Ultima oră

Puteţi fi consultaţi de medici şi acasă!

Raluca Manolache
29 mar 2015 1105 vizualizări
Schimbarea medicului de familie se face pe baza cardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi a cererii de înscriere prin transfer

Mai multe consultaţii la domiciliu! Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, pachetele de servicii şi Contractul-cadru privind reglementarea condiţiilor acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015. Noile reglementări ce intră în vigoare din această primăvară aduc unele noutăţi atât pentru persoanele care cotizează la Sănătate, cât şi pentru cei care nu pot dovedi calitatea de asigurat. Astfel, gravidele neasigurate vor beneficia de o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere. De asemenea, între criteriile pe baza cărora se efectuează internarea pacienţilor în regim de spitalizare de zi a fost introdus criteriul epidemiologic pentru bolnavii care necesită tratament în afecţiuni care nu necesită izolare. În prezent, există doar criteriul de urgenţă medico-chirurgicală.

Asiguraţii au şi mai multe avantaje

Bolnavii vor putea merge la medicul de familie pentru administrarea de medicamente intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil.  S-a dublat şi numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, respectiv de la 21 la 42. „De asemenea, s-a extins categoria pacienţilor pentru care se acordă aceste consultaţii. Astfel, consultaţiile la domiciliu se acordă asiguraţilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, asiguraţilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet,  copiilor  0 - 1 an,  copiilor cu vârsta 0-18 ani cu boli infecto-contagioase şi lehuzelor. În prezent, consultaţiile la domiciliu sunt  acordate asiguraţilor nedeplasabili, copiilor 0 - 1 an, copiilor cu vârsta 0 - 18 ani cu boli infectocontagioase, lehuzelor”, se arată într-o informare de presă.  Creşte şi numărul consultaţiilor medicale de specialitate care pot fi acordate pentru afecţiuni cronice, pentru una sau mai multe boli cronice monitorizate în cadrul aceleiaşi specialităţi: se acordă trimestrial patru consultaţii fiecărui asigurat, dar nu mai mult de 2 consultaţii pe lună.

 Vrei să îţi schimbi medicul de familie?

Prin noua reglementare se modifică şi modalitatea prin care un pacient îşi poate schimba medicul de familie. Schimbarea medicului de familie se va face pe baza cardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi a cererii de înscriere prin transfer. Pentru persoanele cărora nu le-a fost emis cardul sau care din motive religioase sau de conştiinţă refuză cardul naţional sau pentru persoanele cărora li se va emite card naţional duplicat, precum şi pentru copii 0-18 ani, schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de înscriere prin transfer.  De asemenea, furnizorii sunt atenţionaţi că nu au voie să reţină cardurile de sănătate ale pacienţilor. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.