Ultima oră

UPDATE!!! Expertele din dosarul lui Marian Oprișan, arestate preventiv

Gabriel Sava
10 ian 2015 7822 vizualizări
Expertele Ileana Roxana Cernea (Pintea) și Elena Valentina Mușuroiu din dosarul în care este judecat de mai mulți ani președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Marian Oprișan, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, după ce Tribunalul București a admis propunerea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Expertele din București au fost reținute noaptea trecută. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată. Procurorii DNA au dispus sâmbătă reținerea celor două experte

 

Sâmbătă dimineață":Primele rețineri operate de DNA în dosarul lui Oprișan

Două experte contabile din București, precum și expertul Liviu Macovei sunt cercetați de procurorii DNA fiind suspectați că și-au pus semnăturile pe o expertiză care să-i favorizeze pe inculpații din dosarul lui Marian Oprișan, aflat pe rolul Secției Penala a Judecătoriei Cluj-Napoca. Expertele din București au fost reținute noaptea trecută.   Secția de combatere a corupției din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie  a anunțat în această dimineață că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 10 ianuarie 2015, a inculpatelor Ileana Roxana Cernea (Pintea), expert financiar contabil, pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu și fals intelectual și Elena-Valentina Muşuroiu, expert, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la favorizarea făptuitorului și complicitate la abuz în serviciu. Iată ce au comunicat procurorii DNA.Cele două vor fi aduse în fața unui judecător cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Iată ce au comunicat procurorii DNA

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: 

Cernea (Pintea) Ileana Roxana a fost desemnată de către instanța de judecată, în data de 10.07.2014, pentru a efectua expertiza financiar-contabilă în dosarul nr. 271/231/2010 al Judecătoriei Cluj-Napoca – Secția Penală, având ca obiect judecarea unui dosar finalizat cu rechizitoriu de procurorii anticorupţie şi trimis spre judecare la data de 05 iunie 2006. Dosarul a fost strămutat de mai multe ori, în prezent fiind în curs de judecare, în primă instanţă, la Judecătoria Cluj Napoca. Unul dintre inculpaţii trimişi în judecată în dosarul sus menţionat a cerut numirea, în calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a lui Mușuroiu Elena Valentina care a şi dobândit această calitate. Conform atribuțiilor stabilite de instanța de judecată, expertul desemnat Cernea (Pintea) Ileana Roxana trebuia să răspundă la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La rândul lor, experții parte (recomandați de inculpații din dosar) urmau să-și exprime și ei opiniile cu privire la obiective. Încălcând sarcinile ce-i reveneau cu privire la întocmirea raportului de expertiză financiar-contabilă, respectiv acelea de a fi independent față de orice intruziune, corect și imparțial, Cernea (Pintea) Ileana Roxana (experta desemnată de instanță) a stabilit împreună cu Mușuroiu Elena Valentina (experta parte recomandată de unul din inculpați) modul în care vor aborda expertiza, așa încât să servească intereselor inculpaților judecați și, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului. Mai mult decât atât, cele două au convenit ca expertiza să fie realizată de către Mușuroiu Elena Valentina, fără ca expertul judiciar numit de instanță să analizeze documentele puse la dispoziție și să tragă propriile concluzii care se impun, în mod obiectiv. 

Astfel, Cernea (Pintea) Ileana Roxana a acceptat ca Mușuroiu Elena Valentina să fie cea care să elaboreze expertiza pentru ea, fără a avea nicio contribuție, rezumându-se doar la a-și însuși expunerea, argumentația și concluziile redactate în numele său de expertul parte al inculpatului judecat în dosarul sus menționat, prin semnarea documentului. 

Inculpatelor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 CPP, urmând ca la data de 10 ianuarie 2015 să fie prezentate în faţa instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

De asemenea, în aceeaşi cauză, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Macovei Liviu,  expert , pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu. „Există indicii şi probe care conturează suspiciunea rezonabilă că Macovei Liviu, în calitate de expert parte al unui alt inculpat, în dosarul depus în dosarul Judecătoriei Cluj Napoca nr. 271/231//2010, a acceptat să semneze raportul de expertiză contabilă, conștientizând că nu a fost întocmit de către expertul desemnat de instanţă Cernea (Pintea) Ileana Roxana şi că, în acest mod, se încalcă prevederile legale și totodată se aduce atingere dreptului părților vătămate din dosar la desfășurarea procesului în mod echitabil.”, se arată în comunicatul dat publicității de către DNA, care precizează că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Aseara: Experta din dosarul de corupţie al lui Oprişan, audiată la DNA

