Ultima oră

Singura biserică din Vrancea proiectată şi construită de italieni

Ziarul de Vrancea
25 mar 2015 7664 vizualizări

Lăcaşul de cult din centrul comunei Jariştea a fost proiectat şi construit de italieni între 1895-1907 ca o catedrală Occidentală, în timpul atacului de filoxeră u turla mare este pictată de cunoscutul pictor bisericesc Vasile Pascu u „Biserica din Jariştea este catedrala Vrancei”, spune primarul Catălin Toma, care vrea să declare lăcaşul monument istoric

Pentru a reconstrui identitatea comunei Jariştea şi a pune în valoare construcţiile reprezentative, autorităţile locale vor să iniţieze, cu sprijinul Direcţiei de Cultură Vrancea, proiectul de clasificare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”. Cu alte cuvinte doresc să transforme Biserica în monument istoric, ceea ce ar însemna, pe de o parte, introducerea în circuitul naţional a acestei bijuterii arhitectonice de la începutul secolului XX, iar pe de altă parte s-ar evita orice intervenţie neautorizată care ar putea ştirbi din splendoarea imobilului.

În perioada reconstrucţiei, după 1920

„Comuna Jariştea are încă un patrimoniu arhitectonic pentru care trebuie să fim mândri. Pe lângă cele mai bine de 10 construcţii civile reprezentative pentru arhitectura de la începutul secolului trecut, în Jariştea se găseşte una din cele mai mari biserici din Sudul Moldovei, proiectată şi construită de arhitecţi şi ingineri italieni, conduşi de Candoni Zanetto, pe vremea când preot era Ştefan Rădvan. De această biserică se leagă istoria modernă a Jariştei: a fost construită în timpul crizei economice din Podgorie, a fost bombardată de germani în 1917, turla mare a căzut la cutremurul din 1940, iar marele Vasile Pascu a repictat-o după Al Doilea Război Mondial. Iată argumentele forte pentru care credem că Biserica va putea fi clasificată şi declarată monument istoric”, ne-a precizat prof. Cătălin Toma, primarul comunei. Lăcaşul a fost ridicat între între 1895-1907 de un Comitet de iniţiativă alcătuit printre alţii din pr. Ştefan Rădvan, Dumitru Hainăroşie, Grigore Ghemuleţ, Constantin Pulpă şi Ene Savin, iar dimensiunile sunt impresionante: 30 m lungime, 15 m lăţime şi 25 m înălţime.


Ambasadorul Italiei a admirat edificiul


Biserica în zilele noastre

Frumuseţea şi eleganţa formelor impresionează oaspeţii care-i trec pragul, chiar şi atunci când aceştia sunt din Occident. „În timpul vizitei ambasadorului Italiei, Excelenţa Sa Diego Brasioli, anul trecut, acesta a rămas impresionat când a descoperit în Podgoria Vrancei această bijuterie, construită de ingineri italieni. De aceea, vrem să punem în valoare această construcţie religioasă, simbol al comunei Jariştea, ridicată în timpul celei mai cumplite crize economice care a lovit vreodată fostul Judeţ Putna, este vorba despre filoxera care a distrus toate viile din Podgorie după Războiul de Independenţă. Biserica a fost construită ca un simbol al unităţii comunei, al solidarităţii şi nu în ultimul rând ca o dovadă că omul poate învinge natura atunci când interesele sunt comune”, ne-a mai spus primarul Cătălin Toma. Pare paradoxal cum podgorenii din Jariştea acum un secol, fără sprijin de la stat, doar din forţe proprii, au reuşit în numai un deceniu să construiască o catedrală în timp ce la Focşani, an de an se alocă miliarde, iar catedrala se înalţă precum castelele de nisip, în timp ce vilele celor care roiesc în jurul banilor pentru catedrală se înalţă ca în poveşti! Cinste podgorenilor care au construit o asemenea bijuterie în mijlocul viilor şi ruşine edililor unui oraş reşedinţă de judeţ care stă cu o ruină, ruginită şi mucegăită în centrul localităţii de aproape 2 decenii! (C. MARIN)


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Mihaita, acum 3316 zile, 13 ore, 32 minute, 55 secunde
Felicitari domnului primar, Catalin Toma, pentru intiativa si implicare, sunt sigur ca o sa reuseasca sa claseze Biserica in monument istoric.
Cami, acum 3316 zile, 13 ore, 47 minute, 25 secunde
Felicitari pentru articol, Valentin Musca! Si la mai multe!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.