până în B-dul Bucureşti, iar Garda de Mediu stă neputincioasă, când ar putea să facă sesizare penală responsabililor, fie ei debitori, adunarea creditorilor sau lichidatori.  Cu amenzi de 2 lei nu vor rezolva nimic. Iar Direcţia de Sănătate Publică doarme în păpuşoi şi se preface că nu ştie nimic, în ciuda faptului că în presă au apărut destule materiale şi fotografii, iar acum situaţia este şi mai cumplită. Şi SANEPIDUL ar putea face plângere penală. De la Primăria Focşani nu se aşteaptă prea multe, ei preferând de exemplu să stârpească pe bani mulţi şobolanii de prin oraş, dar nu şi cuiburile lor înfloritoare de pe platforma Mopaf. Dacă nu se face ceva ne vom trezi cu o groapă de gunoi chiar în oraş şi nu mai trebuie să se meargă la Haret, aşa încât putem spera că gunoiul se va mai ieftini”, ne scrie un cititor indignat de situaţie.

Garda de Mediu se luptă cu un lichidator judiciar

Gunoaiele au împanzit zona unde altădată a funcţionat cea mai mare fabrică de mobilă din judeţ

Contactaţi de ziarul nostru, reprezentanţii Gărzii de Mediu Vrancea au declarat că au fost identificate cele două societăţi care deţin terenul, inclusiv lichidatorul judiciar, una dintre societăţile care îl deţin fiind în faliment, iar alta în lichidare. „Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Vrancea a demarat o serie de acţiuni specifice în vederea identificării proprietarului / proprietarilor terenului / terenurilor pe care au fost abandonate deşeuri. S-a solicitat Primăriei Municipiului Focşani identificarea deţinătorii legali ai terenurilor afectate prin abandonarea deşeurilor. Au fost identificate două societăţi, (dintre care una este în lichidare şi una în faliment), precum şi lichidatorul judiciar pentru societăţile menţionate. SCJ Vrancea al GNM a invitat lichidatorul judiciar, care este din Bucureşti,  să se prezinte în luna octombrie 2015 la sediul instituţiei, cu o serie de documente, pentru edificarea unor anumite aspecte şi finalizarea evaluării gradului de conformare la prevederile legislaţiei de mediu. Urmare a acestei adrese, lichidatorul judiciar din Bucureşti a transmis cu poşta o parte din documentele solicitate", se arată în răspunsul trimis de reprezentanţii Gărzii de Mediu Vrancea la solicitarea redacţiei noastre.

Amenzi de 50.000 de lei

Pentru a elibera zona de gunoaie, Garda de Mediu caută soluţii cu Poliţia şi Primăria

După studierea acestor documente, „Garda de Mediu a solicitat lichidatorului judiciar să desemneze, până la sfârşitul lunii octombrie 2015, un reprezentant legal, care să asiste echipa de comisari abilitată în exercitarea activităţii de verificare, inspecţie şi control, în vederea efectuării unui control pe amplasamentele pe care au fost abandonate deşeuri , precum şi punerea la dispoziţie a documentelor relevante care nu au transmis la solicitarea iniţială şi care cuprind obligaţiile asumate privind protecţia mediului”, spune Garda de Mediu. Cum lichidatorul judiciar nu a desemnat în timpul acordat un reprezentant legal, comisarii Gărzii de Mediu au aplicat lichidatorului judiciar o amendă contravenţională de 50.000 de lei.  

Se caută soluţii cu Primăria şi Poliţia

Problema gunoaielor este „îngropată” de hartii între instituţii şi birocraţie. „Au fost purtate discuţii cu reprezentanţii Poliţiei Locale a Municipiului Focşani în vederea identificării unor soluţii privind stoparea fenomenului de abandonare a deşeurilor în zonele menţionate. În perioada imediat următoare vor avea loc discuţii şi cu reprezentanţii Primăriei Municipiului Focşani, instituţie cu competenţe, în conformitate cu prevederile legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, în salubrizarea zonelor afectate de aceste depozitări ilegale de deşeuri”, se arată în răspunsul Gărzii de mediu semnat de Comisar Şef, Aurel Cristian.

Legislaţia este suficientă, voinţă mai trebuie

Prevederile legale în vigoare ar putea asigura un cadru legal pentru curăţarea zonei, dar şi pentru sancţionarea persoanelor care se fac responsabile şi care pun în pericol sănătatea publică. Legea 98/1994, republicată în 2008, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale de igienă şi sănătate publică, precizează la Art. 3 : „Constituie contravenţie nerespectarea de către persoanele fizice şi juridice a normelor de igienă în vigoare referitoare la zonele de locuit, dacă aceasta creează riscuri pentru sănătatea publică; nerespectarea de către persoanele fizice şi juridice a distanţelor minime de protecţie sanitară stabilite prin normele de igienă în vigoare referitoare la zonele de locuit; depozitarea necontrolată sau în afara locurilor special amenajate a deşeurilor solide menajere şi a celor rezultate din construcţii”. Doar că personalul limitat al Gărzii de Mediu nu poate sta la pândă pentru a vedea cine sunt cei care se fac răspunzători de gunoaiele din zonă. Poate că ar fi de dorit o mai bună colaborare a organelor de control ale Gărzii de Mediu cu Poliţia Locală care ar putea identifica persoanele care aruncă gunoiul în zonă şi care astfel ar putea fi sancţionate.

Ultima soluţie, Primăria

Potrivit Legii 211 din 2011, în ultimă instanţă, toate cheltuielile legate de curăţarea şi refacerea mediului sunt suportate de către autorităţile administraţiei publice locale. Primăria are însă, potrivit Legii, şi atribuţii şi răspunderi de supraveghere a oricărui fenomen legat de deşeuri care ar putea pune în pericol sănătatea publică. Legea 137/1995, Legea protecţiei mediului, republicată în M.Of. nr. 512 partea I din 22.10.1999, menţionează în Art. 77 că „Autorităţile administraţiei publice locale au următoarele atribuţii şi răspunderi: (…) supraveghează pe agenţii economici din subordine pentru prevenirea eliminării accidentale de poluanţi sau depozitării necontrolate de deşeuri şi dezvoltă sisteme de colectare a deşeurilor refolosibile;  asigură servicii cu specialişti în ecologia urbană şi protecţia mediului şi colaborează în acest scop cu autorităţile competente pentru protecţia mediului”. Legea în cauză menţionează de asemenea şi o serie de sancţiuni: „Art. 85 -  Constituie infracţiuni faptele menţionate mai jos şi se pedepsesc astfel: Cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 500.000 lei la 3.000.000 lei, dacă faptele au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală”.

DSP, controale în zilele următoare

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea ne-au precizat că nu au primit sesizări cu privire la situaţia de pe platforma fostului Mopaf, dar că vor efectua controale în zonă pentru a vedea dacă situaţia de acolo pune în pericol sănătatea publică şi dacă au competenţe să intervină. „Nu am primit sesizări la DSP privind situaţia de pe platforma MOPAF. Voi merge personal în control pentru a vedea cum stau lucruile în zonă”, ne-a precizat Cătălin Graur, director general al DSP Vrancea. Până când situaţia de pe platforma fostei întreprinderi de prelucrare a mobilei se va clarifica, nu ne rămâne decât să sperăm că autorităţile îşi vor da mâna şi vor colabora pentru ca zona în cauză să nu devină o rampă de gunoi în mijlocul urbei. (Dana LEPĂDATU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.