Ileana Roxana Pintea, expertul contabil desemnat să întocmească expertiza financiar-contabilă din dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan de la Cluj Napoca, era audiată în seara zilei de vineri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Bucureşti pentru posibile fapte de corupţie. Expert contabil aflat pe lista experţilor agreaţi de către Ministerul Justiţiei, acesta a fost desemnată în iulie 2014 să efectueze expertiza în dosarul în care Marian Oprişan şi alţi foşti anjagaţi ai Consiliului Judeţean Vrancea au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. Experta contabilă a avut de răspuns la 9 obiective trasate de instanţă şi ar fi trebuit să depună lucrarea la termenul din decembrie, când a fost şi amendată cu suma de 2.000 de lei pentru că nu şi-a respectat obligaţia. Cel târziu ieri, experta ar fi trebuit să depună, conform discuţiei cu magistratul Lucian Bută, lucrarea cu privire la modul în care s-au cheltuit banii de la Ministerul Transporturilor în 2004 pentru lucrări de balastare de drumuri. Informaţii încă neconfirmate oficial fac vorbire despre eventuale fapte de corupţie cu privire la executarea acestei expertize. Procesul Căprioara are următorul termen pe data de 22 ianuarie, după ce la termenul din data de 8 ianuarie s-a dat iar amânare tocmai din lipsa expertizei. În iulie 2014, instanţa a decis efectuarea unui raport financiar contabil din care ar urma să reiasă dacă au existat prejudicii aduse bugetului Consiliului Judeţean Vrancea, respectiv bugetului de stat, în urma lucrărilor încredinţate de Marian Oprişan unor firme agreate politic. Instanţa a stabilit un onorariu provizoriu de 3.000 de lei. Surse judiciare spun că la aproape zece ani de la comiterea faptelor este destul de greu să se mai scoată ceva la iveală care să-i incrimineze pe inculpaţii din dosar. În iulie 2014, Laura Codruţa Kovesi a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la lentoarea cu care se judecă acest dosar, aflat din 2006 pe rolul instanţelor de judecată. (G. SAVA)

 

Iată obiectivele expertizei

 

1. Să se stabilească dacă sumele de bani provenite din contractul de împrumut subsidiar din 2004 au fost rulate în mod legal prin conturi bancare declarate.

2. Să se identifice documentele justificative în baza cărora Consiliu Judeţean Vrancea a plătit contravaloarea lucrărilor executate, pentru fiecare drum comunal menţionat în anexa la contractul de împrumut subsidiar menţionat, cu indicarea eventualelor nereguli găsite.

3. Să se stabilească dacă sumele plătite societăţilor ce au executate lucrările au fost evidenţiate în contabilitatea CJ Vrancea, conform dispoziţiilor legale.

4. Să se stabilească dacă, în raport cu documentele financiar-contabile, s-au produs prejudicii bugetului CJ Vrancea sau bugetului de stat.

5. În ipoteza existenţei unui prejudiciu, să sa stabilească persoanele responsabile şi cuantumul prejudiciului produs.

6. Să se stabilească dacă sumele e bani plătite membrilor comisiei de licitaţie au fost stabilite şi plătite conform normativelor şi dacă au fost evidenţiate în evidenţele contabile ale CJ Vrancea.

7. Să se stabilească dacă achiziţionarea Complexului ”Căprioara” s-a făcut în baza unor documente justificative legale.

8. Să se stabilească dacă plăţile efectuate pentru întreţinerea şi funcţionarea hotelului Rucăr şi a Complexului ”Hanul dintre vii” s-au efectuat pe baza unor documente justificative şi dacă acestea au fost evidenţiate corect în contabilitatea CJ Vrancea.

9. Să se stabilească dacă în perioada 2003-2004 hotelul Rucăr şi Complexul ”Hanul dintre vii” puteau obţine venituri legale din activitatea de turism.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 24

Adaugă comentariu
miiiii, acum 3343 zile, 5 ore, 55 minute, 52 secunde
ce este un expert contabil o persoana care ia niste cat de buni si in rest vedem faptele evaziunea care te poate da dureri de cap expertele si domnii contabili ce fac unde citeste integral
relu, acum 3364 zile, 20 ore, 31 minute, 22 secunde
Am intuit corect, intr-o postare de la inceputul procesului, ca unul dintre vinovati, Mos Taraie Izmene-Diaconu, o sa fie condamnat post mortem.M-am amuzat apoi cand primarul blond al municipiului a citeste integral
steluta, acum 3364 zile, 20 ore, 42 minute, 47 secunde
Cand merg la Vidra kilometrajul masinii inregistreaza 1 km. de cand incepe si pana se termina gardul "casutei" de pe teritoriul Bolotestiului.Primarul rosu-tuciuriu ,Sachin,nu poate sa afle citeste integral
, acum 3365 zile, 2 ore, 8 minute, 52 secunde
ZIAR DE NIMIC RUSINE
, acum 3365 zile, 2 ore, 15 minute, 48 secunde
De ce nu-mi lasa-ti mesajul le publicati doar pe cele care va convine RUSINE
, acum 3365 zile, 5 ore, 52 minute, 47 secunde
Mai suraianule intreabal pe Bobocea cum a ajuns dipensarul uman si veterinar propietatea lui cum el si neamul lui IVAN au luat paminturile mortilor, cum a luat grajdurile, cum a devalizat bugetele citeste integral
, acum 3365 zile, 6 ore, 21 minute, 26 secunde
lasa meajul
DIICOT traieste?, acum 3365 zile, 6 ore, 31 minute, 22 secunde
Daca e sa-l credem pe cuvant pe inculpatul Borza si domnii Vulpescu, Butnaru, Chitoiu si fosta d-ra Truta ca Hidroelectrica s-a aflat cu adevarat in stare de insolventa si nu a fost un trucaj atunci citeste integral
vlad tepes, acum 3365 zile, 6 ore, 32 minute, 2 secunde
Mai suraianule mai bine l-ai intreba pe Bobocea cum a luat cu japca dispenarul uman si pe cel veterinar cum a luoat paminturile la morti el si neamul lui Ivan cum a luat grajdurile si multe altele sau citeste integral
stroe vasilica, acum 3365 zile, 8 ore, 36 minute, 12 secunde
SPER...>SPER....SA VAD OETENII IN CAGULE PE GARDUL DE LA CUCUIETI!!!! eu,tot mai sper....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.