Ultima oră

DNA cotrobăie prin retrocedările ilegale de păduri din Vrancea. Pe cine vizează ancheta!

Gabriel Sava
4 nov 2015 8415 vizualizări
Ridicările de documente au avut loc la Prefectura Vrancea, miercuri dimineaţă, însă mai sunt vizate şi alte instituţii u Direcţia Silvică şi nici Garda Forestieră nu confirmă vreo “vizită” a DNA u cei vizaţi de anchetă, consilierul juridic Gabi Furtună şi secretarul municipului Focşani, Eduard Corhană, tac mâlc u ancheta ar viza retrocedarea a circa 700 ha de pădure în contul unei suprafeţe de circa 250 ha la care era îndreptăţit proprietarul

Procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Serviciul Teritorial au descins miercuri dimineaţă la Prefectura Vrancea de unde, conform unei declaraţii oficiale, au ridicat mai multe documente. “În acest moment nu s-a pus problema unor reţineri. Au fost mai multe ridicări de documente de la instituţii vizate în cursul anchetei. Există suspiciuni de comitere a infracţiunii de abuz în serviciu cu privire la retrocedarea unor suprafeţe de pădure, cauză în care urmărirea penală s-a început IN REM”, ne-a declarat Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA. Asta este varianta oficială, în timp ce, conform unor surse, ancheta vizează activitatea Comisiei Judeţene de Fond Funciar, cea a mai multor Comisii Locale de Fond Funciar dar şi, conex acestora, documente ale Direcţiei Silvice Vrancea.

În dubă la DNA, în locul instruirii la munte

Referitor la actualul secretar al municipiului Focşani, Eduard Corhană, ancheta DNA vizează perioada în care acesta a făcut parte din Comisia Judeţeană de Fond Funciar, pe vremea când acesta era angajat al fostului Inspectorat Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Focşani, instituţie condusă ani la rând de controversatul director Alerxandru Lefter. Eduard Corhană a fost solicitat să dea explicaţii şi a fost săltat de DNA Galaţi şi băgat în duba jandarmilor miercuri dimineaţă, cu numai o oră înainte să plece de la serviciu. Potrivit declaraţiilor oferite de primarul Decebal Bacinschi, Eduard Corhană trebuia să plece la o întâlnire naţională a secretarilor de primării din ţară, la Lacul Roşu. În schimb, acesta a fost ridicat de DNA pentru a oferi explicaţii despre retrocedări făcute în 2006. Bacinschi a mai completat că secretarul nu a fost luat la întrebări de DNA pentru activitatea sa de la Primăria Focşani, ci pentru ceea ce a făcut înainte de a fi secretarul municipiului, în perioada cât a activat la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare din Focşani. Corhană a fost consilier juridic al acestei instituţii în perioada august 2004-mai 2006, potrivit CV-ului său de pe site-ul Primăriei, focsani.info. Înainte a ocupat funcţia de consilier juridic la Prefectura Vrancea. Corhană revenise de câteva zile la lucru după o perioadă de convalescenţă, după ce a fost depistat cu hepatită şi a fost internat la Spitalul Judeţean.

Prefectura, în centrul scandalului legat de retrocedările “cu cântec”

Printre reprezentanţii Prefecturii vizaţi de ancheta DNA se numără şi consilierul juridic Gabi Furtună, care se pare că a mers la Galaţi pentru a da explicaţii legat de ancheta în curs. La orele serii, contactată telefonic, Gabi Furtună s-a limitat să declare doar “Nu comentez!”. Secretarul Eduard Corhană nu a putut fi contactat pentru a i se consemna un punct de vedere deşi colegii săi au spus că poate oferi informaţii legate de motivul pentru care a fost solicitat să dea declaraţii la DNA. Printre persoanele vizate de anchetă s-ar numără şi Dan Bunghez, din partea ADS Vrancea, care a făcut parte din comisia judeţeană în perioada vizată de anchetă. În tot acest răstimp, prefectul iese la rampă şi alege să folosească un ton neutru. ”DNA Galaţi a venit să identifice mai multe hotărâri de comisie judeţeană de fond funciar, emise în anul 2006, pentru reconstituirea dreptului de proprietate a unor suprafeţe de teren. Nu se pune în discuţie, cel puţin în acest moment, reţinerea cuiva, ci identificarea documentelor şi preluarea acestora prin proces verbal”, a spus prefectul Nicuşor Halici.

