Ultima oră

VIDEO!!! Anunţul crescătorilor de oi pentru Paşte: Mielul va fi slab şi ieftin

Aurelian Ivan
24 mar 2015 5212 vizualizări
Crescătorii de oi din judeţul nostru se plâng de preţul mic la miei şi de faptul că nu şi-au primit nici acum subvenţiile pe 2014 de la Ministerul Agriculturii u boala limbii albastre a blocat exportul de miei către ţările arabe, mari consumatoare de carne de miel din România u în schimb, ceva miei pleacă spre Italia, de Paştele catolic u Colegiul Prefectural a votat ieri planul de acţiuni pentru Paşte, atunci când consumul creşte foarte mult

Cu trei săptămâni înainte de Paşte, preţul de vânzare al cărnii de miel este mai mic cu aproximativ 3 lei faţă de preţul din ultimii ani. Oficialii Asociaţiei Crescătorilor de Ovine spun că la export carnea de miel nu se vinde cu mai mult de 9lei/kg, dar şi aşa se găsesc beneficiari foarte greu. Cum un necaz nu vine niciodată singur, crescătorii de oi spun că Paştele fiind mai devreme în acest an vor avea mai puţini miei ajunşi la greutatea ideală de sacrificare. ”Preţul este foarte jos, în anii trecuţi era 12 lei kilogramul în viu, acum a ajuns la 9 lei kg şi nici aşa nu se vând.  Muncim să supravieţuim. Mieii sunt mici din cauză că Paştele de anul acesta vine mai devreme”, ne-a spus crescătorul de oi Dorel Soare. Acesta este din Negrileşti şi are la stâna sa 1.200 de oi şi mai bine de 900 de miei. Dintre aceştia doar vreo 400 vor putea fi sacrificaţi de Paşte, restul urmând să rămână în stână până când vor ajunge la greutatea de 17-20kg. Ca Dorel Soare mai sunt încă vreo 350 de fermieri vrânceni, care au peste 300 oi fiecare şi care îşi puneau speranţa în exportul sistat anul trecut din cauza bolii limbii albastre.
 

Nu şi-au primit nici subvenţiile
 

Crescătorii de oi se plâng că nici Ministerul Agriculturii nu i-a ajutat, nici măcar nu s-a ţinut de cuvânt, trimiţându-le în cont, din subvenţii, mai puţini bani decât li s-a promis. Specialiştii Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Vrancea spun că situaţia dificilă din acest an se datorează refuzului unor ţări ca Libia, Iordania, Siria, mari importatori de miei, care şi-au închis graniţele de frica bolii limbii albastre. „De trei ani nu mai avem exporturi spre Turcia şi ţările arabe Siria, Libia şi Iordania, din cauza bolii limbi albastre. Erau principalele noastre pieţe unde exportam. Problema pe care o avem astăzi şi este cea mai grea: subvenţiile din 2014 nu s-au dat nici până astăzi”, spune Ion Avram,  preşedinte Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Vrancea. Lipsa acestor subvenţii vine ca o lovitură în plus peste preţul mic la miei din acest an. „Ne mint că ni-i dau azi-mâine. Să ne spună o dată fixă să ştim şi noi dacă ne împrumutăm la bancă pentru hrana animalelor, ca să ştim când dăm banii înapoi”, a completat crescătorul de oi Dorel Soare.
 

Italia cumpără miei din Vrancea
 

Şi mielul din Vrancea pleacă în Italia. Numai în această săptămână peste 2.000 de miei au fost exportaţi către Italia

 În Vrancea sunt  peste 1.000 de oieri, dintre care peste 350 cu efective cuprinse între 300 şi 2.000 oi. Numai în acest an sunt pregătiţi pentru sacrificare peste 80.000 de miei, din care doar 6.000 au plecat la export. Pentru restul nu prea există cerere pe piaţă de desfacere comparativ cu anul precedent. Crescătorii spun că Paştele Catolic mai “salvează” un pic din oeritul în Vrancea. Păstrând proporţiile, exportul de miei către Italia din această perioadă oferă o gură de oxigen crescătorilor de oi, care în ultimii ani se confruntă cu grave probleme financiare. În acest an şi-au manifestat interesul pentru mieii noştrii din Vrancea şi producători din Iordania şi Liban. “S-au făcut discuţii şi a rămas să trimită specialişti care să preleveze probe din Vrancea pentru a se asigura că totul este în regulă şi că pot importa miei de aici. Fără aceste exporturi în lumea arabă, oiertul în Vrancea a avut de suferit foarte mult. Situaţia se manifestă deja de doi ani”, ne spune Ionică Avram, reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de ovine “Mioriţa”. Ceea ce se exportă către Italia pleacă din judeţ la preţul de 10 lei pe kilogram, în viu. Numai în acestă săptămână s-au încărcat în tiruri peste 2.000 de miei, iar în următoarele două sptămâni alţi 5.000 se pregătesc să ia calea occidentului. Crescătorii de oi din Vrancea îngrijesc un efectiv de 150.000 de ovine. Cele mai importante zone unde se cresc oi, la câmpie, sunt comunele Măicăneşti şi Năneşti, unde sunt concentrate efectivele cele mai mari de oi, iar apoi urmează zona de munte cu comunele Negrileşti, Bîrseşti,Năruja şi Nereju, după cum ne-a spus reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de ovine “Mioriţa”. (Aurelian IVAN)


Carnea de miel vândută în Focşani va trece prin două filtre
 

Colegiul Prefectural a votat ieri planul de acţiuni pus în aplicare de instituţiile abilitate pentru Paşti, atunci când consumul de carne, dar şi de alte produse, creşte foarte mult. “Vor fi autorizate spaţii temporare pentru sacrificarea mieilor în perioada 30 martie – 12 aprilie. Noi am trimis adrese tuturor primărilor dacă au în intenţie să înfiinţeze asemenea spaţii”, a declarat Necula Botezatu, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. În Focşani, în Obor, va exista un spaţiu pentru sacrificarea mieilor, unde vor fi făcute verificările necesare pentru comercializarea cărnii. După aceea, în Piaţa Moldovei va mai exista un filtru al veterinarilor. În situaţia în care mieii sunt sacrificaţi în altă parte, chiar dacă va fi sub supravegherea medicilor veterinari, carnea tot va trece prin cele două filtre din Focşani. Planul de acţiune votat ieri prevede acţiuni în comun cu Protecţia Consumatorilor, Direcţia de Sănătate Publică, Poliţie, Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Subprefectul Cristi Misăilă a propus ca din echipele mixte de control să facă parte şi angajaţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru a nu-i sufoca cu controale pe agenţii economici. (M. B.)
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea un material video despre mieii din acest an.


Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.