Ultima oră

Codul lui Cîndea! Fostul şef al SRI a scris o carte despre trecutul său în sistem

Ziarul de Vrancea
26 nov 2014 3526 vizualizări
Petre Cîndea, fostul şef al SRI Vrancea, spune că a fost ofiţer, nu colaborator al Securităţii u autor al cărţii “Destin în alb şi negru”, acesta susţine că a fost “executat” pentru locuinţa de serviciu pe care a vândut-o

Fostul şef al SRI Vrancea, generalul bg (r) Petre Cîndea, a scris o lucrare memorialistă despre viaţa sa din sistemul de informaţii, intitulată “Destin în alb şi negru”, prin care urmăreşte să lămurească, printre altele, chestiunea apartenenţei sale la fosta Securitate, al cărei colaborator a fost declarat. Curtea de Apel Bucureşti a confirmat acuzaţiile aduse de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), care l-a trimis în judecată pe fostul ofiţer. Cîndea a fost acuzat că atunci când era maior în Neamţ a aprobat “luarea în atenţie” a unei persoane cu “preocupări, concepţii, idei francmasonice”. Fostul şef al SRI Vrancea din prima decadă de după revoluţie a dispus urmărirea informativă a suspectului, i-a pus telefoanele sub urmărire şi i-a violat corespondenţa. De asemenea, Petrică Cîndea, când era locotonent, a recrutat mai multe persoane pe care le-a dirijat “în mediul intelectualilor” pentru “a stăpâni pe deplin situaţia operativă” . Generalul (r) s-a apărat spunând că nu a îngrădit libertăţile fundamentale ale celor pe care i-a pus sub supraveghere. Generalul bg. (r) a trimis ziarului nostru o carte, cu o prefaţă - drept la replică cu privire la informaţiile publicate de ZdV şi de presa centrală legate de afacerile sale judiciare. “Am fost ofiţer de securitate/contraspionaj, am recrutat, am primit informaţii şi nu invers. Legea “Ticu” şi hotărârea judecătorească a Curţii de Apel Bucureşti (din 2011, nu de acum, într-o perioadă când, poate mai puţin decât acum, trebuiau inventate “probleme” unora incomozi, delimitează clar între colaborator şi ofiţer (ceea ce am fost, nu altceva, şi sunt onorat)”, spune Petre Cîndea.

Codul lui Cîndea

Generalul (r) Cîndea precizează că a fost şeful de cabinet al generalului Iulian Vlad, şef al Departamentului Securităţi Statului înainte de 1989, şi nu "aghiotantul" acestuia, precum şi şef al contraspionajului din Neamţ, nu şeful Securităţii locale din judeţul moldav. În mai 1999 a fost promovat şef al Direcţiei Economice SRI, nu trecut în rezervă, aşa cum s-a vehiculat pe vremea guvernării CDR, când acesta era suspectat că face jocurile PDSR în Vrancea. Petre Cîndea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a primit o locuinţă de serviciu la care nu avea dreptul şi pe care a vândut-o ulterior. “Am cumpărat, ca şi mulţi alţi ofiţeri (acum în activitate) o locuinţă pe care o aveam în chirie din 1999, conform legii, neavând altă locuinţă în Bucureşti. În prima instanţă, ICCJ m-a achitat, dar la recurs, după 10 minute, dl Ionuţ Matei a “executat” altceva”, susţine Cîndea. Generalul (r) spune că a vândut apartamentul cu o diferenţa de circa 4.000 de euro şi a plătit un prejudiciu în solidar cu ceilalţi trei de 8.000 de euro. Fostul şef al SRI Vrancea crede că presa centrală a scris despre procesele lui pentru a-i umbri lansarea cărţii în care povesteşte, între altele, cum l-a trimis fostul şef al SRI din perioada 1990-1997, Virgil Măgureanu, într-o "deplasare de odihnă şi documentare" în China, dar şi cum a revenit sociologul la Focşani, oraş în care a avut domiciliul forţat în timpul regimului comunist. Povesteşte şi despre perioada în care lucra alături de generalul Vlad, când "Tovarăşul " şi Tovarăşa" băgau spaima în ofiţerii Securităţii. Pentru că unui ofiţer de informaţii îi plac codurile, are şi Petrică Cîndea unul: JBX, respectiv "Jeguri, Bădărani şi mulţi necunoscuţi X", ca să cităm din carte, apelative pe care le foloseşte la adresa "adepţilor JBX-mului", "oportunişti dezinhibaţi", cu care acesta a avut de-a face în cariera sa. Chiar dacă spune că se află în continuare "în slujba ţării, atunci când se mai gândesc diriguitorii României", Cîndea admite că unii prieteni l-au uitat de când a trecut în rezervă. (M. BOICU, S. VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ionut, acum 2978 zile, 15 ore, 9 minute, 52 secunde
Sobolanii au mai multa demnitate decat are acest securist. Si oricare alt securist. Rusine si tupeu !
COLEGUL, acum 3432 zile, 28 minute, 40 secunde
Pentru că unui ofiţer de informaţii îi plac codurile, ..... Are si din partea mea unul.... 3 J *******, JEG , JIVINA Caracter O, Profesionalism O, Demnitate O . UN SECURIST CLASIC .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.