Era îmbogăţirii din păduri

Nu de puţine ori, mai multe instituţii dar şi persoane fizice au arătat cu degetul către reprezentanţii prefecturii, membri ai Comisiei Judeţene de Fond Funciar, care au validat retrocedarea cu cântec a mai multor suprafeţe de pădure, şi nu numai, la care solicitanţii nu erau îndreptăţiţi. Unul dintre cazuri este cel al suprafeţei de circa 3.000 ha pe care mai mulţi procuratori, printre care Constantin Gîrboiu şi Gilda Scînteianu, au obţinut-o, după care pădurea a fost vândută către renumita societate Scolopax, ai căror reprezentanţi sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, tocmai în legătură cu modul în care au obţinut aceste suprafeţe. Direcţia Silvică Vrancea a anunţat de mai bine de un an că va solicita instanţelor competente revizuirea hotărârii prin care suprafeţele respective au ajuns în posesia procuratorilor care au vândut apoi Scolopax-ului însă de la vorbe la fapte pare să fie o cale mult prea lungă pentru directorul Lucian Zamfir. Cert este că, după ce dosarul a stat la DNA Galaţi din 2009 până în 2014, acesta s-a întors la Focşani cu o soluţie de neîncepe a urmării penale pentru fapte de corupţie, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea a fost nevoit să constate că faptele s-au prescris, aşa că cei teoretic vinovaţi s-au ales cu o splendidă soluţie de clasare!!!!

O pădure retrocedată de trei ori ar fi “aprins” “fitilul” anchetelor DNA

Ziarul de Vrancea a aflat că venirea procurorilor DNA la Focşani vizează modul în care s-a retrocedat, în natură, o suprafaţă de circa 250 ha pe numele Elenei Manole. Conform surselor noastre, pădurea a fost solicitată în 2006 de către Elena Manole pe vechiul amplasament, situat pe raza actualului ocol silvic Panciu- Valea Caregnei, în zona Răcoasa- Străoane. Prin “manevre specifice”, amplasamentul a fost schimbat, aşa că suprafaţa s-a retrocedat pe raza Ocolului Silvic Vidra, la propunerea Comisiei Locale Vidra, validată de Comisia Judeţeană Vrancea. Nu ar fi fost singura punere în posesie pe numele Elenei Manole care, prin mandatar, ar fi solicitat şi primit, pentru acelaşi drept, cel puţin încă o punere în posesie a aceleeaşi suprafeţe de pădure, pe vechiul amplasament. Conform surselor, pe numele Elenei Manole s-ar fi retrocedat în total circa 700 ha de pădure. O parte din aceasta a fost vândută, aşa cum o recunoaşte şi actualul proprietar, Gilda Scînteianu. “Am cumpărat suprafaţa de 200 de ha de pădure de la doamna Manole, în momentul în care s-au finalizat formalităţile de retrocedare. Nu am avut nicio calitate de mandatar, doar dacă a fost, ştiu eu, vreo procură pentru înscrierea la cartea funciară”, ne-a declarat seara trecută Gilda Scînteianu.

Ce prefect a girat mafia retrocedărilor?

