Ultima oră

Tu ce sare foloseşti: iodul din sare, testat la Direcţia de Sănătate Publică!

Raluca Manolache
24 aug 2015 2999 vizualizări
Persoanele care doresc să verifice cantitatea de iod din sarea cumpărată trebuie să plătească 40 de lei

Cantitatea de iodat de potasiu pe care trebuie să o conţină sarea de bucătărie este monitorizată de specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Laboratorul unităţii este acreditat să desfăşoare teste pentru verificarea iodului din sare, acestea fiind efectuate şi pentru alte judeţe din ţară. În cadrul subprogramului „Monitorizarea nivelului de iod din sarea iodată pentru consum uman”, instituţia verifică şi pentru alte judeţe din ţară sarea ce ar urma să ajungă la consumatori. Anul trecut, instituţia a primit probe preluate din magazine şi depozite de la direcţiile de sănătate publică din Bacău, Neamţ, Maramureş şi Mureş, dar şi de la salina Târgu Ocna. Se testează iodatul de potasiu, cantitatea minimă fiind de 42 mg/kg şi maximă de 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare. Anul trecut, au fost realizate 40 activităţi în cadrul cărora au fost recoltate 60 probe de sare iodată din unităţi de desfacere, unităţi depozitare şi unităţi ambalare, urmărindu-se conţinutul de iodat de potasiu cât şi conţinutul de iod total. „Laboratorul DSP Vrancea este acreditat RENAR şi efectuăm o gamă variată de teste. Avem solicitări atât din Vrancea, cât şi din alte judeţe. DSP monitorizează, printre altele, şi nivelul de iod din sarea iodată pentru consum uman”, a precizat dr. Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.

Teste pentru calitatea apei şi a sării

Nu numai instituţiile din sănătate pot solicita DSP Vrancea efectuarea acestui test. Şi persoanele care doresc să verifice cantitatea de iod din sarea cumpărată se pot adresa instituţiei din sănătate. Desigur, sarea cumpărată trebuie să respecte anumite condiţii înainte de a fi testată. Testul se poate face contra cost, taxa fiind de 40 lei. Nu este singurul test ce se realizează la DSP. Unitatea a reuşit astfel anul trecut să câştige mai mulţi bani la capitolul venituri proprii, încasări realizate în urma analizelor efectuate şi a altor servicii acordate. DSP Vrancea a reuşit să strângă în urma efectuării de servicii suma de 566.000 de lei. Un examen de  coprocultură costă la laboratorul DSP 35 de lei, antibiograma  25 lei,  Testul Elisa, pentru depistarea HIV  -  30 de lei, examenul coproparazitologic - 12 lei. Sunt exceptate însă de la plata prestaţiilor instituţiile publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, finanţate integral de la bugetul de stat, precum şi persoanele fizice care beneficiază de gratuitate, conform prevederilor legale în vigoare. Cele mai scumpe sunt testele pentru calitatea apei, respectiv 115 lei pentru testarea microbiologică a apei  şi 175 de lei pentru testarea fizico-chimică a apei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.