Ultima oră

VIDEO!!! "Nu tremur la cutremur!" Autorităţile ne învaţă cum să supravieţuim în cazul unui cutremur

Ziarul de Vrancea
28 ian 2015 970 vizualizări
Au fost făcute şapte filmuleţe animate care ne învaţă ce trebuie să facem pentru a supravieţui în cazul producerii unui cutremur Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur? Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a lansat campania naţională de informare şi pregătire a populaţiei de a reacţiona în cazul producerii unui cutremur, denumită "Nu tremur la cutremur!".

În condiţiile în care în Romania de la începutul anului s-au produs mai multe seisme, au fost făcute şapte videoclipuri animate care ne învaţă ce trebuie să facem pentru a supravieţui în cazul producerii unui cutremur de pămant. A fost realizat şi site-ul www.nutremurlacutremur.ro. Ce ne învaţă autorităţile?
 - În cazul în care se declanşează un cutremur,  păstraţi-vă calmul şi liniştiţi persoanele din jur;
 - Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri, nu  ieşiţi, şi nu fugiţi pe scări ! Nu utilizaţi liftul !
 - Protejaţi-vă sub tocul uşii .. sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă.... sau adoptaţi o poziţie ghemuit, acoperit şi  susţinut de un obiect solid;
Evacuarea din clădiri
 - Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire  trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole. Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor   tencuieli, cărămizi etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în  lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi  groase, etc.).
 - Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru  deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea   geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază etc. şi   evacuarea prin golul astfel creat.  
Persoanele rănite
 -  În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse şi să li se acorde   primul ajutor. Răniţii grav nu trebuie mişcaţi decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor  sanitar-medical calificat. În caz contrar, starea răniţilor ar putea fi agravată de manevrarea necorespunzătoare. De asemenea, persoanele în putere   trebuie să se îngrijească de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor şi să acorde tot sprijinul echipelor de salvare.  
Utilizarea telefoanelor
 -  Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.   
Verificarea instalaţiilor
Pentru a preîntâmpina eventuale dezastre cauzate de cutremure,  trebuie verificată starea instalaţiilor electrice, de gaze, apă, canalizare. În cazul în   care se constată avarii, trebuie închisă alimentarea locală sau generală şi anunţată unitatea de specialitate pentru intervenţie. De asemenea, nu trebuie  folosit focul.
 -  Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, operaţiunea de evacuare este dificilă şi nu există un alt pericol imediat (incendiu, scurgere   de gaze, inundaţie, etc.), încercaţi să calmaţi persoanele şi adresaţi-vă unei firme specializate sau serviciilor de urgenţă, intervenind numai cu specialişti   şi unelte necesare, cu grija de a nu provoca deplasarea cabinei sau căderea în gol a vreunei persoane.     
 

Persoanele rămase blocate

 - Experienţa cutremurelor precedente a dovedit că este util ca oamenii să aibă  cunoştinţe necesare supravieţuirii până la intervenţia echipelor de salvare, în cazul  unei situaţii extreme în care, de exemplu, aceştia sunt surprinşi sub dărâmături,  mobilier răsturnat sau într-o cameră/incintă (ascensor etc.) blocată, prin înţepenirea  uşilor sau din alte cauze. O variantă clasică de comunicare cu personalul specializat  care intervine pentru deblocare şi salvare, este să se bată, la intervale regulate, cu  un obiect tare în conducte învecinate sau în pereţii incintei, până la stabilirea unui  contact verbal între victimă şi salvatori.  
 - Persoanele aflate în astfel de situaţii de criză trebuie să evite contorizarea  timpului scurs până la salvare, deoarece, în astfel de condiţii, deşi timpul pare  nesfârşit, corpul uman îşi mobilizează resurse nebănuite pentru a trece peste o  perioadă critică. În acest mod se explică rezistenţa de sute de ore în condiţii de  blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile.  
 

Rezerva de urgenţă
 

Rezerva sau rucsacul pentru situaţii de urgenţă conţine obiecte care vă ajută pentru 3-5 zile, în cazul în care este nevoie să părăsiţi locuinţa. Din ce este constituită această rezervă (conţinut minim): • apă (minim 4 litri) • alimente uşoare şi neperisabile, biscuiţi, batoane energizante etc.; • trusă de prim ajutor; • pătură; • aparat de radio cu baterii; • lanternă; • baterii de rezervă; • fluier; • articole de igienă personală: săpun, pastă şi periuţă de dinţi, hârtie igienică; • agendă cu numere de telefon importante.
www.nutremurlacutremur.ro


Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.