Ultima oră

ENET-ul se întreabă unde-s italienii de odinioară?

Ziarul de Vrancea
25 aug 2014 2595 vizualizări
Totuşi, în luna august au crescut încasările la Taxe şi Impozite, dar şi la amenzile aplicate de poliţiştii de la Circulaţie

Fabrica de căldură din Focşani nu mai cunoaşte, în această vară, aflux de clienţi dornici să plătească restanţele de peste an la agentul termic. Se pare că stranierii s-au debranşat din anii trecuţi de la sistemul centralizat de încălzire, lăsand societatea de termoficare cu clienţii care nu-şi permit sisteme alternative. Dacă în anii din urmă, în luna august, “italienii” făceau cozi interminabile la ghişeele ENET, în această vară aceştia nu se mai arată. “Încasări foarte mari n-aş putea spune că înregistrăm, deşi ne-ar trebui. De asemenea, debranşări nu mai avem ca în anii trecuţi. Ori oamenii sunt mulţumiţi de serviciile ENET, ori cei care au rămas nu au bani de centrale de apartament”, ne-a spus Cristina Gavrilă, purtătorul de cuvant al ENET SA Focşani. Statisticile arată că în Focşani mai sunt doar 16.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat, după cum a afirmat consilierul municipal PSD Cătălin Vrabie, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local, de alocare de bani pentru societatea care produce şi furnizează apă caldă şi căldură.

Încasări de 1,5 miliarde lei vechi la taxe pe apartamente

Semne ale venirii italienilor se văd mai bine la încasarea impozitelor şi taxelor pentru clădiri. Potrivit cifrelor furnizate de Primăria Focşani, încasările din august au crescut. În august, s-au încasat 152.128 lei de la persoanele fizice numai pană la jumătatea lunii. Pană la finele lunii însă sunt şanse să se strangă mai mulţi bani decat în iulie, cand la ghişee s-au adunat 216.561 lei. La celelalte categorii de taxe locale, aşa cum sunt cele pentru terenuri, pentru autoturisme, chirii diverse sau amenzi, nu se simte vreo creştere considerabilă, care să fie pusă pe seama venirii acasă a focşănenilor care lucrează peste hotare.

Italienii au aglomerat traficul

De la sosirea vrancenilor care lucrează în străinătate se circulă greu în unele zone din Focşani. Cele mai aglomerate tronsoane sunt cele dintre Big şi Ceasul Rău, dar şi zona Pieţii Moldova. Poliţiştii spun că valorile de trafic au crescut faţă de lunile precedente, dar sunt sub cele înregistrate în anii din urmă. În ultimele zile, mai multe echipaje rutiere au fluidizat traficul în zonele importante din oraş, iar în paralel s-a derulat şi o acţiune pentru depistarea celor care conduc sub influenţa alcoolului sau fără a purta centura de siguranţă. Printre cei vizaţi în timpul raziilor s-au aflat şi cei veniţi acasă din Italia sau Spania şi care circulă cu nume străine. “Avem echipaje în zonele aglomerate pentru a evita blocajele“, ne-au spus cei de la Serviciul Rutier. În ultimele săptămani, au fost aplicate multe sancţiuni pentru abaterile comise în trafic de şoferii veniţi în vacanţă din străinătate, semn că nu numai comercianţii, medicii, notarii, avocaţii şi administraţiile locale vor să le ia banii, ci şi poliţiştii de la Circulaţie. (I. CREŢU, D. CHIRIAC)

Medicii, aglomeraţi de „stranieri”

Odată cu revenirea în ţară, cei mai mulţi dintre vrancenii plecaţi la muncă în străinătate îşi doresc să vadă şi ce probleme de sănătate au. Medicii din specialităţile cardiologie, obstetrică - ginecologie, stomatologie sunt cei mai vizitaţi în această perioadă a anului. Aşa se face că luna august aduce cozi la cabinetele medicilor pentru că cele mai multe persoane venite în ţară doresc să îşi rezolve problemele de sănătate. Prioritate au însă cele stomatologice. „A crescut adresabilitatea faţă de alte luni în condiţiile în care au revenit în ţară persoanele plecate la muncă în străinătate. Majoritatea sunt pacienţi vechi. Pacienţii nu prezintă urgenţe medicale. Majoritatea persoanelor aveau programare pentru tratamentele stomatologice”, a precizat dr.  Vlad Hanţă, medic stomatolog şi la Spitalul Focşani. Cei mai mulţi dintre „stranieri” aleg să îşi rezolve problemele dentare în ţară pentru că sunt încantaţi de preţurile mai mici practicate de medicii din Romania, dar şi de calitatea materialelor utilizate. (R. M.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Mihai, acum 3530 zile, 3 ore, 45 minute, 2 secunde
Enetul este o mare teapa ptr TOTI .... si ptr cei care asteapta caldura si apa calda ca milogii DAR si ptr noi toti ca o parte din banii nostrii( taxe si impozite ) se duc catre Enet. La FALIMENT cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.