Ultima oră

S-a dublat numărul persoanele aflate în supraveghere

Gabriel Sava
30 ian 2015 1350 vizualizări
Anul trecut, Serviciul Judeţean de Probaţiune Vrancea a avut 251 de persoane în supraveghere, număr aproape dublu comparativ cu cel din 2013 u activitatea este realizată cu doar 8 angajaţi

În doar opt angajaţi, printre care se numără şi Costel Constandache, şeful instituţiei, Serviciul de Probaţiune Vrancea a avut un volum de muncă record în cursul anului trecut. Asta dacă este să luăm în calcul datele din bilanţ referitoare la activitatea de supraveghere. „În ceea ce priveşte activitatea de supraveghere a minorilor şi persoanelor condamnate menţinute în stare de libertate, pe parcursul anului 2014, în evidenţa serviciului de probaţiune s-a înregistrat cea mai mare creştere a cazurilor de supraveghere de la înfiinţarea serviciului din anul 2001. Astfel, dacă în anii 2011, 2012 şi 2013 au intrat în supraveghere un număr de 117, 107, respectiv 142 de persoane, în anul 2014, numărul acestora a fost de 251 de cazuri. Astfel, la sfârşitul anului 2014 Serviciul de Probaţiune Vrancea avea în supraveghere 484 de persoane, ceea ce înseamnă supravegherea a peste 60 de persoane de către fiecare consilier de probaţiune”, se arată în materialul de bilanţ remis redacţiei de Serviciul de Probaţiune. Situaţia este explicată prin intrarea în vigoare de la 1 februarie 2014 a noilor coduri în materie penală dar şi a Legii nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de probaţiune şi a Legii nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organelle judiciare în cursul procesului penal. Prin noile legi se acordă mai multă atenţie modului de executare a hotărârilor instanţelor de judecată, în cazul minorilor care au săvârşit infracţiuni. Consilierii de probaţiune au întocmit în anul 2014 un număr de 78 referate de evaluare pentru inculpaţi minori şi 13 rapoarte de evaluare pentru inculpaţii majori. „Acest aspect ar putea fi interpretat ca o scădere a infracţionalităţii la nivelul judeţului Vrancea în cazul minorilor, pentru care solicitarea referatului de evaluarea de către organele judiciare este obligatorie”, au spus reprezentanţii Serviciului de Probaţiune.

Programe de asistenţă şi consiliere

Costel Constandache, şeful Serviciului de Probaţiune Vrancea

În ceea ce priveşte activitatea de asistenţă şi consiliere, pe perioada anului 2014, 11 persoane au participat la Programul de consiliere individuală „Unul la Unu” şi 13 persoane majore au participat la Programul de consiliere de grup „Dezvoltarea abilităţilor sociale la majori”. „Persoanele aflate în supraveghere au beneficiat şi de alte tipuri de intervenţie – constând în susţinerea în vederea obţinerii unor drepturi legale sau soluţionarea unor nevoi (dobândirea unei calificări profesionale şi/sau angajarea cu contract de muncă). În acest sens consilierii de probaţiune, au colaborat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea, Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare Profesională (AJOFM), primării din judeţul Vrancea şi societăţi comerciale. Atenţie s-a acordat şi reintegrării sociale a persoanelor condamnate aflate în stare de detenţie în Penitenciarul Focşani, astfel că, în anul 2014, un număr de 23 persoane au urmat programul de consiliere «Reducerea riscului de recidivă după închisoare»”, se mai indică în materialul de presă al Serviciului de Probaţiune. Şi în 2014 instituţia a continuat colaborarea cu principalii parteneri printre care se numără instanţele de judecată, parchetele, biserica, Penitenciarul, dar şi alte instituţii şi ONG-uri de profil. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.