Ultima oră

(Galerie foto) Conacul familiei Ghyka de la Coteşti a prins viaţă prin muzică

Ziarul de Vrancea
14 sep 2014 17239 vizualizări
Familia Ghyca a deschis sâmbătă porţile conacului pentru iubitorii muzicii simfonice, între care s-au aflat François Saint-Paul, Ambasadorul Franţei în România, Călin Popescu Tăriceanu sau Theodor Paleologu

Conacul Ghyka de la Coteşti a prins viaţă sâmbătă după-amiază într-un mod total neaşteptat. Oaspeţi de seamă au păşit pragul conacului aflat în proprietatea soţilor Emanuela şi Mihai Ghyca, pentru a asista la un concert de muzică simfonică, în cadrul unui program mai amplu al SoNoRo, care şi-a propus să readucă muzica de cameră în clădirile de patrimoniu. Mihai Ghyka, fost director în cadrul companiei Vodafone, este descendent al lui Grigore Ghica, ultimul domnitor al Moldovei. Alături de soţia sa, s-a dedicat în ultimii ani refacerii acestui conac, care a fost inaugurat cu ocazia evenimentului SoNoRo. Înainte de concert, invitaţii au putut vizita conacul superb amenajat, dar au stat şi la discuţii sub castanii şi pinii din curte, degustând celebrele vinuri ale podgoriei Coteşti. Programul, organizat din iniţiativa muzicianului Răzvan Popovici, a fost susţinut de muzicienii Radu Dunca (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Christian Naş (violă) şi a atras aproape o sută de amatori de muzică bună, care au petrecut o după amiază plăcută în curtea conacului.
 

Un eveniment pentru prieteni
 

De doi ani, sponsor principal al proiectului este BRD Groupe Societe Generale, companie pentru care a lucrat o vreme şi Emanuela Ghyca, cea care şi-a primit oaspeţii îmbrăcată în costumul popular al zonei. “Suntem foarte fericiţi să fim alături de SoNoRo Conac, acest proiect minunat, care redă strălucire conacelor de odinioară”, a spus în deschidere Geanina Lăzanu, director executiv BRD. Ea a adăugat că SoNoRo "nu se doreşte a fi un eveniment de amploare, de masă, ci un eveniment între prieteni". Şi chiar aşa a fost, pentru că participanţii au fost mai mult din afara judeţului, al căror numitor comun a fost muzica, dar şi relaţia de prietenie cu proprietarii conacului. Printre oaspeţi s-au numărat, alături de membrii familiei Ghyka şi de alţi invitaţi de viţă nobilă, Excelenţa sa, François Saint-Paul, Ambasadorul Franţei în România, Călin Popescu Tăriceanu, fost prim-ministru al Romaniei, venit alături de soţia sa, însărcinată în cateva luni, Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, dar şi unul dintre nepoţii celebrului muzician Sergiu Celibidache.
 

Începe festivalul SoNoRo
 

Seria de concerte SoNoRo Conac s-a desfăşurat din mai până în septembrie 2014 în clădiri de patrimoniu restaurate din mai multe regiuni ale României. Programul se va încheia pe 16 septembrie, la Bucureşti, pe Calea Victoriei, în Casa Monteoru, retrocedată anul trecut. Iubitorii muzicii de cameră, care au ratat seria de evenimente SoNoRo Conac, sunt aşteptaţi la festivalul SoNoRo, care va începe pe 31 octombrie la Bucureşti, şi va continua, timp de două săptămani, cu spectacole la Bucureşti, Cluj şi Iaşi. La 65 ani de la naţionalizare, conacul de la Coteşti a strălucit pentru o seară pe ritmurile muzicii clasice. Transformat în sediu de IAS de către comunişti, conacul a aparţinut unui celebru om politic liberal, ce avea să îl dea drept dotă fiicei sale. Din 2007, conacul a intrat în proprietatea familiei Ghyka. Prin aceste evenimente, urmaşii vechilor aristocraţi vor să refacă valorile, atmosfera şi legăturile comunitare pe care le-au creat pe vremuri conacele în spaţiul rural românesc. Iar evenimentul de sâmbătă a arătat că are şi România mica ei aristocraţie care ştie să se îmbrace, să se poarte, să asculte muzică bună şi mai ales să readucă la viaţă clădirile istorice ale adevăratei "epoci de aur" a Romaniei.  (S. VRÎNCEANU, D. LEPĂDATU)

François Saint-Paul, Ambasadorul Franţei în România


 

 


 

Emanuela si Mihai Ghyca




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Aurel, acum 2815 zile, 20 ore, 44 minute
,,Ciocoii vechi si noi"! Aristrocratie inseamna educatie, credinta, onoare...
Gutza, acum 3483 zile, 4 ore, 1 minut, 43 secunde
Wow!!! Daca a fost si d-l "inima zglobie" inseamna ca a fost numai lume.....bunaaaaaa !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.