Cine vrea să vadă cum se fac ouăle "din ogradă"?
Nu s-a stabilit vinovatul pentru mirosul dezgustător care a umplut oraşul Focşani în ultimele două săptămani. Instituţiile de control s-au spălat pe maini cu amenzi împărţite frăţeşte pentru a calma spiritele şi cam atat. Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu a aplicat două amenzi în valoare de 15.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor privind legea calităţii aerului, societăţilor Premium Porc şi Aviputna SRL, care se ocupă cu creşterea intensivă a porcilor şi păsărilor. Dacă la Premium Porc, deţinută de un grup de investitori danezi, s-au găsit probleme la una dintre lagunele de depozitare a dejecţiilor, la Avipurna, spaţiile betonate unde se depozitează dejecţiile erau descoperite. Una din societăţile amendate este Aviputna SRL, societate cu capital 100% romanesc, care creşte păsările în voliere, libere la sol. Reprezentanţii fermei au trimis presei locale un comunicat în care arată că nu găinile ar fi sursa mirosului şi că, de fapt, dejecţiile de porc miros mult mai puternic. Şi asta după ce oficialii de la Premium Porc au dat vina pe găini pentru miasmele din oaş. "Nu s-a stabilit sub nici o formă că societatea noastră este sursa mirosurilor din Focşani, iar mirosul din oraş nu este de dejecţie de pasăre. Dorim să precizăm că Aviputna SRL deţine o tehnologie unică în ţară de creştere a găinilor ouătoare, tehnologie care este nepoluantă, în perfectă armonie cu mediul înconjurător. Specificul acestei tehnologii este acela că dejecţiile de pasăre ies uscate din hale, ceea ce înseamnă că mirosul de găinaţ nu există”, se arată într-un comunicat de presă al societăţii din Goleşti.
Dejecţiile de porci, mult mai mirositoare decat găinaţul
Cei de la Aviputna recunosc că s-au aflat, pană la 30 august, în campanie de fertilizare a terenurilor proprii, "acţiune care s-a efectuat cu respectarea tehnologiilor şi a tuturor legilor în vigoare, precum şi a Codului de bune practici agricole." "În data de 21.08.2014 ne-a fost semnalat un incendiu pe una dintre suprafeţele noastre. După cercetări efectuate împreună cu poliţia, s-a constatat că incendiul a fost provocat de o persoană necunoscută, fapt pentru care am depus o plângere la poliţie pentru găsirea vinovatului. Mirosul a fost foarte pregnant în municipiul Focşani şi după stingerea incendiului, în ziua de 27 august. De asemenea, mirosul este specific gunoiului de porc. Conform Codului de bune practici agricole menţionat mai sus, concentraţia de nutrienţi din dejecţii, care au influenţă asupra mirosului specific emanat de animale este la porci de 20-40 ori mai mare decât cea de la păsări.", se mai arată în comunicatul celor de la Aviputna, semnat de Ovidiu Avram, director comercial.
„Ziua porţilor deschise”
Ca să convingă populaţia, reprezentanţii fermei au luat decizia de a permite orcărui cetăţean curios să vadă cum funcţionează societatea avicolă şi cum sunt controlate dejecţiile. Societatea produce 45 de milioane de ouă pe an, iar calitatea produsului şi siguranţa alimentară oferită de fermă sunt recunoscute pe plan naţional şi internaţional, după cum susţin oficialii firmei. Prin urmare „pe data de 04.09.2014 avem declarată „Ziua porţilor deschise”, la care invităm să participe orice persoană interesată, alături de reprezentanţi ai mass-media şi ai instituţiilor abilitate ale statului.”, se arată în comunicatul de presă al Aviputna, societate administrată de medicul veterinar Ştefan Balaban. (S. VRÎNCEANU, A. IVAN)