Ultima oră

Afaceri cu moartea la uşa morgii de la Spitalului Mare

Ziarul de Vrancea
23 feb 2015 7024 vizualizări
Spitalul Judeţean pare că s-a asociat pentru profit cu o firmă de pompe funebre u unitatea plăteşte 3,6 lei pentru transportul morţilor de la locul decesului la morga unităţii u magazinul de pompe funebre, ce aparţine aceleiaşi firme, şi care se află pe un teren închiriat în faţă la morga Spitalului, a devenit magazin industrial dar vinde în continuare sicrie u dacă viu mergi cu 2 lei/km cu taxiul, mort te costă 3,6 lei/km u competitorii firmei care a monopolizat afacerile funerare de la spital acuză că astfel li se face o concurenţă neloială şi se încalcă flagrant legea cimitirelor u patronii firmei vizate spun că „monopolul” nu este nici pe departe o afacere profitabilă

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani a semnat un nou contract cu firma Bratu Serv SRL din Focşani, pentru transportul morţilor la morgă pe motiv că unitatea nu dispune de o maşină specială. Astfel, persoanele decedate care trebuie să ajungă la Serviciul de Medicină Legală (SML) Vrancea pentru autopsie sunt transportate şi în primele luni din acest an tot de această firmă privată. Contractul a fost încheiat la începutul anului şi este valabil până în aprilie, moment în care spitalul va afla ce buget primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate şi va putea prelungi sau nu acest contract. Conform legislaţiei, transportul cadavrelor care urmează să fie autopsiate se asigură, de la locul faptei până la morgă, cu vehicule special amenajate, aflate în dotarea unităţilor medico-legale sau cu alte mijloace speciale. Firma primeşte 25 de lei pentru transportul bolnavilor care mor în spital şi trebuie să ajungă la morgă. Suma este mult mai mare decât dacă decedatul ar fi transportat cu taxiul. De asemenea, pentru transportul morţilor din judeţ se plăteşte 3,6 lei/kilometru.

Transportul morţilor nu este profitabil, spun cei de la Bratu Serv

Gabriel şi Costel Bratu, reprezentanţii firmei care a încheiat contract cu Spitalul, spun că transportul cadavrelor nu este, în multe cazuri, o afacere bună pentru firmă. „Sunt lucruri pe care mulţi le iau la prima vedere, că sunt 25 lei pentru un mort. Dar ceea ce nu ştie nimeni este că, pentru acel mort, firma mobilizează, de multe ori pe timp de noapte, doi oameni, o maşină specială, echipamente şi consumabile, iar dacă faci un calcul, de multe ori ieşi pe minus”, spune Gabriel Bratu, reprezentantul firmei de profil. Referitor la tariful practicat, cel de 3,6 lei, acesta a nuanţat calculul. „Este vorba despre 2,91 lei cu TVA, pentru că TVA-ul se duce la stat. Dacă am merge doar în oraş, sau pe naţională, probabil că ar fi profitabil. Dar am avut atâtea cazuri în care maşina şi cei doi angajaţi au intrat prin locuri unde nu ar fi intrat nimeni. Este simplu să spui că cineva ia 3,6 lei per kilometru şi să faci un calcul matematic. Dacă începi să scazi, ajungi la final de lună să vezi că nu mai rămâi cu nimic”, a mai spus Gabriel Bratu. Acesta a exemplificat numai faptul că, la un cadavru adus din zona de munte, după orele 23, a fost nevoie de aproape o oră pentru ca maşina specială să ajungă de la drumul judeţean în zona de pădure unde a fost nevoie de preluarea celui decedat. „Şi atunci, credeţi dumneavostră că nu s-ar apuca mai mulţi de afacerea asta dacă ar fi aşa de profitabilă?!”, a adăugat reprezentantul firmei care spune că doar dotările pentru a deveni eligibili pentru o astfel de activitate au „păpat” zeci de mii de euro.

