Ultima oră

Video revoltator! Şi copacii plâng!!! "Ajutor! Direcţia Silvică îmi taie ilegal pădurea!!!"

Silvia Vrînceanu
1 mar 2015 6886 vizualizări
un proprietar din comuna Valea Sării reclamă că Direcţia Silvică taie ilegal în pădurea de fagi cu care a fost pus în posesie dar pentru care autorităţile nu vor să-i elibereze titlul de proprietate invocând o încurcătură u "În România proprietatea privată este un moft!", spun oamenii nemulţumiţi, în vreme ce autorităţile se pierd în explicaţii şi spun că de fapt se fac "lucrări de conservare” u într-un filmuleţ trimis redacţiei, proprietarul arată ce dezastru lasă în urmă toportatorii îmbrăcaţi în uniforme verzi u omul a ajuns să plângă de mila copacilor distruşi

Un bărbat din comuna Valea Sării ne-a scris zilele trecute o scrisoare revoltătoare pe adresa redacţiei, trimiţând şi un montaj video al unui film realizat în pădurea despre care acesta spune că i-ar aparţine şi unde autorităţile silvice taie de zor cei mai valoroşi copaci. Totul se întâmplă în pădurea "Dosul lui Ilie" din comuna Valea Sării, unde a rămas un dezastru în urma "toporatorilor" îmbrăcaţi în uniforme verzi. “Vă scriu în numele tatălui, Pomană Ion, domiciliat în sat Colacu, comuna Valea Sării, judeţul Vrancea. Dânsul are de recuperat o suprafaţă de pădure de 5ha confiscată în timpul regimului comunist pentru care a depus actele de proprietate doveditoare încă din 2005. Suprafaţa se află pe raza satului de domiciliu. Comisia de retrocedare formată la nivel de primărie în 2005 a întocmit proces verbal de punere în posesie pentru doar 2 ha, însă nici în momentul de faţă nu s-a eliberat titlu de proprietate. În tot acest timp, respectiva suprafaţă de pădure a fost marcată ilegal de mai multe ori, spre exploatare, de Ocolul Silvic Vidra, Vrancea. De fiecare dată s-a făcut plângere la poliţie/primărie şi Ocolul Silvic a demarcat. Tatăl a deschis proces pentru recuperarea întregii suprafeţe, dar între timp Ocolul Silvic a trecut, prin intermediul unei firme private, la exploatarea întregii suprafeţe de 5ha (inclusiv a celor 2 ha pentru care s-a întocmit proces verbal de retrocedare, dar pentru care nu s-a eliberat titlu de proprietate). Tatăl a mers la poliţie, primărie şi ocolul silvic pentru a denunţa exploatarea ilegală a respectivei suprafeţe, însă cele trei instituţii îşi declină fiecare orice vină şi nu se ia nici o măsură”, ne-a relatat Ionel Pomană.  Bărbatul spune că părintele său a făcut demersuri inclusiv la Instituţia Prefectului, fără niciun folos însă, iar acum a ajuns să plângă de mila copacilor distruşi de "toporatori". Nici în momentul de faţă, deşi s-a depăşit demult termenul celor 15 zile stipulate de lege care obligă prefectul să soluţioneze plângerea, nu s-a dat vreun răspuns sau vreo soluţionare. "În acest moment se exploatează intensiv, la nivel de defrişare, a întregii suprafeţe de pădure. Vă rog (…) să faceţi public acest reportaj (…), să prezentaţi situaţia public astfel încât autorităţile să ia măsurile ce se impun”, ne mai scrie disperat bărbatul, care cere stoparea tăierilor.  

"Două hectare au fost retrocedate pe un alt amplasament"

Exploatare abuzivă sau confuzie de amplasamente? Aşa arată "lucrările de conservare" pe care susţin că le fac cei de la Ocolul Silvic Vidra

 O spune primarul de la Valea Sării, Valentin Marcu, care susţine că cetăţeanul Ion Pomană a primit două hectare de pădure, suprafaţă care i-a fost deja validată. “Domnul Pomană a avut o suprafaţă de 2 hectare care i s-a validat, iar pentru restul de 3 hectare nu au fost documente şi l-am sfătuit să se adreseze Justiţiei. Problema cu cele 2 hectare de teren este că s-a produs o confuzie, iar eu nu am ştiut de ea pentru că am fost ales în funcţie în anul 2012, iar procesul verbal de punere în posesie este mai demult. Confuzia a constat în faptul că dl Pomană a ştiut că a fost pus în posesie cu cele 2 hectare în punctul A, să-i spunem aşa, dar el a fost pus în realitate în posesie alături, în punctul B. Cei de la Silvic s-au dus să exploateze pădurea în funcţie de ceea ce apărea în documente. Celelalte 3 hectare despre care spune că i-au aparţinut sunt tot în zona respectivă. Ştiu că a deschis acţiune în instanţă şi l-am sfătuit să ceară o ordonanţă preşedinţială pentru stoparea tăierilor. Pentru noi este clar că dumnealui a avut acea suprafaţă de 5 hectare de pădure, dar din documente nu am putut să-i reconstituim decât 2 hectare”, ne-a declarat primarul de la Valea Sării.
Conform edilului, în zona comunei sale Statul român nu a avut niciodată pădure, fiind doar păduri private. “Cetăţenii sunt puşi să demonstreze că au avut păduri, dar este greu să ştie exact ce suprafeţe au avut bunicii lor. Unii au avut suprafeţe mai mari, dar în documente au trecut mai puţin. Pentru domnul Pomană ar fi o soluţie să îi dăm pădure în altă parte, dar dumnealui vrea neapărat în punctul respectiv, pentru că acolo deţine o fâneaţă, iar pădurea este chiar în capătul acestei fâneţe”, a mai spus primarul Valentin Marcu de la Valea Sării.

