Ultima oră

Mame minore: vezi câte copile au născut în Vrancea!

Raluca Manolache
30 iul 2015 4697 vizualizări
în primele şase luni din acest an zece fetiţe, care nu au împlinit nici măcar 15 ani, au intrat în rândul mamelor u toate cazurile de acest gen ajung în atenţia specialiştilor de la Protecţia Copilului Vrancea

Vârsta la care adolescenţii îşi încep viaţa sexuală a coborât foarte mult în România, motiv pentru care foarte multe fete de nici 15 ani ajung mămici. Şi în Vrancea tot mai multe fetiţe renunţă la copilărie pentru a deveni mame cu acte în regulă. Semnalul de alarmă este tras de oficialii de la Bucureşti care au realizat o situaţie cu tinerele care au născut deşi au împlinit abia 15 ani sau 19 ani. Conform situaţiei realizate de către Ministerul Sănătăţii, judeţul Vrancea se află printre judeţele fruntaşe la capitolul minore sub 15 ani nou depistate gravide anul trecut. Dacă în Iaşi au fost întâlnite 67 astfel de cazuri, la noi în judeţ 20 de fetiţe au fost luate în evidenţă pentru că au rămas însărcinate. Medicii specialişti din Vrancea au întâlnit astfel de situaţii şi în acest an. Toate cazurile au fost raportate către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, care monitorizează situaţia naşterilor la nivel judeţean.

A născut la 13 ani

Astfel, în primele şase luni din acest an, zece fetiţe care nu au împlinit nici măcar 15 ani au intrat în rândul mamelor. Situaţia este şi mai gravă în condiţiile în care la grupa de vârstă 15-19 ani au fost înregistrate 94 de cazuri. Numărul femeilor care au născut în judeţ se prezintă astfel: grupa de vârstă 20 – 24 ani – 242 femei, 25 – 29 ani – 268 femei, 30 – 34 ani – 134 femei, 35 – 39 ani – 58, 40 – 44 ani – 13 femei. Peste vârsta de 45 ani nu s-a înregistrat nicio naştere. Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Focşani, unitate unde ajung majoritatea gravidelor din judeţ, spun că astfel de cazuri sunt aproape la ordinea zilei. În acest an, cea mai tânără copilă care a ajuns la maternitatea unităţii pentru că trebuia să aducă pe lume un bebeluş are doar 13 ani. Specialiştii sunt de părere că tinerele care ajung în această situaţie sunt cu precădere din mediul rural, provin din familii simple ori dezorganizate şi duc lipsa afectivităţii. Totodată, medicii spun că minorele de etnie romă rămân însărcinate la vârste foarte fragede din cauza culturii şi tradiţiei etniei.

Consiliere pentru mamele minore

Toate cazurile de acest gen ajung însă şi în atenţia specialiştilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea. În momentul în care, în urma evaluării, se constată o situaţie de risc, specialiştii de la Protecţia Copilului sunt sesizaţi. „Problematica poate fi abordată din două perspective, fie separarea copilului nou născut de mama minoră, fie separarea mamei minore cu tot cu copil de către familia acesteia. În funcţie de referirea cazului de către autorităţile locale noi luăm măsuri fie pentru ocrotirea temporară a copilului nou născut, fie a cuplului, mamă şi copil. Avem posibilitatea să acordăm servicii cuplului mamă şi copil în cadrul Centrului Maternal”, a precizat Luminiţa Liciu, directorul adjunct al DGASPC Vrancea. Tot oficialii DGASPC oferă consiliere şi în cazul în care mămicile doresc să îşi adandoneze copiii. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.