Ultima oră

Există vreo legătură între ultimele cutremure şi exploatarea gazelor de şist?

Silvia Vrînceanu
8 dec 2014 14284 vizualizări
Reporterii Ziarului de Vrancea l-au întrebat pe seismologul Gheorghe Mărmureanu ce legătură ar putea fi între cutremurele crustale, produse la adâncime mică, în zona Mărăşeşti - Panciu, şi sondele de exploatare şi explorare a zăcămintelor de ţiţei şi gaze

Ultimele seisme au alimentat temerile publice potrivit cărora căutătorii de petrol şi gaze ar fi responsabili de mişcările tectonice al căror epicentru a fost localizat între oraşele Panciu şi Mărăşeşti, la mică adâncime. Cele mai mari temeri trimit către explorarea şi exploatarea gazelor, inclusiv a celor de şist, prin metode neconvenţionale, şi care ar putea periclita siguranţa mediului, subiect sensibil care nu a fost pe deplin lămurit în ţara noastră. Contactat de Ziarul de Vrancea, seismologul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a declarat că, în opinia sa, nu există nicio legătură directă între seismele produse la 40 -50 de kilometri adâncime şi sondele de explorare pentru petrol şi gaze, “care forează în cazuri excepţionale până la 4 kilometri adâncime”. “Categoric nu e nicio legătură!”, ne-a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Două cutremure crustale au avut loc în numai două săptămâni

Specialistul spune că seismul de la finalul lunii noiembrie are caracteristici asemănătoare cu cel din 1940 şi care a făcut distrugeri uriaşe în toată Moldova, dar în special în oraşele Tecuci, Panciu, dar şi la Coteşti. Un seism similar cu cel de pe 22 noiembrie 2014, spune Mărmureanu, a avut loc în anul 1895, având o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter. Cu alte cuvinte, seismele generate de eventualele foraje ar trebui să se producă la adâncime mai mică. Întrebat dacă am scăpat de "cutremurul cel mare", despre care se tot vorbeşte în ultimii ani, Gheorghe Mărmureanu a exclamat: “Lăsaţi, că vine şi ăla, dar când trebuie, nu acuma!”.


Cutremurele de la Galaţi
 

Chiar dacă ultimele seisme au o anumită “directivitate” către Galaţi, Gheorghe Mărmureanu declară că mişcările telurice din judeţul vecin au venit şi pe fondul ploilor generatoare de inundaţii care au dus la reaşezarea solului. După cum se ştie, în 2013, în judeţul Galaţi a avut loc o serie neobişnuită de cutremure, cu focare la adâncimi foarte mici (5±2 km). Epicentrele au fost localizate în apropierea comunelor Schela şi Slobozia Conachi (sat Izvoarele). Între 23 septembrie - 1 octombrie 2013 s-au produs mai mult 40 de cutremure în această zonă. Pe baza primelor cercetări la faţa locului, seismologii au concluzionat că de vină ar fi o falie mai veche, sensibilă din punct de vedere seismic, de aproximativ 2.5 kilometri lăţime, care s-a reactivat pe fondul umidităţii. Gheorghe Mărmureanu spune că s-au făcut măsurători în Lunca Covurluiului, acolo unde s-a produs ciudatul fenomen. „Zona a suferit un fel de deplasare pe verticală. Noi am măsurat pe parcursul unei luni de zile şi deja am găsit 2 milimetri.”, ne-a mai spus Gheorghe Mărmureanu. Şi despre cutremurele de la Galaţi s-a spus că ar fi fost provocate de mâna omului, prin activităţi de foraj mai mult sau mai puţin legale.
 

Intervin vânătorii de ţiţei şi gaze
 


Teoretic, cutremurele generate de activităţile de forare ar trebui să se producă la adâncimi mai mici

