Ultima oră

Doliu la Biblioteca Judeţeană: Unul dintre cei mai apreciaţi bibliotecari s-a sinucis

Dan Chiriac
13 aug 2015 7027 vizualizări
Unul dintre cei mai apreciaţi bibliotecari din judeţ, Gabriel Funica era de o săptămână în concediu medical u problemele de sănătate par să fi stat la baza gestului extrem, comis ieri în apartamentul său din Focşani u “Suntem fără reacţie. Am fost colegi peste 25 de ani, cu cea mai bună şi prietenoasă formă de colaborare”, spune Teodora Fîntînaru, directoarea Bibliotecii u publicistul Gabriel Funica declara recent că "biblioteca este şi va continua să fie o instituţie fundamentală a fiecărei comunităţi"

Publicistul vrâncean Gabriel Funica, angajat al Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamifrescu”, a fost găsit spânzurat joi seara, în locuinţa sa din cartierul Sud al Focşaniului. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea au fost solicitaţi pentru a interveni de către o femeie, care nu mai primea niciun răspuns de la soţul său, nici la uşă şi nici telefonic. “Am fost solicitaţi pentru o deblocare de uşă. În interiorul apartamentului a fost găsit trupul unui bărbat. Acesta prezenta rigiditate, condiţii în care echipajele SMURD şi de ambulanţă, prezente la faţa locului, nu au mai făcut manevre de resuscitare”, ne-a spus plt. adj. Florin Olaru, de la ISU. Ancheta a fost preluată de poliţişti, care încearcă să afle împrejurările în care bibliotecarul în vârstă de 54 de ani a decis să-şi pună capăt zilelor. Din primele cercetări, poliţiştii au stabilit că bărbatul s-a spânzurat de clanţa de la bucătărie. Pasionat de carte veche, publicistul Gabriel Funica era redactor-şef al Revistei Lector, editată de Biblioteca Judeţeană, şi publica articole şi eseuri în reviste de specialitate. Era un intelectual discret, apreciat de colaboratorii bibliotecii, dar şi de colectivul în care lucra de o viaţă. Se pare că Gabriel Funica avea probleme de sănătate considerate insurmontabile, fapt care l-a împins la gestul extrem.

De o săptămână în concediu medical

Gabriel Funica se afla de o săptămână în concediu medical. Acesta nu a dezvăluit niciodată în colectiv problemele personale pe care le avea. “De o săptămână se afla în concediu medical, dar ne-am văzut tot timpul. Sunt consternată de cele întâmplate. Nu ştim prea multe despre problemele sale. Domnul Funica era o persoană mai rezervată, discretă, un bun coleg, un om sufletist. Am fost colegi peste 25 de ani, cu cea mai bună şi prietenoasă formă de colaborare. Nimeni nu poate realiza ce s-a întâmplat. Nu este uşor să aduci oamenilor o asemenea veste. M-a sunat majoritatea colegilor, e greu de trecut peste un asemenea moment. Suntem fără reacţie!”, ne-a spus Teodora Fîntînaru, directoarea Bibliotecii Judeţene. Aceasta ne-a vorbit şi despre bogata activitate profesională a lui Gabriel Funica. “S-a ocupat de carte veche, era preşedintele Asociaţiei «Cărţi deschise», redactor-şef la revista Lector, dar şi membru al Consiliului de Administraţie al Bibliotecii”, ne-a precizat Teodora Fîntînaru. Gabriel Funica era căsătorit şi avea o fiică.

Ce-i plăcea lui Gabriel Funica

Gabriel Funica lucrează din anul 1991la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu". Debutul în ale scrisului s-a produs în anii 1990, pe când era simplu muncitor, dar cu preocupări intelectuale, la o fabrică din Focşani. Iată ce spunea Gabriel Funica într-un portret realizat de ziarul Adevărul în 2010: „Mă prinseseră şi pe mine fiorii creaţiei. Încercam în felul meu să iau atitudine civică, gestul meu de atunci considerându-l astăzi unul idealist. Mă încuraja însă reacţia publicului cititor". De-a lungul ultimelor două decenii, eseurile sale au fost publicate în reviste culturale de renume, precum „Convorbiri literare", „Dilema", „Flacăra" sau „Revista V". “Toată lumea scrie cărţi. Numai eu nu. La urma urmei, cele mai bune cărţi sunt cele pe care nu le-ai scris. Dacă le scrii regreţi, dacă nu le scrii iar regreţi. Ca însurătoarea lui Kierkegaard", scria Gabriel Funica într-unul din aforismele sale. Acesta mai completa că „Este interesant nu să scrii, ci să ai disponibilitatea de a citi. Scrisul este elogiul adus lecturii". Ca şi preferinţe pentru lectură, Gabriel Funica îl situa pe primul loc pe Mateiu Caragiale, considerându-l un eseist de mare clasă, însă citea cu aceeaşi plăcere şi pe Mihail Sadoveanu, Mircea Cărtărescu, Emil Cioran sau Mircea Eliade. La capitolul scriitori străini îi trecea în revistă pe Thomas Mann, Marcel Proust, Dostoievski, Balzac. În portretul realizat în 2010, Gabriel Funica vorbea despre plăcerea de a lucra la Bibliotecă. "Îmi face o mare plăcere munca la bibliotecă. Nici nu eram la grădiniţă când părinţii m-au adus la bibliotecă. Destinul a făcut să lucrez aici la un moment dat. Şi acum vă spun un lucru care poate fi stupefiant pentru unii: biblioteca este şi va continua să fie o instituţie fundamentală a fiecărei comunităţi", spunea Gabriel Funica, adăugând că apreciază "seriozitatea, austeritatea, punctualitatea" şi că îi plac "cărţile şi lectura, plus o cafea bună la prima oră a dimineţii". Transmitem condoleanţe greu încercatei familii, precum şi colaboratorilor noştri de la Biblioteca Judeţeană "Duiliu Zamfirescu". (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Paul Spirescu, acum 3149 zile, 14 ore, 8 minute, 21 secunde
A plecat de langa noi un adevarat om al Spiritului. Eu am mai trimis un mesaj prin care imi exprimam durerea sincera. Mai incerc o data. aici se poate verifica si lichelismul romanesc. DUMNEZEU SA-L citeste integral
Paul Spirescu, acum 3149 zile, 16 ore, 57 minute, 57 secunde
Vai vai vai, ce veste crunta. Mor oamenii minunati si raman...!
viorel i. iancu, acum 3149 zile, 17 ore
Gabriel Funica era un om deosebit, de o amabilitate iesita din comun. Discuta cu placere cu multe persoane. De la Bucuresti am vorbit la telefon cand era la spital. Stia sa te atraga spre studiu; citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.