Ultima oră

Cinste eroilor! Moment de reculegere la Mausoleul Eroilor

Silvia Vrînceanu
21 mai 2015 2674 vizualizări
"Ziua Eroilor şi Martirilor Neamului Românesc” se serbează de Înălţare pentru a simboliza ridicarea eroilor la cer alături de Iisus Hristos u Ziarul de Vrancea vă prezintă o colecţie de imagini de la comemorările care au avut loc în judeţ

Moment de reculegere pentru eroi în toate localităţile din judeţ! Ieri la Mausoleul Eroilor din Focşani, autorităţile i-au comemorat pe ostaşii care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă. De „Ziua Eroilor şi Martirilor Neamului Românesc”, care se serbează de Înălţare pentru a simboliza ridicarea eroilor la cer alături de Iisus Hristos, Garnizoana Focşani a organizat o ceremonie militară şi una religioasă, la care au participat militarii, autorităţile publice locale şi judeţene, oamenii politici, cadre militare în rezervă şi retragere, veterani de război. Nu au lipsit nici oamenii simpli, care au dorit să le aducă un omagiu celor căzuţi pe front. „Pomenirea aceasta este o datorie din partea noastră ca recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru jertfa celor care au luptat pentru apărarea credinţei şi a patriei strămoşeşti, pentru libertatea şi demnitatea poporului român. Această zi a fost declarată sărbătoare naţională în amintirea tuturor eroilor neamului românesc care au făcut supremul sacrificiu în timpul Războiului de Independenţă şi al celor Două Războaie Mondiale. Ne-am bucura să credem că mormintele eroilor aflate pe tot cuprinsul ţării dar şi în afară au fost îngrijite deja la această dată”, a declarat Vasile Buruiană, de la Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria. La monument au fost depuse coroane de flori, iar acţiunea s-a finalizat cu defilarea gărzii de onoare. Astfel de acţiuni au fost organizate şi în Panciu, Fitioneşti, Străoane, Păuneşti, Vintileasca sau Bilieşti. Acestea s-au încheiat la ora 18.00, când pe goarna trompetului au fost retrase gărzile dispuse la Mausoleele Mărăşeşti şi Focşani Sud.

Şi la Mausoleul Mărăşeşti a răsunat imnul României

Ziua eroilor a fost marcată şi la Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti, festivitate la care a luat parte primarul, consilierii şi funcţionari primăriei, dar şi veterani şi urmaşii acestora, elevii şi profesori. “Vă mulţumesc că aţi venit astăzi aici să îi comemorăm pe cei care au murit pe câmpul de luptă pentru pământul şi credinţa noastră. Nu era loc mai bun să ne amintim de ei, decât la ei acasă”, a spus primarul Valerică Chitic. Alături de acesta a luat cuvântul profesorul Aurel Neculai, autorul volumului “Mărăşeşti în fapte şi imagini”. “Trebuie să reţineţi că Mărăşeştiul este ca un foc viu care nu se stinge niciodată, pentru că acest foc înseamnă patriotism, înseamnă sacrificiu şi chiar dacă nu arde mereu cu aceeaşi intensitate, el nu s-a stins şi nu se va stinge niciodată. De la înălţimea acestui mausoleu ne contemplă aproape 100 de ani de istorie. Anul viitor se împlinesc 100 de ani de când România a intrat în primul război mondial”, a spus profesorul Aurel Neculai

(R. MANOLACHE, M. BOICU)


Panciu: Martirii neamului au fot omagiaţi la monumentul eroilor din oraş, în cadrul manifestării organizate de primărie, la care au participat oficialităţi, veterani şi văduve de veterani de război, elevi şi profesori de la liceele din oraş.     Manifestarea a debutat cu defilarea Muzicii Militare Focşani. Garda de Onoare a UM 01270 Focşani a prezentat onorul oficialităţilor prezente, iar după intonarea Imnului de Stat al României, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire în memoria eroilor pănceni. În cadrul alocuţiunilor care au urmat, vorbitorii au evidenţiat patriotismul, spiritul de sacrificiu şi vitejia ostaşilor români. Programul a mai cuprins un moment de poezie, în interpretarea elevei Miruna Bucă, de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“, şi un recital de cântece patriotice al Muzicii Militare.



Corul Șfefan Andronic din Vulturu a cântat la monumentul din centrul comunei

Vulturu: Ziua Eroilor a fost sărbătorită la Vulturu prin două festivităţi la monumentele eroilor din satele Boţîrlău şi Vulturu. Evenimentul a fost unul deosebit pentru locuitori, deoarece a purtat amprenta corului “Ştefan Andronic”, compus din locuitorii satului. Sub bagheta dirijorului Dumitru Săndulachi, adulţii din corul “mare”, precum şi copiii din corul “mic”, au ţinut câte un scurt concert. Repertoriul s-a încheiat cu un cântec de “La mulţi ani”, pentru cei care şi-au sărbători ziua numelui ieri. “Astăzi este o zi specială şi cu această ocazie am vrut să vă arătăm rezultatele muncii noastre cu corul “Ştefan Andronic”. Am pregătit acest moment pentru dvs şi în memoria eroilor comunei”, a spus primarul Nicuşor Păcuraru. La monumentul din centrul comunei a avut loc, de asemenea, o slujbă religioasă şi au fost citite numele eroilor care sunt scrise pe monument. Chiar dacă a fost foarte cald, mulţi locuitori au venit să asiste la festivităţi şi să îi asculte pe membrii corului comunei.
Străoane: Un eveniment dedicat comemorării eroilor a avut loc şi la monumentul dedicat eroinei Ecaterina Teodoroiu de la Străoane, sat Muncelu, la care au participat copii, profesori, cetăţeni din sat şi autorităţi comunale, după cum ne-a transmis Vasile Robu, cetăţean al comunei.

Vintileasca: Ziua Eroilor a fost subiectul unui frumos şi interesant panou organizat la şcoală cu titlul "Slavă Eroilor", realizat de elevi, învăţătoarea Mihaela Baciu şi profesoara Stana Georgescu-Apostu, preşedinta subfilialei de la Scoala Vintileasca a Asociaţiei pentru Cultul Eroilor Neamului şi coordonatoarea proectului de voluntariat "Pe urmele eroilor vintileni". Conducerea Scolii a dat şi ea o mână de ajutor în realizarea activităţilor. Elevii au depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor din parcul Şcolii, au cântat cântece eroice, au făcut fotografii şi au zăbovit destul de mult timp în faţa panoului din hol.

Păuneşti: Iată două imagini realizate de profesorul Toni Leu, care ne arată cum se împuţinează veteranii. Prima fotografie a fost realizată ieri, iar cea de-a doua în anul 2010. La ora actuală, în Păuneşti mai trăiesc şapte veterani, însă doar patru au putut veni ieri la ceremonie pe picioarele lor.


Pagină coordonată de Silvia Vrînceanu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.