 Patru companii petroliere, respectiv Grupul Rompetrol, OMV Petrom, Amromco Energy şi Hunt Oil, au concesionat perimetre de explorare şi exploatare a hidrocarburilor în judeţul Vrancea. Ultima investiţie de acest fel a fost lângă municipiul Adjud, unde americanii de la Hunt Oil au instalat o sondă verticală şi au forat până la o adâncime de aproximativ 3 kilometri în căutare de hidrocarburi. Chiar dacă au fost nemulţumiri printre localnici, protestele au fost firave. În 2010, Petrom şi Hunt Oil Company România, subsidiara locală a companiei americane Hunt Oil, au semnat un parteneriat care vizează explorarea în comun a blocurilor onshore Adjud şi Urziceni Est. Deocamdată nu s-a făcut niciun anunţ cu privire la rezultatele cercetărilor. Cert este că uriaşa sondă este amplasată la ieşire din Adjud, spre Oneşti, fiind fotografiată de reporterii noştri în această toamnă. În judeţul Vrancea au existat şi proteste ceva mai vocale din partea localnicilor din Fiotioneşti, acolo unde compania Rompetrol a căutat tot hidrocarburi, îngrozind sătenii atât prin zgomotul produs de sondă cât şi prin trepidaţiile care au crăpat pereţii câtorva case. Şi la Fitioneşti s-au închiriat terenuri de la localnici, unde s-a forat până la o adâncime de 4,2 kilometri. Între timp, sonda a fost demontată, însă nu se ştie dacă s-au găsit ceva resurse în subsol care să fie exploatate. Totuşi, autorităţile susţin că investitorii nu umblă după gaze de şist, sau cel puţin nu aşa scrie în avize, ci folosesc termenul mai general de hidrocarburi. Acestea sunt, potrivit dexonline.ro, compuşi organici, constituiţi din atomi de carbon şi de hidrogen. De reţinut că cercetările amintite au avize de mediu.
 

Zona sesimică Vrancea este plină de surprize
 

Reamintim că un cutremur crustal cu magnitudinea de 4,6 grade s-a produs duminica, 7 decembrie, la ora 23.04, între Adjud şi Panciu, la o adâncime de 38 de kilometri, fiind cea mai puternică replică a cutremurului de 5,7 grade din seara zilei de 22 noiembrie 2014. Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, cele mai apropiate localităţi de epicentru au fost Mărăşeşti (4 kilometri), Focşani (19 km), Tecuci (19 km), Adjud (26 km), Oneşti (53 km). Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, zona seismică Vrancea este cea mai importantă din ţară, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate şi caracterul persistent şi concentrat al epicentrelor. Cutremurele din Vrancea, spun seismologii, au origine tectonică, fiind rezultatul deplasării blocurilor litosferei (învelişul exterior solid al globului pământesc - n.r.) de-a lungul unor falii formate anterior sau în momentul producerii seismelor. Zonei îi sunt specifice cutremurele adânci ale căror epicentre se situează la profunzimi cuprinse între 70-80 şi 170-200 km şi care se pot resimţi pe suprafeţe întinse, inclusiv în ţările vecine. Nu lipsesc însă din zona noastră nici cutremurele puţin adânci (crustale), cu focare situate la mai puţin de 60 km adâncime, aşa cum sunt cele din ultima perioadă.
 

Putem avea cutremure şi sub Focşani
 

“Vrancea este o regiune seismică complexă de convergenţă continentală, cu cel puţin trei unităţi tectonice în contact: placa Est - Europeană şi subplăcile Intra - Alpină şi Moesică. Activitatea seismică cea mai puternică din România se concentreză la adâncimi intermediare de 60-200 km, într-o placă subdusă veche, aproape verticală.”, arată specialişti Institutului pentru Fizica Pământului. Vrancea generează între 1 şi 6 evenimente de magnitudine mare pe secol. La exteriorul zonei seismice de adâncime intermediară apar cutremure locale, în numeroase zone, unele asociate cu fracturi de fundament mai adânc de 15 km, de exemplu în zona Focşani - Odobeşti, altele cu focar superficial la Mărăşeşti - Nămoloasa, Tudor Vladimirescu, Cudalbi şi Tecuci în Moldova, sau pe linia Galaţi - Isaccea - Tulcea în Dobrogea de Nord. “Faptul că în unele din aceste regiuni (de exemplu Focşani - Odobeşti şi Tecuci) se observă zone de sensibilitate seismică ridicată, la cutremurele de origine vrânceană, atestă faptul că faliile din soclul periferiei curburii Carpaţilor nu sunt sudate. În acelaşi sens pledează şi producerea unor replici seismice la puţin timp după cutremurul produs în 4 martie 1977, pe falia Intra - Moesică - Tinosu  - Călăraşi.”, arată cei de la Institutul pentru Fizica Pământului. Cu alte cuvinte, Vrancea se va cutremura mult timp de acum încolo. Concluzia specialiştilor este că seisme mai mari sau mai mici se pot produce, teoretic, oricând, iar importantă în acest context este pregătirea seismică a populaţiei, care este profund deficitară. Ca dovadă că autorităţile locale şi judeţene nu fac mare lucru în acest sens, după cutremurul de 5,7 grade din data de 22 noiembrie 2014 nu s-a organizat nici un exerciţiu de avertizare seismică iar instituţiile nu au comunicat în niciun fel de informaţie legată de expunerea la seisme. (Silvia VRÎNCEANU)

