Ultima oră

Astăzi este… Ziua Protecţiei civile

Ziarul de Vrancea
27 feb 2015 542 vizualizări
Conceptul de protecţie civilă în accepţiunea actuală se referă la ansamblul sistemelor, structurilor şi resurselor gestionate de guverne şi care sunt orientate spre protejarea populaţiei non-combatante, în principal în caz de dezastre naturale şi tehnologice.

În alte zone conceptul acoperă un areal variabil de măsuri aparţinând activităţilor de apărare ale populaţiei (în general necombatante) împotriva atacurilor militare, acelor necesare în caz de dezastre rezultate din atacuri teroriste sau din hazarde de altă natură, catastrofe naturale sau din riscuri de vulnerabilitate diverse conectate conceptului de securitate naţională. Protecţia civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale. În România, Protecţia Civilă a luat fiinţă în 28 februarie 1933, când Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba "Regulamentul de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene". Scopul acestuia era acela de a „limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resursele teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. Acest moment este considerat a fi data de naştere a Protecţiei Civile în România, Apărarea Pasivă devenind o armă de sine stătătoare. De-a lungul timpului, organismele militare şi civile ale protecţiei civile au desfăşurat numeroase intervenţii în zone de risc, pentru combaterea efectelor inundaţiilor, a alunecărilor de teren, a înzăpezirilor sau accidentelor rutiere, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc. (D. L.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.