Reprezentanţii ocolului silvic Panciu nu a putut fi contactaţi ieri pentru a li se consema un punct de vedere cu privire la anchetă însă acţiunile de miercuri par a fi doar o scânteie la butoiul cu pulbere pe care stau instituţiile care au girat, cu interes sau din inconştienţă, retrocedările cu cântec. Virgil Ivan, şeful Ocolului Silvic Experimental Vidra spune că suprafaţa de circa 200 de ha a fost reconstituită la începutul anului 2006 pe numele Elenei Manole şi chiar zilele trecute, actualul proprietar a solicitat trecerea acesteia în paza nou înfiinţatului Ocol Silvic de la Gugeşti. Trebuie spus şi faptul că în perioada vizată de anchetă, la conducerea prefecturii Vrancea s-au succedat Ion Oprea şi Dragoş Mircea şi Mioara Flenchea, oameni promovaţi de PDL şi PNL. Conform legii, ambii reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu fac parte din cadrul Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor. Vom reveni cu amănunte! (Gabriel SAVA)

Cine face parte din Comisia Judeţeană de Fond Funciar

Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor este condusă de prefectul judeţului, iar subprefectul este, de obicei, secretarul acestei structuri. La nivelul judeţului Vrancea, din cadrul comisiei mai fac parte ca membri un jurist din cadrul Prefecturii, în cazul de faţă fiind vorba de Gabi Furtună, care deţine şi în prezent calitatea de membru, un reprezentant al Consiliului Judeţean, şefi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Direcţia Agricolă, Garda Forestieră, Direcţia Silvică, Îmbunătăţiri Funciare, Agenţia Domeniului Statului, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor proprietarilor de păduri, ai administratorilor de păduri şi ai asociaţiilor proprietarilor de terenuri agricole legal constituite din România. La momentul actual, din comisia în cauză mai face parte şi directorul S.C.D.V.V. Odobeşti, Ghică Mihu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 23

Adaugă comentariu
mata, acum 3084 zile, 23 ore, 44 minute, 53 secunde
sa se verifice totul modul cum au fost retrocedate padurile preot hornea care in loc de 6 ha a luat 60, padurile lui turcu care au fost confiscate de stat datorii la stat iar gilda scointeianu le-a citeste integral
cucos zoica, acum 3085 zile, 6 ore, 18 minute, 16 secunde
trebuie verificate toate retrocedarile lui gilda Scinteianu deiarece este in legarura cu escriaca de gasbi furtuna, in loc de 5,o ha a primit 50 de hectare padurea lui hornea modificind bacul vechi citeste integral
anonim, acum 3087 zile, 20 ore, 14 minute, 46 secunde
Oare d-nul Corhana a declarat la DNA de ce I-a dat Ralucai Dan un pandantiv de aur adus din Italia ?...Si pentru ce?
Rodica, acum 3087 zile, 21 ore, 25 minute, 16 secunde
Cand ajunge DNA primariile din Marasesti si Campuri?
justitiarul, acum 3088 zile, 7 ore, 1 minut, 16 secunde
Bravo DNA! Acum daca tot ati inceput sa vedeti golaniile cu retrocedarile,incepeti si cu terenurile de la fosta livada de la Petrsti si nu numai.Sa vedeti acolo mizerii si faradelegi.Rusine citeste integral
anca, acum 3088 zile, 19 ore, 15 minute, 36 secunde
mereu scriu despre terenul din strada penes curcanu ,care s-a vandut cu acte false si acum domnul zamfir gabi construieste o cladire cu 2 nivele ,a ingradit un proprietar si nu-i mai lasa loc de citeste integral
costica, acum 3088 zile, 19 ore, 46 minute, 41 secunde
La Dumbraveni cand ajung? Uitati-va cine sunt mosierii de azi din Dumbraveni! Cine are cel mai mult pamant? Sunt acei oameni care le-au luat pamantul tuturor batranilor! Atentie! D.N.A.-ul se apropie!
vrancean, acum 3088 zile, 22 ore, 1 minut
Gabi Furtuna este o escroaca... este omul lui Oprisan si Necula... numai falsuri face prin acte.... poate i se inchisd cararile o data...Verificatii si pe aia..
V, acum 3088 zile, 22 ore, 23 minute, 9 secunde
Dar la vidra ajung???taxare curiosi suntem!!?
MARTIS E HOT, acum 3088 zile, 23 ore, 54 minute, 43 secunde
fiti ziaristi adevarati si dati populatiei din focsani aceasta stire daca tot sunteti impartiali spre deosebire de cei de la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.