Ultima oră

Operaţiunea "rabla" cu câini pentru ciobani

Aurelian Ivan
4 mar 2015 6371 vizualizări
Oricât de amuzant ar suna, schimbul de câini este un proiect ambiţios, de salvarea animalelor, pentru care autorităţile au obţinut fonduri europene u au apărut şi primele imagini cu lupii din Vrancea înregistrate de cele 40 de camere de luat vederi care monitorizează prezenţa lupului în munţii Vrancei

Ideea cu „rabla”, program patentat pentru maşini, are aplicabilitate şi la animale. Bineînţeles păstrând proporţiile şi mai ales contextul, dar cam aşa se poate descrie mini-proiectul care urmează să fie lansat în luna mai de Agenţia de Protecţie a Mediului Vrancea, în cadrul programului "WOLFLIFE, o şansă pentru lupii din România". Despre ce este vorba? În pădurile din Vrancea sunt adevarate haite de câini maidanezi care nu doar că afectează vânatul, dar pun în pericol şi viaţa sălbatică prin bolile pe care le propagă adesea aceste animale. ”Este de speriat câţi câini sunt în pădurile din Vrancea. Din cauza că în zona turistică, la Lepşa de exemplu, nu este un management al deşeurilor, câinii care sunt aduşi şi abandonaţi aici se hrănesc cu aceste gunoaie. Sunt muncitori care lucrează în exploatarea forestieră şi iau cu ei în pădure câini pe care apoi îi abandonează. La fel şi proprietarii de pensiuni abandonează adesea câini. Nu mai vorbim de ciobanii care îşi păzesc stânile tot cu aceşti câini maidanezi care se înmulţesc şi apoi sunt abandonaţi în pădure”, explică  Silviu Chiriac, managerul proiectului Wolflife, specialist în cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului Vrancea. Aşadar, de la aceste situaţii s-a ajuns în acest punct periculos în care populaţia de câini madanezi din fondurile de vânătoare nu mai poate fi controlată. Prin urmare se va implementa acest proiect asemănător cu „rabla” la maşini, numai că aici va fi vorba de înlocuirea câinilor maidanezi cu ciobăneşti carpatini, mult mai valoroşi, în special pentru cei care au ferme de animale. Adică, ciobanii vor da la „casat” câinii pe care îi au şi în locul lor vor primi câini certificaţi din rasa ciobănesc carpatin. Ciobănescul românesc carpatin este un câine folosit de secole de ciobanii români pentru paza turmelor, fiind un excelent câine de pază. Proiectul va începe din luna mai a acestui an, după cum anunţă iniţiatorii, iar doritorii se pot adresa APM Vrancea.
 

Primele imagini video cu lupii din Vrancea
 

Echipa care implementează proiecutul Wolflife în Vrancea a făcut publice primele imagini cu lupii din pădurile Vrancei. Vorbim de un proiect foarte complex care are ca obiectiv menţinerea unei populaţii viabile de lup în Munţii Carpaţi. Proiectul este derulat de APM Vrancea, în parteneriat cu Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) Focşani, APM Covasna şi APM Harghita în perioada 01.07.2014 – 30.04.2018. Zona vizată de proiect constă în partea centrală şi de sud a Carpaţilor Orientali, care cuprinde 18 situri Natura 2000, răspândite pe arealul a 6 judeţe: Vrancea, Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi Mureş. În cadrul proiectului va fi evaluată starea de conservare a speciei şi mărimea reală a populaţiei de lup de pe teritoriul celor 6 judeţe. Numai în Vrancea au fost montate 40 de camere de luat vederi în puncte cheie care monitorizează prezenţa lupului în regiune. Pe site-ul www.wolflife.eu  se pot vedea şi primele imagini cu lupii din Vrancea înregistrate de aceste camere de supraveghere. Proiectul  Wolflife îşi propune să reducă şi să prevină conflictele dintre lupi şi oameni, tocmai de aceea s-a venit cu ideea schimbului de câini pentru ciobani care se află de secole în conflict cu lupii. Tocmai pentru protecţia turmelor de oi, în cadrul proiectului vor fi instalate sisteme de protecţie a fermelor de animale (ex: garduri electrice în jurul stânilor) şi va fi creată o canisă pentru creşterea de câini specializaţi în paza stânelor. Datele obţinute în cursul proiectului vor constitui un punct de plecare pentru realizarea planului naţional de acţiune pentru conservarea lupului. Prin intermediului proiectului finanţat de Comisia Europeană se doreşte schimbarea imaginii negative a speciei şi conştientizarea publicului cu privire la rolul important pe care lupul îl are în natură. (Aurelian IVAN)

 

Imagini în mişcare cu lupul „vrâncean” puteţi vedea pe site-ul www.wolflife.eu dar şi pe site-ul www.ziaruldevrancea.ro


https://www.youtube.com/watch?vaI65fUXZyWks
https://www.youtube.com/watch?va6VPP73kHxg0
https://www.youtube.com/watch?vaefr5Gtkchfs

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.