Ultima oră

Au “spălat” peste un milion de euro cu Mafia italiană

Gabriel Sava
17 mai 2015 5136 vizualizări
Mai mulţi vrânceni fără ocupaţie sunt acuzaţi că primeau bani în conturi din partea unor societăţi din Italia, sub forma unor investiţii în agricultură u aceeaşi bani se întorceau "spălaţi" în Italia, către alte firme, ca divindente u înctrucât sunt suspectate legături cu mafia, ancheta continuă în Italia

O reţetă aproape clasică de spălare internaţională de bani s-a derulat în Vrancea timp de aproape un an, până când Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONCPSB) a sesizat, anul trecut în martie, Parchetul General. Ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, iar la scurtă vreme s-au indisponibilizat şi circa 650.000 euro în conturile persoanelor bănuite de a avea legătură cu mafia. Zilele trecute, procurorii au sesizat instanţa cu rechizitoriu în ceea  ce priveşte patru persoane, toate din Vrancea, din care trei sunt surori. Conform anchetatorilor, una dintre femei a avut o relaţie cu un cetăţean italian, cel care i-ar fi propus “afacerea” care, cel puţin la prima vedere, părea bănoasă şi fără riscuri. Concret, procurorii au explicat că, prin cei patru vrânceni, Aurica Ramona Drâmbă, de 27 de ani, Daniel Purice, de 26 de ani, şi Mihaela Airinei, de 22 de ani, toţi trei din Ţifeşti, alături de Livia Cosmina Pioară, de 24 de ani din Dumitreşti, mafia italiană trimitea bani în România. Explicaţia era, de cele mai multe ori, “achiziţie de utilaje agricole”, de “hale”, într-un cuvânt, diferite investiţii în agricultură. La nici câteva zile mai târziu, banii erau retraşi în numerar de către cele patru persoane, după care se întorceau în Italia, la alte societăţi decât cele care expediau valuta, sub formă, de obicei, de dividente din activităţi agricole. 

Cum să speli bani...

Oamenii legii au stabilit că niciuna dintre cele trei femei surori, dar nici bărbatul, nu aveau ocupaţie. Singura “ocupaţie” a acestora era să retrimită efectiv sumele primite înapoi în Italia, “spălând” astfel circa peste un milion de euro în mai puţin de un an. “Pe baza analizei efectuate, ONPCSB a concluzionat că persoanele susmenţionate au disimulat adevărata natură a circulaţiei unor fonduri de valori însemnate, cunoscând că sumele de bani provin din săvârşirea de activităţi ilicite, cunoaştere ce poate fi dedusă din circumstanţele faptice obiective. S-a apreciat că a fost supusă procesului de reciclare suma de 660.500 euro, reprezentând sumele încasate de I.E. C. de la A. M. şi P. C. L., care au provenit din Italia şi pe care, fie le retrăgea în numera, fie le transfera mai departe către diverse persoane fizice sau juridice”, se indică în materialul de urmărire penală. 

Săracii milionari

Conform rechizitoriului, una dintre femei a primit pe 4 martie 2014, suma de 251.000 euro de la o societate italiană, prin banca Intesa Sanpaolo SPA, în contul acesteia deschis la BCR sub explicaţia cumpărării unei hale la Arad. Banca a fost notificată în aceeaşi zi cu privire la suspiciuni de fraudă, aşa că,o zi mai târziu, Aurica Ramona Drîmbă a fost în imposibilitatea de a scoate aceşti bani în cont în numerar, aşa cum solicitase. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Purice, care a primit, la aceeaşi dată, suma de 244.000 euro în contul său de la BCR însă nu i-a putut ridica ca urmare a faptului că banca italiană a solicitat returnarea sumei, existând suspiciuni de fraudă în ceea ce priveşte provenienţa banilor. Ambele sume proveneau de la Immobiliare Lattazio din Italia. Verificările derulate împreună cu autorităţile italiene au stabilit că, în perioada martie-iunie 2013, contul inculpatei Elena Cristina Ionescu fusese creditat cu 190.000 de euro de la Pioară, care primise la rândul său banii de la o persoană fizică din Italia. Aceasta, la rândul său, primise banii de la o societate italiană care a făcut obiectul unui Raport de Tranzacţii Suspecte, după ce primise peste jumătate de milion de euro din tranzacţii externe, de la alte trei societăţi italiene. La audieri, inculpaţii au recunoscut că tranzacţiile nu erau reale şi că urmau să primească 3% din totalul tranzacţiilor derulate prin conturile lor. Prin măsurile asigurătorii dispuse de anchetatori, au fost indisponibilizaţi peste 600.000 euro, precum şi alte bunuri imobile. Dosarul ajuns pe rolul Tribunalului Vrancea în fază de Cameră Preliminară, iar cu privire la societăţile italiene şi persoanele din Italia cercetările continuă la Procuratura din Milano. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3259 zile, 4 ore, 44 minute, 22 secunde
In primul rand ca sume de genul asta sunt glume pentru mafia italiana. 1 milion de Euro e fix pix. Ei incep sa se deranjeze asa pe la 100 de milioane. In al doilea rand ar trebui sa impoziteze Fiscul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.