Ultima oră

VIDEO!!!!În cel mai sărac oraş din Vrancea - Un cetățean a construit în jurul casei o grădină zoo cu păsări de lux

Aurelian Ivan
26 aug 2014 9556 vizualizări
Vinde păsările exotice care ajung să înfrumuseţeze casele oamenilor cu bani, dar ajung şi la grădinile zoologice din România

Laurenţiu Chelmu, în vârstă de 48 de ani, din oraşul Mărăşeşti este un fost miner în Valea Jiului, disponibilizat la finele anilor ’90. Cu banii primiţi din salariile compensatorii, pe atunci aproximativ 12 milioane de lei vechi, şi-a cumpărat  o căsuţă în cel mai sărac oraş din Vrancea – Mărăşeşti. Avea doar 31 de ani şi tocmai se stabilise într-o zonă defavorizată a ţării. ”În Vrancea am ajuns printr-o întâmplare. Eu am lucrat în mină, la Petrila, în Valea Jiului. La prima ordonanţă care s-a dat am fost de acord să plec. Am luat foarte puţini bani, iar cu ei am cumpărat o amărâtă de căsuţă. Venind aici mi-am dat seama că, dacă nu fac ceva pentru mine şi familie, nu voi putea supravieţui. Aşa mi-a venit ideea să cresc păsări rare”, ne-a spus Laurenţiu Chelmu. Şi uite aşa a pus pe picioare, la Mărăşeşti, o fermă de păuni şi alte păsări exotice, care a devenit cunoscută în toată regiunea.
 

Păsări rare şi scumpe

Păunii sunt căutaţi de oamenii cu bani, pentru împodobirea curţilor, dar pot fi văzuţi şi în grădinile mănăstirilor

Curtea lui Laurenţiu din Mărăşeşti a devenit o grădină zoologică a păsărilor exotice:  păuni cu penaj uluitor, fazani viu coloraţi, raţe mandarine şi caroline dar şi potârnichi. În grădina familiei poate fi admirată şi o specie rară de păun verde, Muticus Specifer. Cei din familia Chelmu spun că sunt singurii din judeţul Vrancea care deţin această specie deosebită, pe cale de dispariţie. Moţate, cu pene colorate, mai mari sau pitice, păsările sunt îngrijite în ţarcuri speciale de întreaga familie. Exoticele păsări sunt apoi vândute oamenilor cu stare care vor să-şi decoreze grădinile. „Păsările astea sunt numai pentru ornament, pentru decorarea curţilor, pentru pensiuni, pentru parcuri de agrement. Foarte multe mănăstiri au venit şi au cumpărat păsări de la mine. Am vândut şi la grădini zoologice din ţară, cum ar fi păuni şi fazani”, ne-a mai spus crescătorul de păsări din oraşul Mărăşeşti.
Idee de afacere
În timp ce unii stau în câmp la muncă cu sapa, familia Chelmu din Mărăşeşti câştigă câteva mii de euro pe an din vânzarea acestor păsări exotice care consumă mai puţină hrană decât o găină. Un simplu exemplu: o familie de păuni albaştri se poate vinde cu 500 de lei când păsările au câteva luni, şi poate ajunge să coste peste 2.000 de lei când acestea sunt adulte. În ultimii ani, această afacere de nişă a fost încercată de mai mulţi vranceni, însă nu reuşesc decat cei care se dedică pretenţioaselor păsări. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.