Ultima oră

Peste 700 de hectare au fost lovite de grindină. Ce minciuni declara Oprişan despre sistemul antigrindină în 2013!

Mihai Boicu
28 iul 2015 2831 vizualizări
Viile din Vîrteşcoiu au fost compromise de grindină, în timp ce politicienii nu sunt capabili de mai bine de 10 ani să facă o staţie antigrindină. 708 hectare au fost afectate în urgia abătută asupra comunei luni după amiază. Marian Oprişan, cel care acuza guvernările trecute de întârziere, s-a dovedit a fi şi el un mincinos, după ce a promis că staţia antigrindină va fi funcţională din 2014

Grindina a făcut ravagii la Vîrteşcoiu luni după amiază. Autorităţile locale au trimis primele estimări la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, potrivit cărora au fost afectate 708 hectare de vie în satele Vîrteşcoiu, Faraoanele şi Pietroasa. Cele mai mari probleme au fost în satul Faraoanele, unde nu mai puţin de 328 de hectare au fost distruse în proporţie de 70%. Cum grindina a lovit şi pe data de 22 iulie, chiar de Sfântul Ilie, viticultorii nu au mai rămas cu mare lucru pe butuci. În satul Pietroasa, via de pe 97 de hectare a fost afectată în procent de 65%. La Vîrteşcoiu, pagubele de pe 283 de hectare au fost de 20%. În continuare, urmează ca o comisie a Prefecturii să evalueze cu exactitate prejudiciile suferite de viticultori. De asemenea, la Cîrligele, în zona Dălhăuţi au fost 100 de hectare lovite de grindină.

La ora actuală, singurul ajutor pe care îl pot primi agricultorii este reducerea impozitului pe venit proporţional cu pagubele suferite. Am fost în zonă şi pagubele sunt mari”, a spus Ticu Costandache, directorul Direcţiei Agricole Vrancea. Furtuna nu a adus doar grindină, ci şi un vânt foarte puternic, care a reuşit chiar să rupă şpalierii la Faraoanele. “Mie mi-a afectat toată suprafaţa pe care o am la Faraoanele, de 19,2 hectare. Unui vecin vântul i-a rupt şpalieri. Am vie care a intrat în programul de reconversie, în anul patru şi cinci. Din păcate, via va fi afectată şi anul viitor, deoarece coarda a suferit foarte multe lovituri. Am pierdut aproape 1,5 miliarde lei vechi, cât am plătit pe lucrările făcute până acum: şapte stropituri, şapte prăşituri mecanice, două manuale, substanţe...”, a spus Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor.

Oprişan promite şi nu face

Vrancea este lovită din nou de grindină, pentru că nici la această oră nu este operaţională Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea. Aceasta are sediu în Focşani, dar nu are rachete. Pentru Vrancea s-a alocat în luna mai suma de 700.000 lei pentru omologare şi trageri experimentale în patru puncte: Boloteşti, Panciu, Bizigheşti şi Rugineşti (punctul Angheleşti). Deocamdată, nici tragerile experimentale nu au avut loc, iar la Boloteşti a lovit grindina chiar de Sfântul Ilie, pe 22 iulie. Din păcate pentru viticultori, politicienilor nu le pasă de ei. Un proiect care ar fi putut fi simplu se chinuie de peste 10 ani să devină realitate, în timp ce, în esenţă, acesta nu implică nicio mare descoperire. În mare, este tot vorba de rachetele folosite de armată, dar conţin iodură de argint, care “transformă” gheaţa în ploaie. Guvernările de după 2004 au făcut paşi foarte mici ca sistemul să fie realizat. După 2012, noua guvernare părea ceva mai dornică, în declaraţii, să muncească. Din păcate, Marian Oprişan atunci când promite, ori nu se realizează, ori se face foarte greu şi prost. În 2013, şeful Consiliului Judeţean spunea că staţia antigrindină va funcţiona în vara lui 2014. Suntem în 2015 şi nu s-a întâmplat nimic. Iată ce spunea baronul în ziarul său pe 10 august 2013: “Din nefericire, noi am plecat de la putere în 2004 şi nu s-au întâmplat multe lucrări în această direcţie, dar astăzi pot spune că acest sistem va fi finalizat până la sfârşitul anului viitor (2014 - n.r.), sper că până în vara viitoare. Rachetele sunt depozite la Prahova, iar noi trebuie să finalizăm instalarea rampelor de lansare, să facem sistemul operaţional, în aşa fel încât pe viitor să nu mai avem această nenorocire, care ne chinuieşte an de an şi pentru care aveţi de suferit”. Aproape sigur, dacă s-ar întâlni acum cu viticultorii din Vîrteşcoiu, Marian Oprişan ar spune că de vină sunt cârcotaşii, eventual câţiva băsişti ascunşi prin ministere sau pentru că Vrancea nu are autostradă şi aeroport.

“Nu betoanele ne apără de grindină”

Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorul, spune că grindina îşi pune amprenta asupra afacerilor viticultorilor pentru următorii trei – patru ani. Dacă nu au bani puşi deoparte, aceştia vor trebui să se împrumute pentru a începe lucrările la vie, în condiţiile în care producţia va fi afectată şi anul viitor. “Eu nu am avut producţia asigurată, pentru că firmele de asigurări nu asigură de la început de ani, ci de când înfloreşte via, cam de la 1 iunie. Iar până atunci sunt şi alte riscuri, cum ar îngheţul şi chiciura. De asta nu se asigură lumea”, a explicat Toader Manole. Acesta spune că proiectul staţiei antigrindină s-a făcut prost şi cu foarte mulţi bani. “Staţia antigrindină era strict necesară, pentru că Vrancea are vie dintr-un capăt în altul. Nu există motivaţie pentru că s-a amânat atât de mult. S-a început întâi cu oiştea şi nu cu căruţa. Ar fi trebuit cumpărate prima dată utilajele şi făcută apărarea antigrindină, nu să se construiască clădiri. Nu betoanele ne apără de grindină. Puteau să închirieze utilaje de la armată, chiar armata să facă asta. Nu ştiu de ce le trebuia sediu, pentru că avem centru de meteorologie la Focşani, iar pentru antigrindină nu se lucrează cu radar militar, se lucrează cu radar meteorologic”, a mai spus Toader Manole. De precizat că Republica Moldova are de câţiva ani un sistem antigrindină funcţional care apără munca viticultorilor de vitregiile naturii. Autorităţile noastre se pot inspira de pe site-ul www.antigrindina.md. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
VEBER LAURENTIU, acum 3165 zile, 5 ore, 40 secunde
Pacat ca se intimpla aceste pagube dar fenomenele naturii sunt imprevizibile si greu de influientat.Eu cred ca disputele si etichetarile de orice fel trebuie lasate deoparte si cei interesati sa puna citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.