Ultima oră

Tinerii au venit să vadă cum funcţionează justiţia… de ziua ei

Ziarul de Vrancea
24 oct 2014 1069 vizualizări
Ziua Europeană a Justiţiei Civile este sărbătorită în fiecare an pe 25 octombrie, cu scopul de a aduce justiţia mai aproape de cetăţeni

Ziua Europeană a Justiţiei Civile a fost un prilej, ieri, pentru mai multe grupuri de elevi la şcolile şi liceele din judeţ să viziteze Tribunalul şi Judecătoria Focşani, în cadrul evenimentului “Ziua Uşilor Deschise”. Curioşii care au dorit să afle mai multe dintre tainele justiţiei au fost însoţiţi de purtătorul de cuvânt al instanţei, Carmen Danţis. “Conform protocolului pe care Tribunalul îl are cu Inspectoratul Şcolar, tinerii au beneficiat şi de o lecţie de educaţie juridică”, a precizat Carmen Danţis. În cadrul acesteia, tinerii au primit informaţii legate de infracţiuni, răspunderea penală, sfaturi preventive pentru a se feri de infractori, dar şi informaţii care le-ar putea fi de folos în alegerea carierei. Cei care au ajuns la instanţă în cursul dimineţii au putut vedea chiar cum se desfăşoară o şedinţă de judecată. La final, tinerii au primit dulciuri şi materiale informative. Şi sediul Parchetului a fost vizitat, ieri, de un grup de elevi de la Colegiul “Unirea”. “Cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei Civile, am dorit să apropiem justiţia de cetăţeni. Am dorit să le oferim ocazia de a fi mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalităţile de funcţionare a justiţiei de zi cu zi”, a declarat procurorul Marinela Arginteanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului.

Astăzi este…Ziua Europeană a Justiţiei Civile

Ziua Europeană a Justiţiei Civile este sărbătorită în fiecare an pe 25 octombrie, cu scopul de a aduce justiţia mai aproape de cetăţeni, pentru a-i informa cu privire la drepturile lor şi pentru a promova activitatea Comisiei Europene şi a Consiliului Europei în domeniul justiţiei civile, prin simulări ale proceselor şi sesiuni de informare. Altfel spus, rostul principal al acestei celebrări este acela de a aminti că justiţia este un serviciu pentru cetăţeni, care le dă posibilitatea de a-şi rezolva disputele private şi de a-şi afirma drepturile. Justiţia este prima şi eterna instanţă socială, iar în cadrul unei societăţi aceasta are un rol de reglementare, un rol represiv şi altul educativ. În zilele noastre, tot mai mulţi oameni critică justiţia, aducând acuze la adresa celor care o înfăpuiesc şi instituţiilor statului, pe care le consideră excesiv politizate şi nedrepte. (G. SAVA, D. LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.