Ultima oră

Interviu cu Iv cel Naiv, poetul misterios al Focşaniului

Ziarul de Vrancea
17 apr 2015 9661 vizualizări
Poetul "Iv cel naiv", cunoscut pentru talentul şi sensibilitatea cu care scrie versuri, dar şi pentru faptul că nu îşi face publică adevărata identitate, ne-a acordat un interviu în care vorbeşte despre cum este să fii "donator universal de poezie" u Iv cel naiv a lansat în februarie volumul „16 poezii de iubire pe care mi le-aş fi scris mie dacă aş fi fost tu”, care se alătură altor două volume u poate vi se pare ciudat, dar nu a participat la nicio lansare u "nu e important cine sunt, ci ceea ce scriu. Aş vrea ca oamenii să se bucure de un vers al meu mai mult decât de o întâlnire cu mine", spune Iv cel Naiv pe care vă invităm să-l descoperiţi într-un interviu

„Un om căra în spate/ Un dram de naivitate”. Se numea Iv cel Naiv şi nu-l cunoşteau decât prietenii apropiaţi. Restul lumii ştie despre Iv doar că scrie poezie, pe www.ivcelnaiv.ro. O poezie care te contrariază, dar care nu-ţi mai dă drumul până nu recunoşti că şi tu te regăseşti în versurile acelea. Că şi tu le-ai fi putut scrie, dacă te-ar fi chemat Iv cel Naiv, dacă ai fi ştiut să scrii, să simţi, să fii la fel de... naiv. E vrâncean, născut şi şcolit la Focşani, unde încă mai sălăşluiesc amintirile legate de prima iubire şi de primele visuri. Are pregătire de inginer, dar nu prea-i foloseşte asta în poezie. Sau poate da. N-a profesat niciodată, s-a apucat de scris versuri – altă inginerie. Este tatăl a două fete şi e îndrăgostit până peste cap. De fiicele lui şi de sursa lui de inspiraţie cea mai mare.  Când nu scrie poezie, face lego. Când nu face lego, găteşte. Când nu găteşte, călătoreşte. Şi încă multe altele. A lansat în februarie, la Cărtureşti Carusel, volumul „16 poezii de iubire pe care mi le-aş fi scris mie dacă aş fi fost tu”, care se alătură celorlalte volume: „Nesfârşesc”, „Uibesc” şi „Versez”, toate – ilustrate de artistul Vali Petridean. Acum lucrează la un roman despre care nu ştie când va fi gata, dar al cărui titlul l-a stabilit deja: „Brandy”. Evident, n-a fost prezent la propria lansare, ca să nu-şi deconspire identitatea. Şi chiar dac-ar fi fost, n-ar fi ştiut nimeni asta. Pentru că Iv cel Naiv preţuieşte relaţia cititorilor cu versurile lui mai mult decât pe cea a cititorilor cu el însuşi.

Alina-Elena Vasiliu: Cum îl strigă prietenii pe Iv cel Naiv? Care e prenumele lui?
Iv cel Naiv: Iv trăieşte într-o lume în care nu există nici prieteni, nici prenume. E o lume în care plouă cu observaţii, iar după, apare curcubeul unui gând.

Există, printre apropiaţii dumneavoastră, oameni care nu ştiu că dumneavoastră sunteţi Iv cel Naiv?

Cei care îmi sunt într-adevăr aproape ştiu cine sunt.

Sunteţi „responsabil” pentru pseudonimul „Iv cel Naiv”? Cum l-aţi ales?

Ştiam că ceea ce scriu, chiar gestul de a scrie în sine este unul naiv. Naivitatea e un frigider în care îmi ţin gândurile. Aşa că a fost uşor să-mi dau seama că numele meu trebuie să fie naiv. Apoi, am observat că acest cuvânt îmi conţine şi numele. N-am făcut decât să-l scot de acolo.

N-o să vă întreb „de ce naiv?”, pentru că ştiu deja că n-aţi scăpat de asta în nici un interviu. Dar ce folos să cari în spate „un dram de naivitate”?

Pentru mine e simplu – aşa sunt. Câteodată îmi foloseşte faptul că sunt naiv, câteodată mă încurcă. Dar pentru ceilalţi, naivitatea mea poate fi o bucurie, dac-o pun în poezie.

Focşani: „călătorii în jurul lumii imaginate sub teiul din curtea bisericii”

Ce vă mai caracterizează, în afară de naivitate?

Sunt un pic mai drept decât liniile pe care le trag, un pic mai înalt când iubesc, am sufletul în formă de frunză şi, ocazional, sughit fluturi.

Care a fost prima poezie publicată sub acest pseudonim?