Precizare: În contextul potenţialului pericol la care suntem supuşi, Ziarul de Vrancea arată deschidere pentru dezbaterea subiectului şi aşteaptă opinii avizate din partea experţilor din domeniu, care să nu inducă panică sau să promoveze informaţii neverificate din punct de vedere ştiinţific.

 

Cititi si: Isteria gazelor de şist! Cine caută zăcăminte naturale la noi în judeţ şi la ce adâncimi

Bine de ştiut. Ce facem în caz de cutremur!



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 15

Adaugă comentariu
valentin, acum 3397 zile, 19 ore, 37 minute, 49 secunde
bine zis danb, te sustin cu punctul asta de vedere. @tudose tu esti infractorul de serviciu pe aici ?
Adrian, acum 3397 zile, 21 ore, 56 minute, 46 secunde
Nu au legatura domnle'. Documentati-va. A fost in aceiasi zi si un cutremur in China, mai mare, si dupa cum stiti placile comunica.
Cetateanul de serviciu, acum 3398 zile, 1 ora, 6 minute, 55 secunde
CE ESTE INTERZIS LA ALTII ESTE PERMIS LA NOI Metoda de exploatare a zăcămintelor din respectivele zone este cea a fracturării hidraulice, metodă interzisă în majoritatea statelor europene citeste integral
Ana Maria, acum 3387 zile, 11 ore, 38 minute, 44 secunde
Bine inteles ca au interzis in tarile care tin la locuitorii lor. Iar la noi se foreaza acum dupa petrol de sist la Adjud si Urziceni http://nazone.ro/2014/12/petrol-de-sist.html Iar langa Marasesti citeste integral
Ana Maria, acum 3387 zile, 11 ore, 41 minute, 36 secunde
E stabilita deja legatura dintre fracturarea hidraulica si cutremure. Firmele petroliere din canada au elabora si un set de masuri in caz ca se intensifica miscarile seismice cand lucreaza ei. La citeste integral
miha, acum 3398 zile, 20 ore, 41 minute, 28 secunde
categoric au legatura cu exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice...."Fracturarea hidraulică de mare volum - Este singura metodă economica de extragere a gazelor de citeste integral
miha, acum 3398 zile, 20 ore, 50 minute, 16 secunde
Eu sunt de acord cu danb....si il cobntrazic pe Marmureanu, sau inmarmuritu....Ce legatura este intre cutremurul din 22 noiembrie si 7 decembrie care s-au produs la 40 de km.adancime si citeste integral
Jeab, acum 3398 zile, 22 ore, 45 minute, 55 secunde
Draga Ziarule de Vrancea, Am si eu o intrebare, Pe Acest stimabil domn danb care comenteaza peste tot,il plateste cineva de la ziarul de vrancea?
Jeab, acum 3398 zile, 22 ore, 55 minute, 17 secunde
Tudose,cum ti-ai permis te iei de danb? Mai devreme sau mai tarziu vei primi o replica foarte dura! Acest specimen,danb,nu are ce face si mananca rahat nu de acum ci de foarte mult timp,Incercand citeste integral
cutremuratu, acum 3399 zile, 1 ora, 4 minute, 57 secunde
Auzi explicatie la Marmureanu: aia care foreaza la 4-5 km si baga bombardeaua acolo ca sa rupa scoarta nu declanseaza cutremurul dar apa de ploaie (de la inundatii) ajunge atat de adanc in pamant, de citeste integral
Tremuratu`, acum 3399 zile, 1 ora, 24 minute, 47 secunde
Cand prim-ministrul Romaniei are consilier un angajat al Chevron, voi vreti sa aflati adevarul despre gazele de sist si urmarile exploatarii acestora?
olguta, acum 3399 zile, 1 ora, 25 minute, 36 secunde
nu va lasati pacaliti de formulari, gazele de sist se refera la modalitatea de extragere, deci daca este o sonda adanca se exploateaza gaze prin metoda "cutremurelor" - citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.