Ultima oră

Vrancea este tăramul criminalilor şi al sinucigaşilor

Raluca Manolache
24 mai 2015 4512 vizualizări
Cei patru medici legişti de la Serviciul de Medicină Legală (SML) Vrancea diseacă fiecare cate 70 de cadavre pe an.Chiar dacă în ultimii ani, din numărul total de necropsii medico-legale marea majoritate au fost reprezentate de morţile violente, în ultimul an a crescut şi numărul morţilor neviolente.Vrancea se situează printre judeţele cu cele mai multe crime din ţară, 3,28 cazuri/100.000 locuitori.Si numărul sinuciderilor rămane destul de ridicat în Vrancea, iar metoda aleasă de cele mai multe dintre persoane este spanzurarea

Pe mana şi sub bisturiul medicilor legişti încadraţi la Serviciul de Medicină Legală (SML) Vrancea ajung tot mai multe cadavre, pentru care se solicită autopsia în vederea căutării de probe care să dea un indiciu asupra cauzelor morţii. Situaţiile realizate de cadrele SML Vrancea arată că, în 2014, au fost realizate 293 autopsii, în cazul a 165 morţi violente şi 128 morţi neviolente. Pe raza de competenţă au fost 68 de loviri cu/de corp dur, 30 de spanzuraţi, 14 de persoane înecate, 14 intoxicaţii etc. Chiar dacă în ultimii ani, din numărul total de necropsii medico-legale marea majoritate au fost reprezentate de morţile violente, în ultimul an a crescut şi numărul morţilor neviolente. Fiecare medic a făcut, anul trecut, cate 73 de autopsii, în condiţiile în care la SML Vrancea lucrează numai patru medici legişti. „Trebuie reamintit că în aproximativ 20% din autopsii, medicii legişti trebuie să efectueze necropsia asupra unor cadavre prezentand un risc biologic considerabil (TBC activ, Hepatită B şi C, SIDA, putrefacţie avansată), aspect mult prea uşor «uitat» de autorităţi. Trebuie subliniat că în ciuda folosirii unor echipamente de protecţie, riscul de contaminare a personalului care efectuează autopsia NU poate fi eliminat, ceea ce explică incidenţa crescută a TBC şi Hepatitelor în randul personalului din instituţiile de medicină legală”, se arată în raportul de activitate al serviciilor de medicină legală din ţară. 

Crime peste media naţională

Tot mai multe cadavre ajung pe masa medicilor legişti pentru identificarea cauzelor morţii

 De asemenea, Vrancea se situează printre judeţele cu cele mai multe crime din ţară, 3,28 cazuri/100.000 locuitori. „În ceea ce priveşte incidenţa omuciderilor, raportată la 100.000 locuitori/an putem constata că o serie de judeţe înregistrează valori net mai mari faţă de media naţională (1,9 cazuri/100.000 în 2011): Vaslui - 3,87, Bacău -3,7, Craiova -3,7; etc”, se arată în raport. Aceasta în condiţiile în care, conform statisticilor realizate, anul trecut s-au produs 13 crime în judeţul nostru. 

Sinucideri prin spanzurare

Şi numărul sinuciderilor rămane destul de ridicat în Vrancea, iar metoda aleasă de cele mai multe dintre persoane care nu mai găsesc rostul vieţii este spanzurarea. Anul trecut, pe mana medicilor legişti au ajuns 42 de persoane care şi-au luat viaţa din diferite motive. Cei mai mulţi, 30 la număr, au ales metoda spanzurării. Au mai fost însă şi persoane care s-au intoxicat şi altele care s-au înecat etc. Cu toate acestea, conform raportărilor la nivel naţional pe acest segment, Vrancea se află sub media naţională. Totuşi, cifrele ar trebui să pună autorităţile judeţene pe ganduri. „Ca şi în alţi ani, marea majoritate a sinuciderilor se înregistrează la bărbaţi (82% bărbaţi; 18% femei). Cele mai frecvente modalităţi de sinucidere au fost, în ordinea descrescătoare a frecvenţei: spanzurare 78%, intoxicaţie voluntară 7%, precipitare 7%. Spectrul metodelor suicidare a înregistrat fluctuaţii relativ mici în ultimii 8 ani,   remarcabilă fiind constanta preferinţei pentru spanzurare ca metodă suicidară”, se mai arată în raport.

La SML Vrancea s-au făcut angajări fără acordul şefului

Autorităţile atrag atenţia şi asupra problemei subordonării serviciilor de medicină legală. Şi SML Vrancea a ajuns în atenţia Consiliului superior de medicină legală, for care coordonează din punct de vedere ştiinţific şi metodologic activitatea de medicină legală. Aceasta după ce, la SML s-au făcut angajări fără acordul şefului serviciului. „Problemele mai deosebite cu care s-a confruntat Consiliul superior de medicină legală au  fost în principal consecinţa subordonării administrative a serviciilor judeţene de medicină legală, Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene care, prin managerul spitalului judeţean de urgenţă în cadrul căruia funcţionează serviciul judeţean de medicină legală, au generat imixtiuni în activitatea medico-legală datorită confuziei legislative ce permite, printr-o interpretare subiectivă şi literală, asimiliarea secţiilor clinice din cadrul spitalului cu serviciul judeţean de medicină legală. În acest sens se poate exemplifica cu situaţia generată la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Vrancea (angajare personal fără acordul medicului legist şef) (....) faţă de care Consiliul superior de medicină legală şi-a manifestat dezacordul şi a informat Ministerul Sănătăţii. Aceste disfuncţionalităţi ce  apar ca urmare a ingerinţei în activitatea medico-legală trebuie să fie corectate de urgenţă prin revenirea serviciilor judeţene de medicină legală în aria de competenţă administrativă a institutului de medicină legală teritorial”, aşa cum s-a pronunţat în multe situaţii Consiliul superior de medicină legală. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Raneti Tudor Andrei, acum 3015 zile, 17 ore, 32 minute, 57 secunde
asa-zisii medici legisti de la SML Vrancea sunt criminali. Dicu Serban Dan, Ionescu Natalia, Lucasievici Silviu, Bezverhnii Igor, Florea Gabriela, Mihai Oana Georgiana, Luminita citeste integral
danb, acum 3231 zile, 14 ore, 2 minute
Problema ese ca posibilitatile de recreere dispar de la zi la zi in Vrancea. Calitatea vietii a scazut extrem de mult in judet, iar in Focsani este la un nivel absolut mizerabil. Peste tot vezi numai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.