Magazin de pompe funebre, transformat în magazin universal

Odată cu intrarea în vigoare a legii cimitirelor, magazinul de pompe funebre, ce aparţine aceleiaşi firme, şi care se află într-un spaţiu închiriat în faţă la morga Spitalului Focşani, a devenit între timp magazin industrial. Asta la prima vedere pentru că în interior se găsesc, printre altele, coroane și sicrie. În acte, destinaţia acestui magazin a fost schimbată pentru că legea interzice prezenţa unui magazin de pompe funebre în zona unităţii spitaliceşti, aşa cum este şi firesc. Legiutorul a considerat că oamenii merg la spital pentru a se trata nu pentru a muri, dar iată că unii ştiu să profite de minusurile sistemului sanitar. Magazinul de la uşa morgii îi deranjează şi pe ceilalţi operatori de pe piaţă, care consideră că firma ar fi protejată de şefii spitalului. Aşa se face că patronii firmelor funebre din Focşani, Odobeşti şi Goleşti au formulat un memoriu adresat conducerii Spitalului Judeţean prin care invocau concurenţă neloială din partea firmei Bratu Serv. De asemenea, aceştia invocă nerespectarea legii cimitirelor ce a intrat în vigoare anul trecut. Legea spune că „se interzic înfiinţarea şi funcţionarea spaţiilor pentru prestări de servicii funerare, cu excepţia spaţiilor necesare derulării formalităţilor, în cazul decesului produs în instituţia respectivă”. Răspunsul formal primit de aceştia de la directorul Spitalului, Constantin Mîndrilă, a fost că s-a schimbat destinaţia magazinului.

La magazinul de industriale se vând sicrie

Patronii firmelor de pompe funebre sunt nemulţumiţi de situaţia actuală pentru că firma a pus monopol pe „afacerea cu morţii” de la spital. Aceştia cred că afacerea este mediată de oameni din spital, în condiţiile în care legea spune clar că „se interzice personalului unităţii de sănătate publică să influenţeze rudele persoanei decedate în alegerea prestatorului de servicii funerare". De asemenea, legea interzice orice formă de publicitate pentru firmele prestatoare de servicii funerare în incinta instituţiilor de sănătate. "La biroul de întocmire a formalităţilor, pentru persoanele decedate în instituţia respectivă, se poate afişa lista alfabetică a firmelor furnizoare de servicii funerare, cu adresa şi numărul de telefon“, se arată în lege. Reprezentanţii firmelor sunt nemulţumiţi de răspunsul primit din partea managerului Constantin Mîndrilă şi spun că se vor adresa Ministerului Sănătăţii dar şi DNA-ului pentru a cere o anchetă cu privire la cele ce se petrec în incinta Spitalului Judeţean, unde, sub paravanul unui „magazin industrial” continuă să se vândă sicrie şi articole funerare. „Considerăm că Legea 102/11.07.2014 este încălcată de reprezentanţii acestei firme. În acest sens, ne-am adresat conducerii Spitalului Judeţean „Sf. Pantelimon” Focşani, prin adresa 1080/26.01.2015. Răspunsul primit din partea managerului Constantin Mîndrilă, înregistrat cu numărul 2043/11.02.2015 este unul evaziv, în care se evită subiectul principal – acela că în magazinul „industrial” se vând în continuare produse funebre, inclusiv sicrie. De asemenea, maşinile funebre se află în faţa magazinului. Acestea sunt inscripţionate cu adresa firmei. Mai mult, asistentele de la Morga spitalului informează reprezentanţii magazinului ori de câte ori o persoană a decedat”, se arată într-o petiţie a firmelor de pompe funebre. Firmele care semnează memoriul adresat managerului Constantin Mîndrilă şi ulterior Ministerul Sănătăţii sunt SC II Popa N.Costică Focşani, SC Renaşterea SRL Focşani, SC Zuhause Kronen SRL Odobeşti, SC Radcon Center Impex SRL Goleşti şi SC Raiul Serv SRL Focşani.


