Ultima oră

Satele din Poiana Cristei o iau la vale. La Jariştea "fuge" cimitirul şi Schitul Buluc

Dan Chiriac
31 mar 2015 2737 vizualizări
Cantităţile mari de precipitaţii au reactivat alunecările de teren pe o distanţă de circa 15 km la Poiana Cristei u 600 de oameni dificultăţi în ajunge în centrul comunei u la Negrileşti o casă este în pragul prăbuşirii, iar la Jariştea, Schitul Buluc a luat-o la vale cu tot cu cimitir

Localnicii din satele Petreanu şi Tîrîtu trăiesc un adevărat coşmar atunci când plouă. Pârâul Râmna se umflă iar terenul începe să o ia la vale. Drumurile se surpă şi abia se mai poate trece cu o căruţă sau cu o maşină puternică. Dacă au nevoie de ceva, oamenii o iau pe jos, chiar şi 8-10 km, până unde găsesc un drum practicabil penru un vehicul cu roţi. Se roagă la Dumnezeu să nu cumva să fie nevoie de ambulanţă sau maşină de pompieri pentru că nu au cum să ajungă la ei. Dintre cei care au maşini de teren, puţini se încumetă să se urce la volan din cauza riscului de a rămâne împotmoliţi în noroi sau într-un şanţ. Pentru localnici deplasarea spre centrul comunei Poiana Cristei  este un chin. „Mergem pe jos, nu avem mijloc de transport”, spune unul din localnici. „Primăvara, când plouă, se reactivează  aceste alunecări de teren. Ajungem foarte greu, când vin alunecările de teren, se rup malurile. Mergem 6 kilometri cu piciorul până în Poiana Cristei”, a continuat un altul. Printre lacrimi o bătrână se plânge că alunecările de teren au ajuns în dreptul casei ei şi o parte din pereţi  s-au fisurat: ”S-a crăpat casa, nu mai am ce să fac. Nu ştiu unde să mă mai duc şi ce să fac”. Alunecările de teren mătură totul în cale, nu doar drumuri şi poduri.

Autorităţile au doar soluţii provizorii

Intervenţiile autorităţlor locale în această zonă nu reuşesc decât rezolvarea parţială şi de scurtă durată a situaţiei. Unde se repară se strică la loc la urmtoarele ploi sau zăpezi. „Sunt alunecări care se repetă în fiecare an. Anul acesta au reînceput. În fiecare primăvară avem câte 5-6 puncte unde avem alunecari de teren şi nu se pot rezolva decât dacă se amenajează  albia râului Râmna, în rest sunt bani aruncaţi în nomol. Noi am făcut demersuri către Ministerul Mediului, Apele Române. Fenomenul de eroziune este 35-40% la nivelul comunei“, spune Petruş Vlad, primarul din Poiana Cristei.  Dacă nu mai plouă, primăria reuşeşte să repare, în scurt timp, cu utilajele proprii, porţiunile de drum afectate de alunecări şi aluviuni. Însă doar până la următoarele averse de ploaie. (Aurelian IVAN)
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea imagini din comuna Poiana Cristei unde au loc alunecări de teren

Cimitirul şi Schitul Buluc, afectate de alunecările de teren

În sedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea au fost luate măsuri şi în cazul aluencărilor de teren de la Jariştea şi Negrileşti. În Jariştea comisia mixtă care s-a deplasat pe teren a stabilit că, în urma topirii zăpezii şi a precipitaţiilor, au fost generate alunecări de teren care au condus la afectarea unui teren aflat în proprietatea Schitului Buluc pe aproximativ 3000 mp, fiind, totodată, afectat cimitirul pe 30 mp şi două anexe (un grajd şi o magazie). În ceea ce priveşte Biserica din lemn “Sfânta Treime”, monument istoric, la momentul efectuării constatării nu se afla în pericol, dar se află la o distanţă de doar 30 metri liniari de vârful alunecării. La Negrileşti au fost evaluate pagubele înregistrate la o locuinţă care prezintă avarii structurale, fiind în pericol de prăbuşire. În finalul şedinţei, au fost prezentate pagubele produse ca urmare a alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice periculoase din ultimele zile şi măsurile ce urmează a fi luate în perioada imediat următoare. Astfel, prin ordin al prefectului au fost constituite comisiile mixte formate din specialişti de la mai multe instituţii care se vor deplasa în fiecare comună afectată unde vor evalua fizic pagubele şi vor stabili măsuri. Potrivit strategiei de dezvoltare a Consiliului Judeţean Vrancea, eroziunea şi alunecările de teren constituie un fenomen aproape normal în Carpaţii de Curbură şi îmbracă chiar forma unei ciclicităţi. Desigur, însă că alunecările sunt potenţate şi de activităţi intreprinse de om, care taie aberant pădurile. Comunele cele mai afectate sunt Dumitreşti - Jitia, Andreiaşu în zona rezervaţiei „ Focul Viu”, Nistoreşti, sat Româneşti, Tulnici- sat Coza,  Chiojdeni, sat Luncile. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.