Sincer, nu mai ştiu.

Sunteţi originar din Focşani. Ce şcoală şi liceu aţi terminat?

O şcoală şi un liceu din Focşani.

Ce înseamnă Focşani pentru dumneavoastră? Vă emoţionează, vă inspiră, vă linişteşte?

Înseamnă nostalgia copilăriei - genunchi juliţi, garduri sărite la furat de mere, prima iubire, călătorii în jurul lumii imaginate sub teiul din curtea bisericii şi atâtea altele.

V-aţi gândit să organizaţi o lansare a uneia dintre cărţi în oraşul dumneavoastră natal?

Deocamdată nu.

„Aş putea scrie un volum despre...”

Pentru cine scrieţi poezie?

Pentru cei care vor să se bucure de ea. Printre ei, şi eu. Şi, poate, şi tu.

Ce vă inspiră când scrieţi poezie?

Multe sunt lucrurile care mă inspiră. Probabil, tot ce e viu şi, în special, păsările şi oamenii. Dintre oameni, în special iubită-mea. De la iubită-mea în special buzele. Aş putea scrie un volum doar despre asta. Chiar...

Dacă ar trebui să alegeţi o singură poezie dintre toate cele pe care le-aţi scris, care vă defineşte/reprezintă cel mai bine? Cu care rezonaţi cel mai mult?

Există, în ceea ce am scris, unele versuri care mi se par mai reuşite decât altele. Dar nu pot alege o poezie, un vers. Există, probabil, un fel al scriitorului de a se ataşa de ceea ce a scris deja, aşa cum există un fel de a detesta ceea ce a scris deja. Dar ele nu se pot separa. Sau, cel puţin eu nu le pot separa. Aşa că nu există o poezie preferată.

Ştiu că lucraţi la un volum de proză, al cărui titlu provizoriu este „Brandy”. Despre ce va fi vorba? Ce-mi puteţi dezvălui?

Deocamdată nimic, pentru că nici eu nu ştiu prea multe, în afară de faptul că va dura mult până va fi gata.


De ce-aţi ales anonimatul, în condiţiile în care lumea apreciază într-o măsură covârşitoare creaţiile dumneavoastră?

 
Pentru că nu e important cine sunt, ci ceea ce scriu. Aş vrea ca oamenii să se bucure de un vers al meu mai mult decât de o întâlnire cu mine. Eu sunt doar un om.

Ce face Iv cel Naiv când nu scrie poezie?

Călătoreşte, găteşte, conduce, aleargă, nu mai fumează, citeşte, vede filme, face lego alături de copii, şi, bineînţeles, răspunde la interviuri.

Ce-aţi vrea să ştie lumea despre Iv cel Naiv?

Sunt pasionat de mâncarea asiatică. Mirosit, gustat, gătit.

Aşteptăm un nou volum de poezii în curând?

Tocmai a mai ieşit unul pe piaţă – „16 poezii de iubire pe care mi le-aş fi scris mie dacă aş fi fost tu”. Aşa că un altul n-o să mai apară prea curând. Dar poezii scriu zilnic, pe ivcelnaiv.ro.


"Inginer la bază, visător profesionist, donator universal de poezie și salvator în viața de zi cu zi. Port ochelari şi când iubesc mă simt mai înalt. Sunt tată a două fete de la care învăţ tot felul de chestii", s-a prezentat recent Iv cel naiv în rubrica "Autobiografie în 20 de secunde" de la Europa FM. Cu această ocazie s-a aflat că misteriosul poet este din Focşani.

Interviu realizat de Alina-Elena VASILIU

Alina Elena Vasiliu este studentă la Facultatea de Jurnalism şi scrie pe blogul https://alinaelenavasiliu.wordpress.com/. Ea este coordonatorul Clubului de junalism Tineret în (re)Acţiune care funcţionează pe langă redacţia Ziarului de Vrancea.



 







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
cetateanu'', acum 3293 zile, 4 ore, 20 minute, 17 secunde
Nu sunt critic literar ,dar am citit ceva poezii din curiozitate.Interesante,frumusele,adolescentine,,misterioase.Poate ca farmecul lor consta tocmai in a scrie de lucruri naïve cu exceptia citeste integral
Rubin, acum 3293 zile, 5 ore, 31 minute, 36 secunde
Drags Silvia, Am citit articolul cu I've cel Naiv.Calitatea come tailor nu e prea de Calitatea toate desire cele 16 poetic care nu sing nici macar citate in articolul ca sa pot spine o parere.eu citeste integral
Post Scriptum, acum 3293 zile, 12 ore, 55 minute, 49 secunde
Extraordinar!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.