Ocolul Silvic: "Sunt lucrări de conservare”

Pe de altă parte, reprezentanţii Ocolului Silvic Vidra, aflat în subordinea Direcţiei Silvice, spun cam acelaşi lucru. “Domnul Pomană are o validare a unei suprafeţe de pădure de cca. 2 ha la Legea 1/2000. Ulterior, a depus o solicitare, la Legea 247/2004 pentru o suprafaţă de 5 ha, însă Comisia Locală a respins-o. Decizia a fost contestată în instanţă însă, din câte cunosc eu, a fost respinsă şi acolo. Persoana deţine un process verbal de punere în posesie şi schiţa aferentă, iar referitor la exploatările din parcela respectivă, ele nu se fac în suprafaţa deţinută de d-nul Pomană, ci în cea aparţinând Ocolului Silvic şi sunt lucrări de conservare”, a precizat Virgil Ivan, şeful Ocolului Silvic Experimental Vidra. În realitate, imaginile trimise pe adresa redacţiei arată prăpădul din pădurea de la munte, unde numai lucrări de conservare nu se fac. Practic, cei mai valoroşi copaci au fost doborăţi la pământ şi extraşi din pădure iar în urmă au rămas doar cioate, rumeguş şi crengi.

"Ia uitaţi câţi copaci răniţi, distruşi ..."

 Pentru a-şi acoperi urmele, "toporatorii" au acoperit pe alocuri cioatele cu pământ, după cum spune Ion Pomană."În 2001 a mai fost marcată o dată pădurea aceasta, dar i-am dat în judecată şi au demarcat-o, iar acum taie din nou, inclusiv din copacii care au fost marcaţi atunci. Sunt locuri unde s-a ras tot cu buldozerul şi s-a acoperit cu pământ, să nu mai fie urme. Nici nu se mai cunoaşte că au fost copaci", spune proprietarul, care arată câteva cioate tăiate razant cu pământul dar şi un fost copac nemarcat, deci tăiat ilegal."Şi câte nu mai sunt din astea! Au acoperit cu lama de la taf şi gata. Ia uitaţi câţi copaci răniţi, distruşi ... Mai prinde hoţul!", spune bărbatul, cu ochii înlăcrimaţi. Practic, spun oamenii de la Valea Sării, după ce au fost deposedaţi de pământuri de comunişti, acum, la 26 de ani de la revoluţie, în instituţii încă bântuie mentalitatea comunistă. Proprietarii cred că, în realitate, statul vrea să exploateze pădurea şi să le-o restituie "bărbierită" pentru a nu mai înţelege nimic de ea. (G. SAVA, M. BOICU)

 
În secţiunea webTV a cotidianului nostru, www.ziaruldevrancea.ro puteţi urmări montajul video trimis pe adresa redacţiei de Ionel Pomană.

 

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
rpd, acum 3335 zile, 22 ore, 48 minute, 31 secunde
Nu e mai bine in America? Stai cu arma la umar pe proprietatea ta si daca ai prins picior de intrus l-ai linistit. Sa vedeti dupa aceea ce se respecta dreptul la proprietate.
cetatean, acum 3336 zile, 10 ore, 47 minute, 25 secunde
si la timboesti este aceeasi situatie,salariatii ocolului silvic dumitresti radiaza padurea particularilor,va rugam sa veniti si sa vedeti ce jaf este in padurile noastre particulare
schimbare, acum 3336 zile, 12 ore, 52 minute, 55 secunde
La Colacu toata suprafata de padure cu rol de protectie a satului a fost taiata pe ras,cica in benzi,de catre acelasi ocol cu toate ca niciodata aceasta nu a detinut vreun hectar aici.Profita de citeste integral
georgiana, acum 3336 zile, 21 ore, 23 minute, 20 secunde
Niste hoti nenorociti in fruntea institutiilor! Isi bat joc de noi si de tara!
Ionel, acum 3336 zile, 22 ore, 35 minute, 30 secunde
Imaginile de la locul respectiv spun totul! Autoritati corupte! Multumim Ziarul de Vrancea pentru acest reportaj!
vrancean_007, acum 3336 zile, 23 ore, 13 minute, 16 secunde
Primarul Valentin Mamaliga doar atat are de spus ? sau poate e si el implicat ? Pai , mai primarule valentin mamaliga , du-te si rezolva problema , ca de aceea te-au ales oamenii primar ,poate te citeste integral
vrancean, acum 3336 zile, 23 ore, 29 minute, 43 secunde
Multumim Ziaruldevrancea , multumim Silvia Vrinceanu ! ! !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.