Ultima oră

Marş al tăcerii şi lansare de lampioane de Ora Pământului

Ziarul de Vrancea
27 mar 2015 1156 vizualizări
Vrâncenii sunt îndemnaţi ca sambata seara, timp de oră, să stingă luminile u în Focşani se stinge lumina pentru o oră

Focşănenii şi păncenii sunt aşteptaţi sambătă la o serie de manifestări dedicate Orei Pământului. Astfel, la ora 19,00 în Piaţa Unirii din Focşani, Consiliul Judeţean al Elevilor Vrancea organizează “Ora Pămânutului”, eveniment ce este recunoscut pe plan mondial, prin mai multe evenimente, printre care un spectacol muzical. Cei care doresc să participe sunt aşteptaţi cu lampioane sau lumânări. Municipalitatea focşăneană a anunţat că va întrerupe iluminatul public în Piaţa Unirii şi în zona centrală a oraşului între orele 20.30 – 21.30.

"Marşul tăcerii" la Panciu

Tot în această seară, la Panciu are loc “Marşul tăcerii“ - o plimbare simbolică pe traseul Parcul Central - strada Nicolae Titulescu - Bulevardul Independenţei - strada Mihail Kogălniceanu - strada Mihai Viteazu - strada 1 Mai - strada Nicolae Titulescu - Parcul Central. Potrivit organizatorilor, participanţii vor primi un dispozitiv cu LED pentru marcarea acestui traseu, care va fi parcurs în intervalul orar 20.30-21.30. La ora 21.00, de pe esplanada Parcului Central din Panciu vor fi lansate 100 de lampioane şi va fi realizată o ilustraţie de lumânări cu mesajul „PANCIU 60A“. Tot în această seară între orele 20.30 şi 21.30 iluminatul public va fi întrerupt. Acţiunile sunt organizate de Primăria Panciu, Casa de Cultură din localitate, Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“, Liceul Teoretic „Ioan Slavici“ şi Clubul „ECO MED“ Panciu şi fac parte din programul manifestărilor dedicate «Orei Pământului 2015». Ele au debutat cu înscrierea oraşului Panciu pe site-ul oficial al manifestărilor www.ora-pamantului.ro şi continuă cu activităţi pe teme de mediu, campanii de conştientizare şi de promovare a evenimentului în rândul cetăţenilor, derulate de instituţiile de învăţământ. Locuitorii oraşului sunt îndemnaţi ca, timp de o oră, să stingă luminile în locuinţe. “Este un gest simbolic, prin care avem ocazia de a demonstra tuturor că suntem o comunitate responsabilă, căreia îi pasă de mediul înconjurător!“, transmite primarul oraşului Panciu, Iulian Nica. Este al şaptelea an consecutiv în care oraşul Panciu participă la cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, cunoscută sub numele de „Ora Pâmântului“. Istoria „Earth Hour“ a început pe 31 martie 2007 la intiţiativa WWF Australia, când peste 2,2 milioane de oameni şi 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile, timp de o oră, ca semn al conştientizării problemei schimbărilor climatice. Ulterior, „Earth Hour“ a devenit un eveniment global, marcat anual, în ultima zi de sâmbătă din luna martie, când toate oraşele participante sting lumina în intervalul orar 20.30-21.30. (M. V.)

Să stingem lumina timp de o oră

Instituţiile de mediu se implică anul acesta în celebrarea “Orei Pământului” stingând luminile în această seară, timp de o oră şi recomandă tuturor  să le urmeze gestul. “Recomandăm tuturor instituţiilor publice, centrale şi locale, precum şi persoanelor juridice şi fizice din România să dea dovadă că le pasă de mediu şi să facă acest gest simbolic, să stingă lumina sâmbătă, între  20.30 şi 21.30. Cu cât vom fi mai mulţi, cu atât mai tare va fi auzită vocea noastră”, transmite ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu. Evenimentul organizat sub sloganul ”Dăruieşte naturii din energia ta” îşi propune să transmită opiniei publice un mesaj cu un puternic impact despre nevoia de acţiune împotriva modificărilor schimbărilor climatice din ultimii ani cauzate de emisiile majore în atmosferă a gazelor cu efect de seră, ca urmare a intervenţiei umane. „Acţiunea planetară Earth Hour nu ne invită să respectăm doar natura, ci ne invită în primul rând să ne respectăm pe noi înşine, astfel ajungând să-i respectăm şi pe cei din jur, să preţuim tot ce ne înconjoară, devenind mai responsabili şi înţelegând că, deşi suntem cu toţii diferiţi, comportându-ne ca o comunitate, putem schimba lumea în care trăim”, transmite Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.