Ultima oră

Povestea hackerului din spatele zăbrelelor de la Mândreşti: s-a însurat cu o fată de poliţist

Dan Chiriac
26 iun 2015 4613 vizualizări
Deţinutul George Paraschiv ispăşeşte o pedeapsă de cinci ani de închisoare după ce a comis fraude bancare u o recidivă i-a adus condamnarea cu executare acum mai bine de un an u înainte să fie încarcerat, s-a însurat cu o fată de poliţist u viaţa la închisoare nu e chiar atât de rea: deţinuţii joacă şah, mănâncă savarine şi eclere, fac schimb de experienţe şi se căiesc u unii se instruiesc după gratii în cum pot sparge case şi maşini, semn că nu pentru toţi funcţionează reabilitarea

Penitenciarul din Focşani a organizat ieri, în Parcul central, evenimentul intitulat “Biblioteca Vie”, la care au luat parte trei deţinuţi de la Mândreşti, dar şi cadrele unităţii de detenţie. Cei trei deţinuţi implicaţi în proiect sunt Valerică Şercăianu, fost primar în Buzău, condamnat pentru ucidere din culpă, fostul ziarist Leonard Munteanu, condamnat pentru infracţiuni la regimul circulaţiei, şi George Paraschiv, implicat în fraude bancare. Ziarul de Vrancea l-a ales pe ultimul dintre ei pentru a-şi povesti viaţa de după gratii. George Paraschiv este un tânăr de 27 de ani, care a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru fraudă bancară. Tânărul a spart conturile mai multor străini, iar banii furaţi erau folosiţi pentru cumpărarea unor bilete de avion sau altor bunuri pe care nu şi le putea permite. Poliţiştii spun că focşăneanul a procurat datele de acces la cardurile de debit sau credit ale unor cetăţeni din Canada, SUA, Danemarca, Germania şi din alte state pe care le-a accesat în mod ilegal. După ce a fost condamnat la doi ani cu suspendare, bărbatul nu s-a potolit şi a recidivat. Aşa a ajuns după gratii, pe 16 ianuarie 2014. Totuşi, viaţa hackerului nu s-a încheiat aici, după cum ar crede unii. “Lucrez ca ospătar la popota unităţii. Viaţa după gratii se desfăşoară la fel ca şi afară. Îţi lipseşte libertatea. Normal că aş vrea să dorm în patul meu mare de acasă, să mă plimb pe străzile Focşaniului. Dar sunt vinovat, am fost condamnat prima oară cu suspendare, am recidivat, nu am ce spune. Şi în faţa judecătorului am spus că sunt vinovat. Mi-au spus că sunt un tip deştept. Dacă eram deştept, nu ajungeam acolo! E normal să-mi ispăşesc pedeapsa. În penitenciar te consumi psihic mai mult. Eu am reuşit însă să trec, mi-am ales colegii de cameră. La noi în celulă e curat totul, ca acasă”, ne-a povestit George. 

O fată de poliţist l-a luat de soţ

Norocul lui George a fost că cei dragi nu l-au abandonat, în ciuda problemelor cu legea. El s-a căsătorit, paradoxal, cu o fată de poliţist înainte de a merge după gratii. “M-am căsătorit cu fata cu care aveam o relaţie de trei ani înainte de intra după gratii. Tatăl fetei e poliţist, iar mama sa lucrează la Consiliul Judeţean. E o relaţie care cred că se bazează pe iubire. Eu chiar o iubesc pe fata asta şi cred că şi ea mă iubeşte. Lunar avem dreptul la vizite intime. Timp de două ore, soţia mea vine în camera intimă, acolo unde sunt condiţii de hotel, de două sau trei stele. De asemenea, ne vedem lunar, de câte patru ori, la vizitele normale. De asemenea, în fiecare seară am dreptul să vorbesc la telefon, jumătate de oră, cu familia”, ne-a mai spus George Paraschiv.  Din două în două zile, George merge la “serviciu”, până la orele după-amiezii, după care urmează programul liber, ce curpinde partide de şah, rummy, table, dar şi cititul. “Sunt abonat la mai multe ziare, în fiecare seară citesc pentru a fi la curent cu informaţiile”, ne-a spus George. 

Savarine de ziua lui, după gratii

Anul acesta, George Paraschiv şi-a serbat ziua de două ori. O dată cu colegii de celulă în penitenciar, a doua oară în libertate, cu prietenii. “Pe 4 iunie, în penitenciar, mi-am servit colegi de cameră cu câte o savarină sau un ecler, ce a vrut fiecare. Pe 6 iunie am primit o permisie de 24 de ore din partea conducerii penitenciarului. Am profitat şi mi-am chemat prietenii cei mai apropiaţi, cei care m-au înţeles şi au rămas alături de mine, la un bar. Am stat mai multe ore, am băut cu măsură. A doua zi m-am întors în penitenciar”, ne-a mai povestit Paraschiv. 

Penitenciarul te învaţă cum să spargi o casă

Bărbatul a subliniat că nu merită să furi niciun ban pentru a ajunge după gratii şi spune că se va schimba după eliberare. “În penitenciar înveţi cam tot ce vrei: cum să spargi o casă, o maşină, cum să intri într-un apartament. Însă ce am făcut eu nu poate învăţa oricine! Eu am luat-o invers! Mi-am folosit inteligenţa să fac rău. Sper ca după eliberare să-mi folosesc cunoştinţele şi pentru a face bine”, a adăugat George, în discuţia cu reporterul ZdV. Acesta ne-a povestit că are două apartamente în Focşani şi că a fost crescut de o mătuşă, după ce părinţii au divorţat când el avea un an, iar mama sa a plecat în urmă cu  20 de ani în Italia. “Nu o învinovăţesc pe mama. Ea are meritul că mi-a dat viaţă!”, concluzionează tânărul care mai trebuie să stea după gratii încă un an şi jumătate. Evenimentul de ieri a fost organizat la iniţiativa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a avut loc la nivel naţional la toate penitenciarele. Scopul acestei manifestări vizează combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor despre mediul de detenţie, precum şi stimularea comunicării şi diminuarea distanţei sociale dintre sistemul penitenciar şi comunitate, prin organizarea unor activităţi în spaţii neconvenţionale. (Dan CHIRIAC)

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.