Ultima oră

Bani negri din gunoi. Ce spun oficialii firmei vrâncene vizată de în dosarul evazioniștilor

Gabriel Sava
17 nov 2015 7299 vizualizări
în Vrancea a fost vizată o firmă specializată în reciclarea ambalajelor

Firma din Vrancea vizată în dosarul evazioniștilor specializați în afaceri cu materiale reciclabile este Eco-X Petreşti, care se ocupă cu reciclarea ambalajelor. Reporterii Ziarului de Vrancea au reuşit să obţină o declaraţie cu privire la anchetă. “Ne-au fost solicitate anumite documente, aceleaşi documente ca şi pentru acordarea de către minister a vizei anuale de funcţionare. Suntem printre puţinele societăţi din ţară care au avizul de funcţionare al ministerului, iar viza ne-a fost acordată în urmă cu o săptămană. Nu sunt probleme în ceea ce ne priveşte, nu au fost percheziţii, noi ne facem treaba în continuare, funcţionăm normal”, ne-a declarat Vali Gheorghiţă, reprezentanta firmei de la Petreşti. Principalul obiect de actvitate al societăţii îl reprezintă preluarea de responsabilitate a ambalajelor. 

Ce a căutat Poliţia?

Poliţia Română a efectuat marţi 59 de percheziţii, în Bucureşti şi 11 judeţe, la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, precum şi la domiciliile unor persoane fizice bănuite de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii în urma unor afaceri cu materiale reciclabile. Potrivit unor surse judiciare, printre firmele percheziţionate sunt Eco-Rom Ambalaje Bucureşti, Green Session Jilava, Session Recycle Jilava şi Eco Pack Management Bucureşti, care au legături și cu operatori din Vrancea. Poliţia are informaţii potrivit cărora firmele ar fi evidenţiat operaţiuni fictive de reciclare a aproximativ 120.000 de tone de deşeuri de ambalaje, pentru care obligaţiile fiscale sunt de peste 54 de milioane de euro. Pe 17 noiembrie a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, au efectuat 59 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Argeş, Brăila, Cluj, Constanţa, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Vâlcea, Vrancea şi Tulcea. Descinderile au avut loc la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, precum şi la domiciliile şi locuinţele unor persoane fizice bănuite de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii. 

Poliţiştii au ajuns şi la Focşani

La acţiune au participat şi poliţişti ai Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale -  I.G.P.R, poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Argeş, Brăila, Cluj, Constanţa, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Vâlcea, Vrancea şi Tulcea. “În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi fals în declaraţii în formă continuată, comise în legatura cu activitatea de reciclare a deşeurilor de ambalaje reglementată de Directiva 94/62/CE/1998 a Parlamentului European şi a Consiliului. Potrivit Directivei statele membre sunt obligate să ia măsuri pentru a preveni producerea deşeurilor de ambalaje, să stabilească sisteme de returnare, colectare şi recuperare a deşeurilor şi să elaboreze sisteme de informaţii (baze de date) privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje care să permită monitorizarea punerii în aplicare a obiectivelor acesteia. În urma cercetărilor, s-a stabilit că,  în perioada 2012-2014, reprezentanţii operatorilor licenţiaţi şi reprezentanţii unor societăţi cu care aceşti operatori licenţiaţi ar fi încheiat contracte de prestări servicii, ar fi evidenţiat în actele contabile şi în alte documente legale operaţiuni fictive, care ar fi denaturat realitatea îndeplinirii acestor obligaţii. Înregistrarea şi declararea acestor operaţiuni ar fi facilitat operatorilor licenţiaţi obţinererea vizei anuale necesare funcţionării acestora şi ar fi condus la sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale. De asemenea, s-a stabilit că ar fi fost evidenţiate operaţiuni fictive de reciclare a aproximativ 120.000  de tone de deşeuri de ambalaje, pentru care obligaţiile fiscale sunt de peste 54.000.000 de euro. De asemenea, la acţiune participă lucrători ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române. (Dan CHIRIAC)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.