Ultima oră

Cine vrea să vadă cum se fac ouăle "din ogradă"?

Ziarul de Vrancea
31 aug 2014 2062 vizualizări
Amendată cu 15.000 de le de Garda de Mediu, firma Aviputna susţine că nu găinile au parfumat oraşul şi organizează pe 4 septembrie "Ziua porţilor deschise" pentru toţi focşănenii curioşi

Nu s-a stabilit vinovatul pentru mirosul dezgustător care a umplut oraşul Focşani în ultimele două săptămani. Instituţiile de control s-au spălat pe maini cu amenzi împărţite frăţeşte pentru a calma spiritele şi cam atat. Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu a aplicat două amenzi în valoare de 15.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor privind legea calităţii aerului, societăţilor Premium Porc şi Aviputna SRL, care se ocupă cu creşterea intensivă a porcilor şi păsărilor. Dacă la Premium Porc, deţinută de un grup de investitori danezi, s-au găsit probleme la una dintre lagunele de depozitare a dejecţiilor, la Avipurna, spaţiile betonate unde se depozitează dejecţiile erau descoperite. Una din societăţile amendate este Aviputna SRL, societate cu capital 100% romanesc, care creşte păsările în voliere, libere la sol. Reprezentanţii fermei au trimis presei locale un comunicat în care arată că nu găinile ar fi sursa mirosului şi că, de fapt, dejecţiile de porc miros mult mai puternic. Şi asta după ce oficialii de la Premium Porc au dat vina pe găini pentru miasmele din oaş. "Nu s-a stabilit sub nici o formă că societatea noastră este sursa mirosurilor din Focşani, iar mirosul din oraş nu este de dejecţie de pasăre. Dorim să precizăm că Aviputna SRL deţine o tehnologie unică în ţară de creştere a găinilor ouătoare, tehnologie care este nepoluantă, în perfectă armonie cu mediul înconjurător. Specificul acestei tehnologii este acela că dejecţiile de pasăre ies uscate din hale, ceea ce înseamnă că mirosul de găinaţ nu există”, se arată într-un comunicat de presă al societăţii din Goleşti.


Dejecţiile de porci, mult mai mirositoare decat găinaţul

Cei de la Aviputna recunosc că s-au aflat, pană la 30 august, în campanie de fertilizare a terenurilor proprii, "acţiune care s-a efectuat cu respectarea tehnologiilor şi a tuturor legilor în vigoare, precum şi a Codului de bune practici agricole."  "În data de 21.08.2014 ne-a fost semnalat un incendiu pe una dintre suprafeţele noastre. După cercetări efectuate împreună cu poliţia, s-a constatat că incendiul a fost provocat de o persoană necunoscută, fapt pentru care am depus o plângere la poliţie pentru găsirea vinovatului. Mirosul a fost foarte pregnant în municipiul Focşani şi după stingerea incendiului, în ziua de 27 august. De asemenea, mirosul este specific gunoiului de porc. Conform Codului de bune practici agricole menţionat mai sus, concentraţia de nutrienţi din dejecţii, care au influenţă asupra mirosului specific emanat de  animale este la porci de 20-40 ori mai mare decât cea de la păsări.", se mai arată în comunicatul celor de la Aviputna, semnat de Ovidiu Avram, director comercial.

„Ziua porţilor deschise”

Ca să convingă populaţia, reprezentanţii fermei au luat decizia de a permite orcărui cetăţean curios să vadă cum funcţionează societatea avicolă şi cum sunt controlate dejecţiile. Societatea produce 45 de milioane de ouă pe an, iar calitatea produsului şi siguranţa alimentară oferită de fermă sunt recunoscute pe plan naţional şi internaţional, după cum susţin oficialii firmei. Prin urmare „pe data de 04.09.2014 avem declarată „Ziua porţilor deschise”, la care invităm să participe orice persoană interesată, alături de reprezentanţi ai mass-media şi ai instituţiilor abilitate ale statului.”, se arată în comunicatul de presă al Aviputna, societate administrată de medicul veterinar Ştefan Balaban. (S. VRÎNCEANU, A. IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.