Ultima oră

Legumicultorii vranceni se plang de ploile acide care le-au stricat recoltele

Aurelian Ivan
29 sep 2014 2177 vizualizări
”S-a schimbat clima, mamă”, se plange o bătrană precupeaţă cu tristeţe, explicand de ce preţurile sunt mai mari u preţurile la tarabele din Focşani arată cam aşa: roşii - 3 lei, castraveţi - 4 lei, gogoşari - 6 lei şi ghebe - 13 lei

Preţuri mari pe tarabe în Piaţa Moldovei din Focşani. La roşii oscilează între 3 şi 4 lei şi asta pentru că sunt de solar. În alţi ani se vindeau chiar şi cu un leu kilogramul. Roşiile cultivate în aer liber nu au rezistat pană la această dată, spun legumicultorii. Nici pentru murat nu mai sunt, mai spun aceştia. Efectul va fi un preţ mare pe kilogramul de gogonele, şi cum majoritatea pensionarilor din Focşani obişnuiesc să îşi pregătească conservele pentru iarnă, lovitura va fi grea pentru bugetul lor. Preţul  kilogramului de gogonele este deja 2,5 lei. Legumicultorii îşi explică  „capriciile” acestui an printr-o schimbare ireversibilă a climei şi vorbesc de ploi acide care au afectat productivitatea la legume. „Recolta a fost foarte slabă, toate legumele au avut de suferit. Cred că de la ploile acide nu au mai crescut plantele, doar ce a fost protejat în solarii a rezistat”, spune un legumicultor din Piaţa Moldovei care îşi aduce marfa din comuna Milcovul.

Aceeaşi ipoteză este susţinută de un alt legumicultor care crede şi el că de vină pentru puţinele legume este această schimbare climatică. „S-a schimbat clima, mamă, nu mai rezistă plantele. Am tot stropit cu tot de felul de substanţe, tot au murit plantele. Ploi acide cred că sunt, că altfel nu îmi explic, nu vedeţi că şi acum ce rece s-a făcut dintr-odată. Cine mai ştie cum va fi vremea”, ne-a spus şi o bătrană care îşi suplimentează venitul lunar cu legumele pe care le vinde la tarabă. Castraveţii se vand cu 4 lei kilogramul, gogoşarii cu 6 lei kilogramul iar ardeii graşi cu 4 lei.

Mai nou, în piaţă au apărut şi ghebele, care costă cat un kilogram de carne, 13 lei. Cam prohibitiv ar spune mulţi, dar dacă este trufanda, cei care vor să guste primii trebuie să plătească mai mult. Plecand de la aceste preţuri, dacă am face un calcul pentru umplerea cămării cu bunătăţi pentru iarnă, am fi nevoiţi să pune de-o parte pentru legume cateva sute de lei, sumă în care intră şi condimentele sau borcanele. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
violeta, acum 3488 zile, 14 ore, 19 minute, 7 secunde
in piata sint marea majoritate bisnitari,preturile sint marite artificial;cei care mai viziteaza si alte piete din alte vecinatati stiu ca la focsani preturile la aceeasi marfuri sint mai mari cu de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.