Magazinul cu efect... terapeutic

Referitor la acuzaţiile concurenţei, administratorul Bratu Serv spune că lucrurile ar fi perfect legale. „Noi lucrăm în acest domeniu de aproape 20 de ani, ne-am format o imagine şi avem oameni care apelează la noi cu încredere pentru că am dovedit seriozitate. Obiectul de activitate al punctului de lucru din curtea Spitalului este de comerţ cu amănuntul al produselor universale, în care se includ şi obiecte din lemn, iar sicriul este un obiect din lemn. Noi am concesionat legal acel spaţiu, la fel cum legal am şi participat la toate licitaţiile care au avut loc pentru serviciile pe care le oferim Spitalului şi Serviciului de Medicină Legală. Consider că aspectele care v-au fost sesizate dvs nu sunt decât o încercare de denigrare căreia nu dorim să îi dăm curs. Lăsăm instituţiile cu atribuţii de control să facă toate verificările pentru că noi ştim că lucrăm în legalitate”, a declarat pentru Ziarul de Vrancea Costel Bratu, administratorul SC Bratu Serv. Referitor la vânzarea de sicirie în magazinul construit lângă morgă, reprezentanţii firmei Bratu Serv au spus că acestea se înscriu în obiectul de activitate şi codul CAEN de pe certificatul de înregistrare al societăţii.  Unul dintre reprezentanţii firmei spune chiar că prezenţa firmei în "buza" spitalului are şi beneficii pentru ... sănătatea pacienţilor. „La un moment dat mi-a spus însă o doctoriţă că este foarte bine ce am făcut. Am întrebat-o de ce şi mi-a spus că după ce le-a dat tratamentul unor pacienţi, care nu prea voiau să-l ia, le-a arătat pe geam magazinul şi le-a spus că acolo vor ajunge dacă nu au grijă de ei”, a spus, printre altele, Costel Bratu de la firma de servicii funerare.

(Raluca MANOLACHE, Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
criticul, acum 3319 zile, 21 ore, 11 minute, 2 secunde
Voi sunteti sanatosi??? Ziaristi dupa ureche!!Auzi tu ...coroane, sicrie şi năsălii...Ce e aia nasalie domnilor??? DEX....NĂSĂLÍE, năsălii, s.f (Pop.) Suport de lemn (ca o targă) pe care se citeste integral
Cat se poate de viu, acum 3320 zile, 5 ore, 58 minute, 15 secunde
nu da bon?? nu platiti nici un sicriu :))...il luati si spuneti bodgaproste !
Dricu` SRL, acum 3320 zile, 7 ore, 4 minute, 34 secunde
Pentru toti cei care au semnat petitia va dau o IDEE: daca SC BRATU transporta cu 3,6 lei/km, transportati voi cu 3,00 lei/km sau mai putin daca tot sunteti ingrijorati de buzunarele... mortului. Si citeste integral
cetatean, acum 3320 zile, 10 ore, 33 minute, 16 secunde
Pentru cei ce semneaza acea petitie poate se sesizeaza ANAF-ul sa verifice vanzarile permanente fara bon fiscal deoarece acestia se lauda cu profituri pornind de la 50000 lei in sus profitand de citeste integral
anonim, acum 3320 zile, 11 ore, 48 minute, 34 secunde
este bine sa ai un serviciu bun dar mai este si o problema NU PROFITA DE NECAZUL ALTUIA SA FACI TU BANI daca esti corect si ai un pret care nu este foarte mare si mai si intelegi unele familii care nu citeste integral
Tudor Gabi, acum 3320 zile, 18 ore, 36 minute, 4 secunde
Indiferent unde s-ar situa au de câștigat pentru că sunt serioşi. Am avut în ultimii trei ani patru înmormântări în familie şi am apelat de fiecare dată la ei. Prima dată am testat piaţa citeste integral
criticul, acum 3320 zile, 19 ore, 54 minute, 31 secunde
Voi sunteti sanatosi??? Ziaristi dupa ureche!!Auzi tu ...coroane, sicrie şi năsălii...Ce e aia nasalie domnilor??? DEX....NĂSĂLÍE, năsălii, s.f (Pop.) Suport de lemn (ca o targă) pe care se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.