Ultima oră

Info-Unire: Reconstituirea Divanului ad-hoc la Năruja

Ziarul de Vrancea
24 ian 2015 1470 vizualizări
Elevii din Năruja au marcat Mica Unire prin reconstituirea Divanului ad-hoc de la 1859, sub coordonarea bibliotecarei Adriana Bratie şi a profesoarei Camelia Lăcătuşu

Divanurile ad-hoc au fost adunări convocate în 1857 în Ţara Românească şi în Moldova, care trebuiau să se pronunţe asupra organizării politice şi sociale a ţărilor române. Funcţionând efectiv între anii 1857- 1859, adunările ad-hoc ale celor două state româneşti au fost mandatate să funcţioneze conform actelor normative ale Congresului de pace de la Paris din 1856. Acestea au devenit celebre prin folosirea cu eleganţă a ceea ce nu fusese stipulat în condiţiile iniţiale ale Unirii Principatelor, impuse de către Marile Puteri de atunci. Profitând ingenios de o greşeală generată de frazeologia juridică a timpului, Adunările ad-hoc au ales în loc de doi domni, pe acelaşi, Alexandru Ioan Cuza, dar de două ori, la 5 ianuarie, respectiv 24 ianuarie 1859. (Z. V.)

Adjudenii au sărbătorit Mica Unire

La Biblioteca Colegiului Tehnic „Gheorghe Balş“ din Adjud a fost marcată joi împlinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. Organizatorii evenimentului cultural-educativ, profesorii Retuţa Dascăl şi Cătălin Mocanu, au omagiat, alături de cadrele didactice şi elevii prezenţi, personalităţile istorice implicate în perioda premergătoare a actului de la 24 ianuarie 1859. Profesorul Cătălin Mocanu a dezvăluit celor prezenţi activitatea emigraţiei româneşti, susţinerea europeană şi rolul societăţilor discrete şi secrete în înfăptuirea Unirii. De asemenea, cei prezenţi au aflat, cu interes, cum Focşaniul, „oraşul Unirii“, s-a înscris în concertul mazzinist şi garibaldian al „Tinerei Europe“. Profesoara Retuţa Dascăl a realizat o prezentare a momentului 24 ianuarie 1859 în literatura epocii, iar elevii au recitat fragmente de poezii patriotice. Cei prezenţi au apreciat atmosfera caldă în care s-a desfăşurat activitatea educativă.  (Z. V.)

“Hora Unirii” la Şcoala Duiliu Zamfirescu din Focşani
     
Ziua de 24 Ianuarie a fost sărbătorită cu bucurie de elevii clasei a IV-a Step by Step (prof. Anca-Adriana Ilie) de la Şcoala Gimnazială “Duiliu Zamfirescu” Focşani, într-un parteneriat cu preşcolarii Gradiniţei nr.19 din Focşani, coordonaţi de profesorul Liliana Sandu, într-un proiect  intitulat:  “Sărbătorim Unirea împreună!”.  “Prin acest proiect am vrut să trezim în sufletele copiilor emoţia Unirii de la 24 ianuarie 1859. Copiii au înţeles că istoria neamului românesc este ea însăşi o lecţie de viaţă, voinţă şi iubire şi că este unul dintre cele mai mari şi fericite momente din istoria noastră. Ei au ascultat cu mare drag cum a fost infaptuită Unirea, iar bucuria sărbătorii a fost  resimţită şi retrăită de elevi, manifestandu-se prin munca în echipă cu deviza “unde-i unul nu-i putere, unde-s doi puterea creşte!””, ne-a spus profesorul Anca Ilie. În atelierul de creaţie micuţii au confecţionat păpuşi tradiţionale, iar la final copiii s-au prins într-o mare horă a unirii. (A. I.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
s, acum 3350 zile, 10 ore, 37 minute, 22 secunde
Chiar ma miram ca in ultima vreme nu a mai aparut nici o stire despre familia Bratie.....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.