Ultima oră

Război total între procuratori pentru pădurea de sub Măgură

Gabriel Sava
29 iun 2015 2967 vizualizări
Pentru pădurea de la poala Măgurii, de 457 ha, situată între Boloteşti şi Vidra, disputele juridice au început în 2013 u actualul proprietar cere un control amănunţit care s-a finalizat parţial u de azi însă, inspectorii silvici vor merge din nou în pădure, însoţiţi de poliţişti

“Jocuri de putere” cu acţiuni de control şi ameninţări cu plângeri penale. Este ceea ce se întâmplă din ce în ce mai des în legătură cu un control de fond care să depisteze eventuale tăieri ilegale în cele 456, 7 ha de pădure situate la poalele Măgurii Odobeştilor, între Boloteşti şi Vidra. Inspectorii Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic (CRSC) Focşani au fost solicitaţi de către mandatarul proprietarului să efectueze controlul de fond şi pentru ca pădurea să treacă în paza unui alt ocol silvic, respectiv de la Vidra la Chiojdeni. În timp ce problemele de natură juridică urmează a fi tranşate prin hotărâri definitive ale unor instanţe competente, în acest moment, pădurea se află între cele două ocoale silvice, cel care a avut-o în pază ( OS Vidra) şi cel care urmează a prelua (OS Chiojdeni). Controlul celor de la CRSC este menit să depisteze eventuale tăieri în delict, mai ales că în pădurea respectivă nu s-au mai autorizat partizi de exploatare din 2010-2011. Aşa că toate tăierile mai noi de patru ani ar fi, practic, tăieri în delict.

Uite paza nu e paza!

Mandatarul Tatianei Apostoleanu, proprietarul suprafeţei, a reclamat că există tăieri ilegale, care se ridică la peste 150 m.c. în timp ce pădurarul de la Ocolul Silvic Vidra, titularul de canton, spune că, de şapte luni, de când a preluat pădurea în pază, nu există probleme. La fel de adevărat este că pădurea de la Boloteşti s-a “plimbat” prin “ograda” mai multor ocoale silvice: Adjud, ulterior unit cu Panciu şi devenit Panciu- Valea Caregnei, O.S. Obştea Tulnici SRL, O. S. Fitioneşti, O.S. Vidra. Cât timp Maricel Cosor a avut calitatea de adjudecatar, din 2013 până la începutul acestui an, a existat o perioadă în care serviciile de pază au fost asigurate “în regie proprie”,deşi silvicultorii recunosc că legea nu prea ar permite acest lucru. După desfiinţarea celor două dosare de executare prin care Maricel Cosor devenise proprietar pe pădurea de 456,7 ha, contractul de pază a fost încheiat de reprezentantul lui Apostoleanu cu O.S. Vidra însă, ulterior, pe baza reclamaţiilor privind tăierile ilegale, s-a încheiat noul contract de pază, în primăvara acestui an, care însă nu poate fi pus în practică până când nu va exista o inventariere clară a fondului silvic. Ceea ce teoretic ar trebui să se întâmple de mâine, aşa cum a precizat şeful instituţiei, Ionică Cherciu. “Vom demara de mâine (n.r.- de azi) un control complex în pădurea de la Boloteşti, împreună cu reprezentanţi ai poliţiei, pentru că a nu mai exista niciun fel de suspiciune că am favoriza pe una sau pe alta dintre părţi”, ne-a declarat inspectorul şef al CRSC Focşani. Trebuie spus că un ultim control al inspectorilor silvici a avut loc între 2 şi 22 iunie, când s-a încheiat parţial.

Cine este proprietar la Boloteşti?

În timp ce Tatiana Cecilia Apostoleanu deţine un titlu de proprietate din 2006 pentru suprafaţa în discuţie, procuratorul Maricel Cosor spune că suprafaţa de pădure îi aparţine în contul mai multor datorii.  Mai nou, Maricel Cosor vine ca mandatar al unei alte persoane, Elisabeta Cecilia Malian, care ar fi cumpărat, în 2007, drepturile litigioase ale Tatianei Apostoleanu, prin contract de vânzare- cumpărare. În fapt, calitatea procuratorului Maricel Cosor s-a schimbat de mai multe ori: din 2006 până în 2013 a fost mandatarul şi uzufructarul (n.r.- beneficiarul unui contract de uzufruct) Tatianei Apostoleanu, apoi, în contul unor presupuse datorii, a ajuns ajudecatarul suprafeţei de pădure de la Boloteşti, înscriind în 2013, în mod provizoriu, calitatea sa în cartea funciară. După ce instanţa a desfiinţat actele de adjudecare, Maricel Cosor a “scos de la naftalină” actele prin care, în 2007, chiar prin intermediul său,Tatiana Apostoleanu îşi vindea drepturile litigioase către verişoara sa, Elisabeta Malian. Iar în prezent, procuratorul Cosor se prezintă ca mandatar al Elisabetei Malian care, în contul datoriilor către mandarul său, este de acord cu executarea silită împotriva sa, tocmai cu privire la imobilele care urmau a fi retrocedate, printre care s-ar număra şi pădurea de la Boloteşti. Suprafaţa de 456,7 ha de pădure, situată la poalele Măgurii, a fost retrocedată cu titlu de proprietate în 2006, moştenitorilor boierilor Apostoleanu, în speţă cetăţeanului român şi elveţian Tatiana Cecilia Apostoleanu, prin procurator Maricel Cosor. Rămâne de văzut care va fi verdictul final al instanţelor de judecată pe rolul cărora, legat de această speţă, există multe dosare. (G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.